Hva leter du etter?
Velkommen til oss av Eivind Hofstad Evjemo forside

Norsk fordypning om 22. juli

SPØRSMÅL: "Hei, jeg skal skrive et fordypningsemne i norsk. Jeg tenker å ha 22. juli som tema, men jeg vet ikke hvilken problemstilling jeg skal ha."

SVAR: Hei, og takk for spørsmål! Det har kommet mange bøker om 22. juli i de ti årene som er gått siden terroraksjonen. Jeg regner med at du skal skrive om skjønnlitterære bøker, altså ikke fagbøker, så jeg holder meg til det.

Det sier seg selv at sorg er et hovedtema i romanene som er skrevet om 22. juli. Men hvordan vi sørger, og hva vi sørger over, vil variere fra person til person. Det gjør det også i romanene om 22. juli.

En mulig problemstilling kan være "Hvordan behandles temaet sorg i bøkene 15:25 og Velkommen til oss?" 15:25 av Aina M. Ertzeid er skrevet fra perspektivet til en av dem som var på jobb i regjeringskvartalet da bomben gikk av 22. juli. Hvordan er det å leve videre med den opplevelsen i kroppen? Velkommen til oss av Eivind Hofstad Evjemo handler om et ektepar som aldri har bearbeidet sorgen over en sønn som døde i en ulykke, og når hele landet sørger etter 22. juli-terroren, kommer minnene om sønnens død tilbake. 22. juli er utgangspunkt for begge romanene, men bøkene er veldig forskjellige, som du forstår. Derfor tror jeg de vil egne seg godt for en fordypningsoppgave.

En annen roman om 22. juli er Sju dagar i august av Brit Bildøen. Den kan minne om Velkommen til oss på den måten at 22. juli preger ikke bare hele samfunnet, men også den personlige sorgen og det enkelte parforhold for dem som ble berørt. "Hvordan behandles temaet sorg i bøkene Sju dagar i august og Velkommen til oss?" kan være en problemstilling, for bøkene minner om hverandre.

Jeg tar med en fjerde roman, som har en helt annen lenke til 22. juli: I romanen Elskere av Mattis Øybø handler det om hemmelig utroskap. Elskerne har en avtale om å møtes til ett av sine faste møter 22. juli 2011. Men den dagen blir hun påkjørt og drept i en bilulykke (som ikke har noe med terroren å gjøre). Mens hele landet sørger over ofrene for terroraksjonen, må Mikkel sørge over elskerinnen som døde samme dag. Og der 22. juli-sorgen blir nasjonal og offentlig, må han sørge alene og i hemmelighet (og kanskje litt i skam?). Denne romanen kan også brukes i en oppgave om hvordan temaet sorg behandles i bøker om 22. juli.

Lykke til med fordypningsoppgaven!

Beklager, nå stoppet det litt opp her på nettsiden. Last inn siden på nytt, er du grei 🗙