Hva leter du etter?
Tegna mennesker leser, smiler, ler og koser seg ved siden av NBBK-logoen.

Program NBBK 2021

Her kan du se hva som var på programmet til NBBBK 2021. Tema var humor. P.g.a. covid-19-pandemien ble hele konferansen strømmet via Sølvbergets YouTube-kanal.
  • Årets tema kan du lese mer om her: Humor
  • Du kan se videoer fra konferansen her


Kort programoversikt med klikkbare lenker

  • Mandag 1. februar
    • 10.00-10.45: Historisk blikk på barnelitteraturens humor
    • 10.00-10.45: Hva er humor?
    • 11.00-11.45: Humor i ord og bilder
    • 12.30-13.45: Humorens kritiske potensial
    • 13.50-14.30: Humor, kropp og tabu

  • Tirsdag 2. februar
    • 10.00-10.45: Hva skjer når humor oversettes?
    • 11.00-11.30: Kaptein Supertruse møter Gutta i trehuset - Slik bedømmer du kvaliteten på humorseriene
    • 12.15-12.35: Bærekraftsbiblioteket: Les for framtida!
    • 12.45-13.30: Hvor er de morsomme ungdomsbøkene?
    • 13.45-14.45: Debatt fra hjemmekontoret: Vinner ikke humorbøkene litteraturpriser?

  • Onsdag 3. februar
    • 10.00-11.00: Sverige: Att möta det svåra med humor
    • 11.00-11.45: Finland: Fisens liv. Humor i tekst och bild
    • 12.15-13.20: Norge: Humor som survival kit
    • 13.30-14.30: Danmark: Farlig humor?

Mandag 1. februar

Seminar: Tull og tøys på ramme alvor - humor i barne- og ungdomslitteraturen

Humor er knyttet til normer og brudd på normer og til behov for lek og underholdning, og humorbøker er en viktig og etterspurt sjanger blant elever på barne- og ungdomstrinnet. Dette seminaret gir ulike innganger til å reflektere over fenomenet humor, særlig rettet mot unge lesere. Vi løfter blant annet frem kritisk lesing tilknyttet humorlitteraturen, kritisk lesing står jo sentralt i den nye læreplanen.

Seminaret er ordnet tematisk. Hvert tema inneholder litteratureksempler, diskusjon og didaktisk refleksjon. Innleggene vil vise at det ikke er noen motsetning mellom humor og læring og danning. Humor er både tøys og tull og ramme alvor.

Seminaret holdes av forskningsgruppen Litteraturdidaktikk ved Høgskolen på Vestlandet, som har et pågående prosjekt om humor i barne- og ungdomslitteraturen.

Justeringer i tidspunkter kan forekomme.

10.00-10.45

10.45-11.00

  • Pause

11.00-11.45

  • Humor i ord og bilder
    - Per Arne Michelsen: Hakkespettens hodepine og andre dyrehistorier. Om Ragnar Aalbus moldvarp-trilogi
    - Berit Westergaard Bjørlo: Kan barske barn være pling i bollen? Humor i to norske diktbildebøker
    - Ture Schwebs: Det morsomme ved Flåklypa. Mediespesifikk humor i Kjell Aukrusts verden.

11.45-12.30

  • Lunsjpause

12.30-13.40

13.40-13.50

  • Pause

13.50-14.30

  • Humor, kropp og tabu
    - Inga Henriette Undheim: Det barn spør om, men voksne helst ler bort. Om tabu, humor og seksualitet i barnelitteraturen
    - Malin Jenssen Bakken: Morsom, masete og bowlingkulerund. Om kropp som humor i barnelitteraturen
    - Avrunding

Tirsdag 2. februar

Justeringer i tidspunkter kan forekomme.

