Hva leter du etter?
Illustrasjon av person med ryggsekk som ser utover et urolig hav. Illustrert av Nora Dåsnes.

Grafiske romaner om kriser

Grafiske romaner og tegneserier blir stadig mer populære blant barn og ungdom, men har vi misforstått hele formatet når tegneserier om alvorlige temaer kategoriseres som humor? For å sette tegneserieformatets mange muligheter på dagsorden har vi invitert Nora Dåsnes, Jenny Jordahl og Morten Dürr til NBBK 2023.

I den norske Mammutkatalogen (Forklar) ble Art Spiegelmans banebrytende grafiske roman Maus kategorisert som humor. Dette fordrer spørsmål for barnebokbransjen. De grafiske romanene flyr av hylla, men tar vi de i stor nok grad på alvor? Kan grafiske romaner ta opp de store krisene? Og hvordan kan de gjøre det uten å bli for grafiske?

Nora Dåsnes debuterte i 2020 med den grafiske romanen 10 kniver i hjertet, om vanskelige vennskap og den første forelskelsen. Hun er aktuell med Ubesvarte Anrop (2021), som var nominert til Nordiske Råds barne- og ungdomslitteraturpris. I Ubesvart anrop møter vi Rebekka og Fariba som begynner på videregående skole høsten etter terrorangrepet 22. juli. Mens Fariba vil kjempe og melder seg inn i AUF kjenner Rebekka på en sterk angst og uro knyttet til terrorangrepet. Selv om hun ikke kjente noen som døde, gjorde terroren sterkt inntrykk på henne.

Nora Dåsnes portrett

Morten Dürr har skrevet manus til en rekke grafiske romaner og illustrerte bøker. Disse spenner over flere temaer, men har til felles at de ofte handler om store og vanskelige kriser. Blant annet har han skrevet Zenobia (2016) om et barn på flukt over Middelhavet, og Hviskeleg (2021). I Hviskeleg blir en runde med hviskeleken brått alvorlig når en grusom hemmelighet hviskes videre til hovedpersonen, Vera. Hun blir kastet inn i et dillemma: skal hun dele det hun hørte med noen andre?

Morten Durr portrett

Jenny Jordahl har sammen med Ola Mathismoen skrevet en rekke bøker om klimakrisen for barn. I 2020 kom hun med en grafisk roman om en mer personlig krise i Hva skjedde egentlig med deg? Her møter vi Janne. Med sin litt større kropp blir hun familiens sorte får, alle de andre er så slanke. Vil hun slanke seg? Og hvorfor ser ikke Janne ut som de andre i familien?

Samtalen vil bli ledet av Marianne Eskebæk Larsen, som i tillegg til å sitte i NBBKs programråd jobber på Københavns Professjonshøjskole og sitter i komitéen til Nordisk råds barne- og ungdomslitteraturpris. Hun er dessuten aktuell med Bogen om billedliteratur som gir lærere det de trenger for å lære elevene å lese, forstå og analysere bildebøker, grafiske romaner, tegneserier og andre illustrerte bøker.

Beklager, nå stoppet det litt opp her på nettsiden. Last inn siden på nytt, er du grei 🗙