Hva leter du etter?
Leif Tore Lindø på scenen under Kapittel i 2018

Leif Tore Lindøs Kapittel-tips

Journalist Leif Tore Lindø håper på et liv uten Syden-ferie og en menneskehet som bruker innestemmen mer.

Med slike luftige mål lønner det seg å ha noen mer sannsynlige gleder å se fram til. Aftenblad-journalisten er blant gjestene på årets Kapittel, hvor han skal lede to programposter.

- Du skal intervjue Maria Kjos Fonn og Pedro Carmona-Alvarez om Nick Caves univers. Hva håper du å få ut av denne samtalen?

Du mener i tillegg til honorar? Vel, det er to fine folk, tror jeg, som skriver godt og etter sigende er like velsigna på snakketøyfronten. Nick Cave er jo tidvis en bekmørk type, med god grunn. Å lete etter håp er jo aller kjekkest der det er mørkest.

Jeg håper og tror at Maria og Pedro kommer til Kapittel med solide hakker, gode spader og helst en 40-tonns gravemaskin, for her må det graves dypt.

- Fra et mørke til et annet: Winterferie handler om Ingrid Winters familieferie i Italia og eskalerende midtlivskrise, og du skal intervjue forfatter Janne Stigen Drangsholt om boka. Du er jo litt yngre, men hvilke lærdommer har du tatt med deg fra Winterferie som kan brukes i eget liv?

Ingen. Janne Stigen Drangsholt er galen, det samme er Ingrid Winter, advokatmannen og hele den gjengen i de bøkene. Dessuten er jeg ikke litt yngre, men betyyydelig mye yngre, nesten som et barn å regne.

Winterferie av Janne Stigen Drangsholt bokforside

Jo forresten, jeg har lært en ting, som jeg bruker i hverdagen. Ingrid Winter er jo konstant livredd for at mannen er byttet ut med en robot. For å sjekke om mannen er robot, sier hun “We are the world”. Hvis han svarer “We are the children”, er han ikke en robot.

Jeg bruker dette trikset daglig. Det viser seg at nesten alle rundt meg er erstattet av roboter. Resten mistenker jeg for å være halvautomater. Nå betyr det ikke så mye fra eller til, men for å sitere Tønes: Du må vera litt obs.

- Årets Kapittel har tema Håp. Hva håper du på for tida?

Fred og ro, og med full klaff: Aldri reise til Syden. Dessverre tror jeg ikke det kommer til å skje, for jeg er satt opp med en familie som liker det motsatte av meg: Klor, sand, ekstremvarme, løpende utgifter og sånne butikker med masse nips.

I det litt større perspektivet håper jeg menneskeheten i stort kan legge seg i hardtrening på bruk av innestemme og evnen til å ta seg en tur rundt nullen før vi blir rasende.

Håpet - på sikt - er at vår nye nasjonalsport blir å trekke på skuldrene og si “jaja, sååå farlig er det vel ikke”.

Jeg regner meg selv helt i Norges-eliten i denne disiplinen.

- Hva vil du anbefale på årets Kapittel-program?

  • Kiellandforedraget til Pedro Carmona-Alvarez blir helt sikkert knallbra.
  • Jeg har hørt Tore Renberg café-snakke om Lungeflyteprøven. Tipper han er mer enn klar til å lufte snakketøyet.
  • Alle arrangementer av og med Janne Stigen Drangsholt anbefales, for hun er ikke bare galen, men også et vidunder. Dessuten skulle jeg få 200,- rett i neven hvis jeg anbefalte hennes ting, og jeg trenger penger til Syden 2024.
  • En siste: Maria Kjos Fonn og Kristin Auestad Danielsen diskuterer darkness og utenforskap. Hvis folk har masse håp og lyse tanker om fremtiden, kan de sikkert bli kvitt det i løpet av den seansen.
Beklager, nå stoppet det litt opp her på nettsiden. Last inn siden på nytt, er du grei 🗙