10.00-10.45

  • Velkommen
  • Hva skjer når humor oversettes?
    Humor kan være kulturelt betinget og skape hodebry for oversettere. Hvordan oversetter man humoristisk litteratur for å få det til å fungere på nye språk og i andre kulturer? Mister man noe og hvordan løses «det uoversettelige»? Og hvordan er det å få egne verk oversatt? Simon Stranger har skrevet flere bøker for både barn og ungdom, blant annet humorserien Kokotopia (2018-). Han jobber også som oversetter, og har oversatt bøker av Gutta i trehuset-forfatter Andy Griffiths, tegneseriene Superhelten Arild og Barnevaktklubben,s, i tillegg til en rekke andre humorbøker for barn. Møt ham i samtale med Katarzyna Tunkiel, som er oversetter og postdoktor på Lesesenteret ved Universitetet i Stavanger, der hennes fagfelt inkluderer barnelitteratur og lesing.
    I samarbeid med NORLA.

10.45-11.00

  • Pause

11.00-11.30

  • Kaptein Supertruse møter Gutta i trehuset - Slik bedømmer du kvaliteten på humorseriene
    Humorserier blir ikke gode bare av at mange barn liker dem. I dette foredraget fra kritiker Guri Fjeldberg forklarer hun hvordan du kan vurdere kvaliteten på humoren blant annet i Kaptein SupertruseDustedagbøkene og Gutta i trehuset. Guri Fjeldberg er utdanna vaktmester, journalist og norsklærer og har en mastergrad i barnelitteratur fra universitetet i Newcastle. Hun har jobbet frilans som litteraturkritiker i 20 år.

11.30-12.15

  • Lunsjpause

12.15-12.35

  • Bærekraftsbiblioteket: Med humor og alvor for framtida
    Kan god litteratur hjelpe barn med å forstå utfordringene verden står over i dag, og samtidig la leseopplevelsen stå i fokus? Til skoleåret 2020 ble Bærekraftsbiblioteket lansert – en norsk versjon av FNs internasjonale SDG Book Club. Biblioteket er en samling av boklister, aktiviteter og spørsmål til hvert av FNs 17 bærekraftsmål, utarbeidet som lesesirkler for alle barn mellom 6 og 12 år. Men hva slags bøker finnes egentlig i biblioteket, og hvordan er de valgt ut? I dette foredraget presenterer vi ideen bak Bærekraftsbiblioteket, tar et dypdykk ned i noen av boklistene vi har satt sammen og ser på humorens rolle i formidlingen av bærekraftsmålene. Foredrag ved Ingeborg Landfald.
    I samarbeid med NBI.

12.35-12.45

  • Pause

12.45-13.30

  • Hvor er de morsomme ungdomsbøkene?
    Mens det utgis mye humor for barneskolebarn, er utvalget mindre når leserne når ungdomsalder. Hvorfor er det sånn? Vil ungdommer helst lese om alvorlige ting, eller klarer ikke voksne og ungdommer å enes om hva som er morsomme bøker? Vi spør forfatterne Terje Torkildsen og Anne Gunn Halvorsen og førsteamanuensis ved Lesesenteret/UiS, Trude Hoel. Paneldebatten ledes av Heidi Marie Vestrheim.
    I samarbeid med Foreningen !les.

13.30-13.45

  • Pause

13.45-14.45

  • Debatt fra hjemmekontoret: Vinner ikke humorbøkene litteraturpriser? (tekstet på norsk)
    Humoristiske bøker er populære hos barn og etterspurt i bibliotekene, men vinner sjeldnere litteraturpriser. Hvorfor det? Handler det om humorens status hos voksne og barn? Hvilke kvalitetskriterier legges til grunn i prisutdelinger? Er det en dissonans mellom juryene og bøkenes målgruppe, eller er humor for subjektivt til å vinne priser? Til digital debatt møtes Troels Posselt (Foreningen !les), Mia Österlund (Åbo Akademi, Nordisk råds barne- og ungdomslitteraturpris og Augustprisen) og Guri Fjeldberg (kritiker og tidligere jurymedlem til Kritikerprisen). Paneldebatten ledes av Marianne Eskebæk Larsen (Københavns professjonshøjskole, Kulturministeriets illustratorprisudvalg, Nordisk råds barne- og ungdomslitteraturpris og medlem i NBBKs programråd).

