Hva leter du etter?

Advokatkrim

Rettsalen er ingen vanlig arena i kriminallitteraturen, men likefullt er advokatkrim en slags underavdeling av sjangeren. Christ Tvedt og Jan Mehlum leder an i denne sjangeren her i Norge med bøkene om Mikael Brenne og Svend Foyn. 

Temaet er gjerne hvorfor en forbrytelse begås snarere enn hvordan. Flere av forfatterne er faktisk jurister og har praktisert som forsvarsadvokater og/eller dommere, og det er med på å gi disse romanene tyngde og troverdighet. Dette er tilfelle med f.eks. Chris Tvedt. Han var gjest på Sølvberget 6. april 2017. Du kan høre arrangementet i opptak her:

Så til saken:

Den som forvolder en annens død av Chris Tvedt

Byen er Bergen og advokaten er Mikal Brenne. Han får i oppdrag å forsvare en kjendis, Josef Mardal, som er siktet for drapet på en kvinne, men forsvaret glipper og mannen får en lang dom. Senere blir en kvinne Brenne var forelsket i, funnet død. Har de to forbrytelsene noe med hverandre å gjøre? I så fall må Mardal være uskyldig dømt. Chris Tvedt skriver skriver godt, han har en god flyt i språket og fortellingen har en fin driv. Både personene og miljøene som beskrives, framstår som ekte og levende. Dette er den sjette, men forhåpentligvis ikke den siste i rekken av bøkene om Mikael Brenne. Den forrige, Dødens sirkel, fikk han forøvrig Rivertonprisen for.

Tønsbergavdokaten Svend Foyn

«Er du en sånn advokat som hjelper folk» spør jenta som kommer på døra til den litt slitne advokaten Svend Foyn i boka Ren samvittighet av Jan Mehlum. Foyn er en sånn advokat. Han hjelper av sitt store hjerte og har alltid ubetalte regninger. Denne gangen blir oppdraget sterkt og stort og forandrer livet til Svend Foyn. Mehlum er sosiolog i tillegg til å skrive kriminalromaner og det merkes. Han tar opp samfunnsproblemer på en respektfull og skikkelig måte i tillegg til å skrive rykende godt. Dette er bra advokatkrim.

«Mesteparten av kriminaliteten ble definitivt utøvet av av lokale størrelser. Som oppnevnt forsvarer kjente jeg de fleste av dem. Når jeg tenkte meg om, kjente jeg ikke så mange andre» Svend Foyn reflekterer litt over dette i en rolig periode, men før han vet ordet av det har han fått en asylsak i hendene. I Madrugada er det Jasmin fra Iran som trenger hjelp, men hun forsvinner og etterlater seg få spor. Det bringer Svend Foyn ut av hjembyen og han får innsikt i internasjonal kriminalitet og hva slags vilkår mange flyktninger og asylsøkere kommer fra. Jan Mehlum har en skarp penn og bringer aktuelle samfunnsspørsmål til torgs samtidig som det er actionfylte og spennende bøker. Da er det jo godt å vite at det fins i alt 16 bøker i serien.

Advokatene av Vibecke Groth

Sommer i Oslo. En kjent advokat blir drept og ikke lenge etter blir også to personer med tilknytning til ham også tatt av dage. Vera Cappelen blir satt til å forsvare Tommy Olsen som er siktet for drapet på advokaten. Vi følger henne etterforskningen og får vi innsikt i advokatmiljøet og etterforskningsmetoder og framfor alt blir vi tilskuere til en spennede rettsak. Vibecke Groth er selv både advokat og dommer. Hun legger vekt på mysteriet når hun skriver kriminalromaner og sparer leseren for bestialske og grusomme detaljer.

Svensk blues x 2

Var Sara Texas seriemorder? Hun tilsto mordene og i fengselet tok hun sitt eget liv. Hennes bror er overbevist om at hun er uskyldig og mener at dårlig politiarbeid er grunnen til at Sara ble dømt. Han opp søker advokat Martin Benner for å prøve å få søsteren reinvaska og Benner blir umiddelbart tent på saken. I jakten på sannheten følger vi ham gjennom farer og actionfylte situasjoner. Vi blir kjent med miljøer vi helst ikke vil skal finnes. I Lotus blues leverer Kristina Ohlson hardkokt krim i et høyt tempo, det er spenning til siste side. Heldigvis finnes det en oppfølger, for Martin Benner er en interessant type å bli kjent med.

Sara Texas’ sønn Mio forsvant fra barnehagen den dagen hun tok sitt eget liv. I Mios blues går Martin Benner motvillig inn i jakten må de som står bak forsvinningen, og dette blir en like spennende fortelling som Lotus Blues. Også denne boka må få merkelapper som mørk, knapp og hardkokt i stilen. Martin Benner trer fram med sterke og svake sider som en troverdig skikkelse.

Det tredje tegnet av Yrsa Sirgurdardottir

Hvem drepte Harald, den søkkrike, tyske historiestudenten ved universitetet i Reykjavik? Ikke han som ble siktet og drømt for det, i alle fall, det er både familien og advokat Thora G. overbevist om. Sammen med en tysk representant for Haralds familie begynner hun å grave i saken. De avdekker mørke sider ved det islandske samfunnet både i nåtid og på 1600-tallet. Hekseforfølgelser, straffemetoder og okkultisme veves inn i nåtidsfortellingen og stemningen i boka preges mer av uhygge enn av ulidelig spenning. Da er det godt at Yrsa har tilsatt en dose humor og skildringer av hverdagsliv i boka.

Gatens advokat av John Grisham

Michael Broch er en suksessfull advokat som har alt ; penger, makt, flott jobb og flott kvinne. Men en dag forandres alt seg for Michael da en uteligger ved navn Mister tar Michael og fem andre advokater som gisler et av firmaets luksuriøse møterom. Michael snur ryggen til penger, posisjon og en gyllen framtid. Nå er han gatens advokat og hans tidligere kollegaer blir hans verste fiender. Grisham er en forfatter som pøser ut bøker, men velg denne hvis du vil lese en av ham ; dette er en Kirkens Bymisjons-historie. I den mer tradisjonelle krimsjangeren finner vi Pelikanrapporten og Firmaets mann

Beklager, nå stoppet det litt opp her på nettsiden. Last inn siden på nytt, er du grei 🗙