Hva leter du etter?
Birk Florian Fische Magnussen holder to tynne bøker

Aprilspøk: Kapittel blir Avsnitt

Kapittels nye festivalsjef Birk Florian Fischer Magnussen vil lage en festival som tar pulsen på samtiden. Det får publikum merke allerede i år.

For ordens skyld: Denne teksten er en aprilspøk. Følg de ekte nyhetene om Kapittel på Kapittel.no. :-)

Han har fulgt vinterens debatt om skjermbruk i skolen med stor interesse, og vet at det ikke bare er barn og ungdom som sliter med å legge bort mobilen.

Det gjør også Kapittels kjernepublikum.

Konsentrasjonen som forsvant

- Alle undersøkelser viser at sosiale medier og smarttelefoner har ødelagt folks konsentrasjonsevne. Kapittel må ta inn over seg at folk ikke klarer å fokusere i mer enn noen få minutter om gangen, sier Magnussen.

- Hva betyr det i praksis?

- På årets Kapittel vil ingen arrangementer vare i mer enn 30 minutter. Det vil bli innlagt pause midtveis, slik at folk får sjekket sosiale medier og nettaviser uten å måtte gjøre det i smug.

- Hvordan skal denne nye festivalformen evalueres i etterkant?

- På Sølvbergets arenaer har vi sensorer som måler publikums stresshormoner og bevegelse. Dersom målingene våre viser at folk begynner å bli urolige før det er gått 15 minutter, kan det hende vi går ned til kortere programposter på neste års festival. Dette kommer vi tilbake til.

Sparedugnad

I fjor høst ble det klart at Stavanger kommune skal spare 600 millioner kroner de neste fire årene. Kapittel må ta sin del av ansvaret i trange tider, understreker Magnussen.

- Med både strammere økonomi og kortere programposter var det naturlig å se på merkevaren Kapittel som helhet. Derfor trimmer vi i år festivalen ned fra fem til to dager. Festivalen skifter også navn til Avsnitt, for å møte en ny tid. Vi vurderte også festivalnavn som Helsetning og Leddsetning, men tror ikke tiden er helt moden ennå.

- Hva med årets festivaltema Familie og det nye, framoverlente Kapittel-formatet med kortere programposter?

- Som småbarnsfar vet jeg alt om korte perioder: Det er helt umulig å tenke lange tanker, og raske skifter kjennetegner vel familielivet for de fleste av oss, enten vi er gamle eller unge, sier festivalsjefen.

Beklager, nå stoppet det litt opp her på nettsiden. Last inn siden på nytt, er du grei 🗙