14.55-15.00

  • Avslutning


Onsdag 3. februar

Når ikke Norden kan komme til NBBK, så kommer NBBK til Norden (alle programpostene denne dagen er tekstet på norsk)

Onsdag 3. februar får vi innspilte programposter i samarbeid med flere sentrale institusjoner på det nordiske barne- og ungdomslitterære feltet, inkludert alle de nordiske barnebokinstituttene. Med utgangspunkt i arbeidet til NBBKs programråd har institusjonene utviklet programposter med deltakere fra eget land, som spilles inn i januar. Onsdag 3. februar kl. 10-15, sendes programmet på Sølvbergets YouTube-kanal og det blir gratis å følge. Nøyaktig sendeplan kommer.

10.00-11.00

  • Sverige: Att möta det svåra med humor
    Barns klimaangst har vokst i takt med de voksnes manglende handlinger, og det rapporteres om økning i depresjon blant skoleelever. Disse temaene gjenspeiles også i barnebøkene, men det trenger ikke være trist lesning. Hvilken rolle spiller litterær humor i møte med den vanskelige verden? Blir det lett tom underholdning eller et etterlengtet «comic relief»? Kan vi le av, og i, klimakrisen? Og hva skjer når vi nærmer oss det vonde, som selvmord, sykdom eller tap, gjennom humor? Blir det vanskelig å ta budskapet på alvor, eller åpner vi oss for det ubehagelige? I samarbeid med Sveriges barnebokinstitutt får vi en forfattersamtale med Jenny Jägerfeld og Elin Ek, som skriver humoristisk om, i utgangspunktet, tunge temaer.
    - Jenny Jägerfeld er forfatter og psykolog og har funnet flere store priser for sitt forfatterskap. Hun skriver med mye humor og hennes hovedpersoner er ofte barn som møter motgang, som Sasha i Comedy queen (2018), som har mistet moren sin til selvmord.
    - Elin Ek er forfatter og programleder, og står bak serien om Athena – morsomme bøker om ei tøff og skarp jente, som gir alt for å redde klimaet og gjøre verden til et bedre sted.
    Samtalen ledes av kulturskribent, bokblogger og moderator, Johanna Lundin.
    I samarbeid med Svenska barnboksinstitutet.

11.10-11.40

  • Finland: Fisens liv. Humor i tekst och bild
    Även om pruttarna saknar fräschör
    gör de att folk blir på ljuvligt humör
    Mänskor som aldrig har lett åt en fis
    har tappat sin humor, olyckligtvis
    Fisens liv (2019)
    Bildeboken Fisens liv er skrevet Malin Klingenberg og illustrert av Sanna Mander. Gjennom klingende rim og fargesterke illustrasjoner får vi følge ulike fisers bragder og skjebner. Boken fikk lysende kritikker da den ble utgitt i Finland i 2019, er solgt til flere land og er blant annet oversatt til engelsk og estisk. Hvordan ble boken til? Hva er en humoristisk illustrasjon? Og hvilken rolle spiller samspillet mellom tekst og bilder når det gjelder å formidle det humoristiske? Møt Klingenberg og Mander i samtale med Katarina Åkerholm.
    - Malin Klingenberg har skrevet en rekke bøker for barn og ungdom, blant annet Alberta Ensten och uppfinnarkungen (2014), som var Ålands nominerte til Nordisk råds barne- og ungdomslitteraturpris. Hun skriver humoristisk og med et særlig godt blikk for barnets perspektiv.
    - Sanna Mander er en av Finlands mest profilerte illustratører og har illustrert flere bildebøker, blant annet hennes egen bok Nyckelknipan (2017), som hun vant Rudolf Koivu-prisen for. Hun har også har illustrert for blant annet New York Magazine og Wall Street Journal.
    Katrina Åkerholm er doktorgradskandidat innen utdanningsvitenskap ved Åbo Akademi, med vitenskapelig interesse for bildebøker og litteraturdidaktikk.
    I samarbeid med Lastenkirjainstituutti - Finska barnboksinstitutet.

