Hva leter du etter?
Lars Saabye Christensen  besøker Kapittelfestivalen 24. september.

Disse kommer til Sølvberget i høst

Velkommen til gode litterære opplevelser, foredrag og debatter i høst. Møt blant annet Jón Kalman Stefánsson, Lindis Hurum, Lars Elling og Anne B. Ragde.

(Saken oppdateres utover høsten)

Den populære programserien bokprat får mange aktuelle forfattere og gjester på besøk i høst.

7. september kommer Jan Zahl for å fortelle om de erfaringene han har gjort når han har tråkket opp Garborgs fotspor og hans dystre bilde av Jæren og Stavanger. Sven Egil Omdal gir oss innblikk i den lokale sykehushistorien med Den lange veien til Ullandhaug. Hør han torsdag 14. september på Sølvberget.

Under Kapittelfestivalen blir det både bokprat og Kiellandsalong med Anne B. Ragde som er aktuell med boka Muttra og meg. Bestill billetter til bokprat her og Kiellandsalong her.

I tillegg kommer Aage Sivertsen, Lindis Hurum og eventyreren Jørn Bjørn Augestad på besøk.

26. oktober hyller vi Per Inge Torkelsen med en samtale mellom Gunnar Kvassheim, Pål Mangor Kvammen og Per A. Thorbjørnsen.

Oversikt over alle høstens bokprater finner du her.

Litteraturkvelder med Kalman Stefánsson og Elling

Vi varmer opp til litteraturfestivalen Kapittel med et møte med leserfavoritt Jón Kalman Stefánsson, som er blitt nominert til Nordisk råds litteraturpris en rekke ganger. Nå er han aktuell med romanen Gul ubåt. Møt forfatteren i samtale med Kari Ersland torsdag 31. august.

En av det siste årets mest leste og kritikerroste romaner er kunstneren og forfatteren Lars Ellings Fyrstene av Finntjern. Hans brakdebut fikk anmelderne til å trille seksere over en lav sko. Møt Elling i samtale med Brita Strand Rangnes torsdag 19. oktober. .

Hva skjer i Jemen og Sudan?

Foredragsserien Global morgen gir dypdykk i bakgrunn og status for ulike landområder og konflikter i verden.

Finnes det håp for Jemen? Da krigen startet i 2014 gikk fotojournalist Hayat Al-Sharif fra å fotografere kultur og håndverkstradisjoner i hjemlandet, til å dokumentere det FN har kalt verdens største humanitære krise. Til tross for risikoen fortsatte hun sitt arbeid til hun og familien ble tvunget til å flykte fra Jemen. I januar ble Al-Sharif Stavangers 13. fribykunstner. Hør Hayat fortelle fra hverdagen i et krigsherjet Jemen onsdag 20. september kl. 08.30.

Sudan har vært preget av kriger og konflikter siden landet fikk sin uavhengighet i 1956. Hvorfor ble Sudan et land preget av fattigdom og konflikt? Få med deg foredraget til Gunnar M. Sørbø, sosialantropolog og tidligere direktør ved Chr. Michelsens institutt i Bergen onsdag 25. oktober kl. 08.30.

Torsdag 5. oktober inviterer vi til Global kveld: Alle mennesker er ikke like mye verdt. I boken Alle mennesker er ikke like mye verdt skriver Lindis Hurum, generalsekretær i Leger uten grenser, sammen med andre feltarbeidere, om krisene mediene ikke dekker. Møt henne i samtale med journalist Klaus Gustafsson.

Kapittelfestival fra 20.-24. september

Under årets Kapittel skal temaet Håp utforskes. I en tid preget av krig og krise kan det kjennes naivt å holde fast i håpet, men som motstandskampen i Ukraina har vist oss, rommer håpet en kraft som er avgjørende for opprør og endring. Håpet er også en viktig drivkraft i enkeltmenneskers liv, og ofte en livbøye i møte med sorg og sykdom.

På plakaten i år står store internasjonale navn som Leïla Slimani, Mohamedou Ould Slahi, Ia Genberg og Naja Marie Aidt, og aktuelle norske navn som Maja Lunde, Lars Mytting, Anne B. Ragde, Pedro Carmona-Alvarez og vinneren av Tarjei Vesaas’ debutantpris, M. Seppola Simonsen.

Det blir også utdeling av Bibliotekets litteraturpris, fotoutstilling med Stavangers fribykunstner Hayat Al-Sharif, konsert med Kari Bremnes og feiring av selveste Lars Saabye Christensen 70 år.

Fullt program lanseres i august. Sjekk program og billetter for Kapittel her.

Klassikere på Kiellandsenteret

Kiellandsenterets klassikerlørdag presenterer eldre og nyere litterære klassikere, og er et ypperlig sted for å friske opp litteraturkunnskapene.

Politikeren Rosa Luxemburg og filosofen Hannah Arendt skydde ikke konflikter i kampen for å forandre verden og gjøre samfunnet mer solidarisk. Møt den nederlandske filosofen og forfatteren Joke J. Hermsen under Kapittelfestivalen lørdag 23. september. Hun har skrevet boken Snu tidevannet: med Rosa Luxemburg og Hannah Arendt.

Har du fått med deg den feministiske sci-fi klassikeren Xenogenesis av Octavia Butler? Den høyaktuelle trilogien har fått mer internasjonal oppmerksomhet de siste årene, fordi den berører vår tids diskusjoner om identitet, tilhørighet, diskriminering og spørsmål om hvordan vi kan overleve sammen på en ødelagt planet. Ingvil Hellstrand, førsteamanuensis i kjønnsstudier ved Avdeling for Omsorg og Etikk, Universitetet i Stavanger, gir oss en innføring i trilogien lørdag 21. oktober kl. 12.00.

Hele Rogaland leser

Bildeboka Vaffelfisken av Bjørn Rørvik og Per Dybvig er årets bok i Hele Rogaland leser, og 30 000 gratiseksemplarer skal deles ut i fylket. Startskuddet for utdelingen av bøkene i Hele Rogaland leser er tradisjonen tro helgen før Kapittelfestivalen.

Kiellandsalong med Rørvik og Hoel

Hvorfor skal vi lese for barna våre? Torsdag 26. oktober kl. 19.00 har Kiellandsenteret invitert forfatter Bjørn Fredrik Rørvik og Trude Hoel, professor i lesevitenskap ved Lesesenteret ved Universitetet i Stavanger til samtale om dette.

Filosofikafé på Kiellandsenteret

Dette er Kiellandsenterets møteplass for deg som ønsker å reflektere over livets små og store spørsmål i felleskap med andre. Forteller Marianne Stenerud og filosof Ingunaya Myhre Larsen legger til rette for en undrende og utforskende samtale. Tema 4. oktober er selvet.

Feministisk lesesirkel

Lesesirkelen møtes en tirsdag i måneden for å lese og diskutere ulike tekster fra et feministisk perspektiv. Leseliste finner du i hvert arrangement i programoversikten nedenfor.

Spa for hjernen: Høytlesning i biblioteket

Fire bibliotekarer med bok ved bord

Hvis du liker å bli lest høyt for og fordype deg i noveller og dikt, kan du være med på "Shared reading" i høst. "Shared reading på norsk" skjer tirsdager kl. 18.00

Beklager, nå stoppet det litt opp her på nettsiden. Last inn siden på nytt, er du grei 🗙