Masud Gharahkhani er stortingspresident.

Disse kommer til Sølvberget i høst

Velkommen til gode litterære opplevelser, foredrag og debatter i høst. Møt blant annet Tore Rem, Masud Gharahkhani og Lene Ask.

(Saken oppdateres utover høsten)

Den populære programserien bokprat får mange aktuelle forfattere og gjester på besøk i høst.

I november kommer lege Audun Myskja med boka Meditasjon. I tillegg får vi besøk av Åsne Seierstad, Eva Bratholm og Joar Hoel Larsen, Maja Lunde, Lene Ask og Tore Rem.

Masud Gharahkhani: Norge i mitt hjerte

Som femåring flyktet Masud Gharahkhani med familien fra krig i Iran til asylmottak i Norge. I dag er han stortingspresident og den nest høyest rangerte etter Kongen. Boka Norge i mitt hjerte  er hans egen, personlige historie, som samtidig er en historie om landet vårt.

Møt Masud Gharahkhami i samtale med Aftenbladjournalist Klaus Gustavsson tirsdag 29. november kl. 19.00.

Hva skjer i Iran og i Sahel-regionen?

I foredragene Global morgen gir dypdykk i bakgrunn og status for ulike landområder og konflikter i verden.

Sahel er verdens mest konfliktfylte og neglisjerte region. Sahel-beltet strekker seg fra Atlanterhavet i vest til Rødehavet i øst. Ketil Fred Hansen, professor i samfunnsfag ved UiS ga oss innsikt i utfordringene 16. november kl. 08.30.

Onsdag 7. desember vil Sverre Lodgaard, seniorforsker ved Nupi holde foredrag om regimet i Iran og følgene av demonstrasjonene og protestene etter at 22 år gamle Masha Amini døde i september.

Kapittel med Knausgård i november

Karl Ove Knausgård måtte utsette sitt besøk under Kapittel-festivalen, men 4. og 5. november besøkte han endelig Sølvberget. Fikk du ikke med deg arrangementene kan du høre Podcast her.

Foto av Maja Lunde: Oda Berby, Aschehoug

Litteraturkvelder med Ullmann og Lunde

Da Oslo, Norge og verden stengte ned i 2020, klistret Linn Ullmann i all hemmelighet opp dikt og tekster på lyktestolper rundt omkring på Torshov i Oslo. Møt Linn Ullmann 10. november kl. 19.00 og hør henne fortelle om prosjektet og hva det gjorde med henne kunstnerisk og personlig.

Maja Lunde har avsluttet sitt store prosjekt Klimakvartetten med boka Drømmen om et tre. 24. november kan du oppleve henne i samtale med Harald Birkevold.

Skeive klassikere på Kiellandsenteret

I år markeres Skeivt kulturår, en feiring av at det er gått femti år siden avkriminaliseringen av homofili i Norge. I den anledning har vi omgjort Kiellandsenterets faste programserie «Klassikerlørdag» til «Skeive klassikere».

I løpet av høsten byr vi på møter med forfatterskap som på ulikt vis løfter fram skeivhet og skeive erfaringer, og som gir et innblikk i mangfoldige, og kanskje også provokative, fortellinger. Som Audre Lorde, Tove Jansson, Sapfo - en produktiv dikter som ble født omkring år 610 f.Kr. på øya Lesbos og Gunvor Hofmo - en av etterkrigstidens sentrale norske lyrikere.

Foto: Sølvberget

Filosofikafé om estetikk

Dette er Kiellandsenterets møteplass for deg som ønsker å reflektere over livets små og store spørsmål i felleskap med andre. Forteller Marianne Stenerud og filosof Ingunaya Myhre Larsen legger til rette for en undrende og utforskende samtale. Tema 16. november er estetikk.

Feministisk lesesirkel

Lesesirkelen møtes en tirsdag i måneden for å lese og diskutere ulike tekster fra et feministisk perspektiv. Leseliste finner du i hvert arrangement i programoversikten nedenfor.

Spa for hjernen: Høytlesning i biblioteket

Hvis du liker å bli lest høyt for og fordype deg i noveller og dikt, kan du være med på "Shared reading" i høst. "Shared reading på norsk" skjer annehver tirsdag kl. 18.00 og onsdag kl. 12.00.

Hele Rogaland leser

Startskuddet for utdelingen av bøkene i Hele Rogaland leser gikk tradisjonen tro helgen før Kapittel-festivalen. Mímír Kristjánssons bok Mamma er trygda er årets bok i Hele Rogaland leser og 30 000 gratiseksemplarer ble delt ut. Hvis du ikke fikk en gratis bok er det fullt mulig å låne boka på biblioteket. Du kan også låne boka som e-bok og lydbok i appen Allbok.

Beklager, nå stoppet det litt opp her på nettsiden. Last inn siden på nytt, er du grei 🗙