11.40-12.15

  • Lunsjpause

12.15-13.20

  • Norge: Humor som survival kit
    I samarbeid med Norsk barnebokinstitutt tematiserer vi humor som overlevelsesstrategi i programposten "Humor som survival kit". Forfatterne Ingeborg Arvola, Elisabeth Helland Larsen og Marius Molaug vil samtale med Eivor Vindenes, rådgiver i Leser søker bok, om hvordan de bruker humor i bøkene sine.
    Ingeborg Arvola er forfatter og dramatiker. Hun har skrevet en rekke bøker for både barn og voksne, blant annet de humoristiske bøkene om Buffy By, som er en fattig og kreativ jente, blant rike venner i Oslo. For Buffy By er talentfull (2019) ble hun både nominert til Brageprisen og mottok Kulturdepartementets litteraturpris.
    Marius Molaug er forfatter, tegneserieskaper og Donald-redaktør, og medlem i tegneserie- og kunstkollektivet Dongery. I 2014 barnebokdebuterte Molaug med Verdens verste rektor, som siden har fått seks oppfølgere og én vitsebok.
    Elisabeth Helland Larsen er forfatter og skuespiller og har blant annet gitt ut bildebøkene Jeg er døden (2015), Jeg er livet (2016) og Jeg er klovnen (2017). Hun har studert ved teaterskolen Jacques Lecoq i Paris og ved Norsk barnebokinstitutt forfatterutdanning, hvor hun nå tar en master. Helland Larsen har jobbet som klovn i over 20 år og er seniorsykehusklovn og rådgiver i Sykehusklovnene.
    Eivor Vindenes har bakgrunn som redaktør, musiker og forfatter av bøker for barn, med vekt på lek, livlig fantasi og finurlig humor. Hun er ansatt som rådgiver hos «Leser søker bok», der hun utvikler bøker i samarbeid med forfattere, illustratører og forleggere.

13.30-14.30

  • Danmark: Den farlige humor
    Hva er det lov å tøyse med i bøker for barn? Og hva synes barn er gøy? Identitetspolitiske spørsmål sniker seg også inn i barnebøkenes verden, og i Danmark har de i det siste diskutert hvorvidt det er akseptabelt å gjøre narr av de tjukke, de stygge eller andre som på ulike måter måtte skille seg fra "normalen". Danskene har tradisjonelt hatt stor frihet til å gjøre narr av det meste, og den dominerende oppfatningen har vært at barn ikke skal skånes. Er dette i ferd med å endre seg? I en videokjede får vi høre innlegg fra ulike kanter av barnebokfeltet. Hvert innlegg bygger på det forrige og vi får fire perspektiver på farlig humor i barnelitteraturen.
    Marianne Eskebæk Larsen er cand.mag. i moderne kultur og kulturformidling, og lektor ved Københavns Professionshøjskole. Hun sitter også i komitéen til bl.a. Nordisk råds barne- og ungdomslitteraturpris, og er medlem av NBBKs programråd.
    Kim Fupz Aakeson er den populære og prisbelønte forfatteren av bl.a. bøkene om Vitello og Mogens og Mahdi, i tillegg til å skrive filmmanus, romaner og drama. Han er kjent for sin humoristiske og røffe stil, og har vært en viktig forfatter på det danske barnebokfeltet de siste 30 årene.
    Anita Brask Rasmusen er forfattter, journalist og barnebokkritiker i Dagbladet Information.
    Mette Rabæk Poulsen er formidler i barnebiblioteket på Dokk1 i Aarhus, der hun blant annet jobber med Albus børnelitteraturfestival. Poulsen er utdannet lærer, journalist og har master i barns litteratur og medier.
    I samarbeid med Albus Festival ved DOKK1 i Århus.


Beklager, nå stoppet det litt opp her på nettsiden. Last inn siden på nytt, er du grei 🗙