Hva leter du etter?
Foto av isbre fra Christian Houges utstilling i Sølvberget galleri

Sølvberget galleri presenterer Christian Houge

Ny utstilling med den anerkjente fotografen Christian Houge, åpner i Sølvberget galleri forbindelse med litteraturfestivalen Kapittel.

En viktig stemme innen klima- og miljøspørsmål

Christian Houge er en Oslobasert fotograf som har fått stor oppmerksomhet omkring sine arbeider både internasjonalt og her i Norge. Han har jobbet med de samme miljøbaserte temaene gjennom hele sitt lange kunstnerskap i en tid da jorden har forandret seg dramatisk.

Via sitt engasjement innen klima- og miljøspørsmål har Christian Houge etablert seg som en viktig stemme innenfor det nasjonale og internasjonale kunstfeltet. Hans fotografiske serier og filmarbeider bidrar til en dypere forståelse av de komplekse forholdene mellom natur, kultur og teknologi. Hans verk fanger ofte de irreversible endringene som skjer som følge av klimaendringene som truer de globale økosystemene og fungerer som en kraftfull påminnelse om den nødvendige balansen mellom mennesket og natur. De fungerer som en visuell appell til miljøbevissthet og handling via den dialogen Houge skaper i sitt arbeid.

Antropo- cen: Menneskets tidsalder

Utstillingen han presenterer i Sølvberget galleri har fått tittelen Antropo-cen, som kan oversettes til menneskets tidsalder. Dette med klare hentydninger til at menneskets sivilisasjon har endret jorden dramatisk ved alle ulike inngripende forandringer som har skjedd. Utstillingen består av et utvalg verk fra tre serier: Arctic Technology and the Global Seed Vault (2000-2014), Residence of Impermanence (2016-2019) og Death of a Mountain (2016-2023).

Utforskning av klimaendringer og deres konsekvenser

I serien Death of a Mountain, tematiseres isbreenes nedsmelting som følge av temperaturendringene. I serien er Rhône-breen i Sveits den valgte isbreen. Kunstneren har portrettert denne breen gjentatte ganger og dokumentert hvordan nedsmeltingen påvirker og endrer landskapet. Forskere har i lang tid prøvd å redde breen ved å tildekke den med uv-reflekternde stoff. En sterk metafor for det uungåelige.

I Residence of Impermanence, sammenføres to temaer. Det ene er ilden som gir assosiasjoner til skogbranner som forårsaker at naturen, dyreliv og samfunn utslettes. Den andre minner oss om den masseutryddelsen vi har forårsaket og utfordringer det vil gi nå som en tredjedel av jordens artsmangfold er utslettet.

Det er også et åndelig perspektiv i serien der dyret får et siste pust av liv av de symbolske flammene og dermed blir sluppet fri fra limbo. I Arctic Technology and the Global Seedvault, vises analoge panoramabilder av Spitsbergens Forskningsparker på Svalbard og av Svalbards globale frøhvelv.

Prisbelønt kunstner

Houge har mottatt flere fotografiske priser og nominasjoner for sin miljøbaserte kunst. Han er også tildelt stipender av Norsk Kunstnerstipend og Kulturrådet. I løpet av de siste årene er han en rekke ganger blitt nominert til den prestisjetunge fotografi-prisen innen bærekraft «Prix Pictet».

Han har hatt en rekke separatutstillinger nasjonalt og internasjonalt i museer og gallerier, og hans arbeider er representert i betydelige private og offentlige samlinger i inn og utland. Serien Death of a Mountain, ble nominert til Leica Oscar Barnack Award i 2021.

Serien ble stilt ut ved Street Level Photoworks i Glasgow i forbindelse med klimatoppmøtet COP26. I 2024 ble samme serie stilt ut ved Bermondsey Project Space i London sammen med den Norske Ambassaden. Det ble i den forbindelse holdt artist talks i London og York University mellom kunstneren og professor Ion Fazey (Professor of Social Dimensions and Environmental Change).

Åpning og kunstnersamtale

Til utstillingen er det laget en katalog med tekst av kunsthistoriker Tone Lyngstad Nyaas, og flere fotografier fra de ulike seriene som presenteres i Sølvberget galleri.

Utstillingen er åpen for publikum fra torsdag 19. september kl. 13.00, hvor det inviteres til en gratis kunstnersamtale med Christian Houge og kunsthistoriker Tone Lyngstad Nyaas.


Utstillingsperiode 19. september – 1. desember 2024.

Beklager, nå stoppet det litt opp her på nettsiden. Last inn siden på nytt, er du grei 🗙