Hva leter du etter?
Fra filmen Den 12 mann av Harald Zwart

Tverrfaglig oppgave om krig

SPØRSMÅL: “Hei! Vi har fått en tverrfaglig oppgave på skolen, og har valgt temaet krig. Jeg er usikker på om boken Den 12. mann, kommer til å bli vanskelig å sammenligne med noen, og hvordan jeg skal gjøre det. Har du noen tips til 2 bøker om krigen (helst andre verdenskrig) som jeg kan sammenligne? Hilsen Julie."

SVAR: Hei, og takk for spørsmålet!

Historien om Jan Baalsruds flukt fra tyskerne kom første gang som bok i 1955, med tittelen Ni liv, skrevet av britiske David Howarth. Boken Den 12. mann ble skrevet i 2001, og ble senere til filmen med samme navn (Les mer her: https://glimt-ullensaker.no/en-helt-spesiell-mann/).

En mulig oppgave kan være å sammenligne de ulike fremstillingene av denne dramatiske historien. Hva er likheter og forskjeller mellom David Howarths bok fra 1955 og boken fra 2001? Jeg vil tro at de er nokså forskjellige. (Jeg har bare sett filmen fra 2017!) Den første boken konsentrerer seg om Baalsrud selv, mens den andre dreier seg om alle som hjalp ham over grensen til Sverige. Den første ble skrevet bare ti år etter andre verdenskrig, den andre mye senere. Hvordan skildres selve krigen forskjellig fra den eldste boken til den nyeste?

En bok du kan sammenligne med bøkene over, er Nærmere høst av Marianne Kaurin. Det handler om 15-årige Ilse, som tilfeldigvis ikke er hjemme når politiet banker på døren til familien hennes under andre verdenskrig. Dette er en roman, mens bøkene om Baalsrud er sakprosabøker. En problemstilling kan være «Hvordan skildrer bøkene Den 12. mann og Nærmere høst det å være på flukt under andre verdenskrig»?

Jeg håper dette hjelper deg videre. Lykke til med oppgaven!

Åsmund, Sølvberget

Lån bøkene

Beklager, nå stoppet det litt opp her på nettsiden. Last inn siden på nytt, er du grei 🗙