Hva leter du etter?
Kari Bremnes på Tou Scene

Håpet og litteraturen lever!

11 476 publikummere besøkte årets Kapittelfestival, som hadde temaet Håp. Og for første gang ble Kapittel utsolgt for festivalpass før start.

Tallene gleder festivalsjef Siri Odfjell Risdal, som mener det viser at litteraturen og ytringsfriheten betyr noe for folk.

- Det har vært rekordmange utsolgte programposter i år, og det er kjekt å se at folk strømmer til litteraturarrangement i Stavanger! Sammen med gode utlånstall på Sølvberget viser årets besøkstall at interessen for litteratur og lesing er stor, og det ser ut til at håp var et tema som engasjerte og berørte, sier festivalsjef Siri Odfjell Risdal.

Festivalsjef for Kapittel Siri Odfjell Risdal foran Sølvberget. Foto Sølvberget.pn

Årets festivaltema var inspirert av aktivistene. De som kjemper for endring, og som viser oss at det nytter. Temaet Håp ga oss også en mulighet til å løfte fram litteraturens evne til å se muligheter i mørket, sier Risdal.

Håp i det håpløse

Festivaltemaet Håp ble belyst fra flere sider.

Stavangers fribykunstner Hayat Al-Sharif fortalte om situasjonen i hjemlandet Jemen. Aftenblad-journalistene Arild I. Olsson og Jarle Aasland har skrevet bok fra en tilsynelatende fastlåst region, Israel, Palestina og Libanon.

For mange ble møtet med de internasjonale forfatterne Leïla Slimani og Mohamedou Ould Slahi noe av det sterkeste på Kapittel. Få kjenner verdien av håp bedre enn Slahi, som satt 14 år uten tiltale eller rettssak i Guantánamo Bay før han ble løslatt. I fangenskap skrev han bestselgeren Guantánamo Diary.

- Kapittel er et flaggskip for Sølvberget. Litteraturen har stor betydning for oss. Ord er viktige. Ord kan være farlige. Vi ønsker å skape oppmerksomhet om nettopp det, sier bibliotek- og kulturhussjef Anne Torill Stensberg.

Høstens store forfatternavn

Kapittel bød også på møter med store norske forfattere som Maja Lunde, Lars Saabye Christensen, Anne B. Ragde, Frode Grytten, Lars Mytting og Helene Flood, populære lokale forfattere som Janne Stigen Drangsholt, Øyvind Rimbereid og Tore Renberg og sentrale musikere som Kari Bremnes og Pedro Carmona-Alvarez.

Pedro Carmona-Alvarez holder Kiellandforedraget på Kapittel23 foto Beata Budzkowska

Sistnevnte er også forfatter, og holdt årets Kiellandforedrag, om hvorfor litteratur er viktig. Og Carmona-Alvarez er ikke bekymret for litteraturens framtid:

- Litteraturen er ikke truet. [...] Litteraturen er den dialogen menneskeheten har med seg selv. Med sin samtid, sin fortid, men også med sin fremtid.

Carmona Alvarez snakket for en fullstappet sal, og ble møtt med stående applaus.

Årets Kapittel ble arrangert på Sølvberget bibliotek og kulturhus fra 20.-24. september. Festivalen rommet også arrangementer på andre små og store scener i regionen, fra Finnøy bibliotek i nord til Garborgsenteret i sør.

Bokmerke og Kapittel Ung er også en viktig del av Kapittel, og i år har til sammen 3100 barn og unge deltatt på arrangement i skoletid eller i helgen med familien.

Høydepunktet for mange av de minste var nok å få møte Herman Flesvig. Sammen med Erlend Loe vant han i år lesekonkurransen “Årets bok” for bildeboka Herman, og de ble bokbadet av skoleelever på Kapittel.

I tillegg til de ansatte på Sølvberget har hele 90 frivillige i alle aldre bidratt til å gjennomføre festivalen.

- Kapittel er et lagarbeid, jeg er veldig stolt over hva vi har fått til sammen, sier Siri Odfjell Risdal.

Neste Kapittel arrangeres fra 18. - 22. september 2024.

Beklager, nå stoppet det litt opp her på nettsiden. Last inn siden på nytt, er du grei 🗙