Hva leter du etter?

Historisk krim

Hvis du synes vår eiga tid er skummel nok som den er, men likevel ynskjer spennande lesing, så prøv deg på historisk krim. Her er eit utval.

Helge Kåre Fauskanger: Skrinet

«Dersom De trenger meg i rettenvil min og Watsons adresse være et sted i Norge ... » Slik siteres en velkjent London-detektiv til slutt i den klassiske historien The adventure of Black Peter. Men hva gjorde han egentlig i Norge sommeren 1895? Her kommer endelig det sensasjonelle svaret. Et grotesk øksemord i Kristiania åpner døren til en verden av koder og kabbala-mystikk. Noen går over lik i jakten på det tapte relikvieskrinet til St. Sunniva, nøkkelen til en hemmelighet som har vært bevart i over tusen år. Da hans klient blir bortført, har selv verdens største detektiv intet valg: Han må kaste seg ut i en forrykende jakt over halve Norge, i et siste desperat forsøk på å finne skrinet før morderen.

Volker Kutcher: Babylon Berlin

Berlin 1929: Demonstrasjoner og opptøyer truer rikets sikkerhet. Den unge, ærgjerrige kriminalassistent Gereon Rath er blitt overført til politiets sedelighetsavdeling etter å ha skutt en psykopatisk massemorder i selvforsvar. Men han klarer ikke å la være å blande seg inn i drapsavsnittets arbeid, og da liket av en mann blir funnet i en av Berlins kanaler, øyner Rath sjansen til å oppklare saken og bli forfremmet til avdelingen A. Babylon Berlin er en hardkokt krim med intriger og action, men gir samtidig et levende bilde av den tyske hovedstaden i en rastløs og dekadent tid.

Boka kom ut i 2011 under tittelen Den våte fisken, men kom på ny med samme namn som TV-serien som byggjer på Gereon Rath-serien Berre dei to første er omsette til norsk, men les du tysk, kan du gleda deg over ytterlegare to titlar

Jessica Fellows: Mysteriet på Asthall

Året er 1919, og Louisa Cannon drømmer om å slippe unna fattigdommen i London, samt sin brutale og undertrykkende onkel. Redningen blir en jobb som barnepike hos familien Mitford på Asthall Manor i Oxfordshire. Aller mest knyttet blir hun til seksten år gamle Nancy Mitford - en oppvakt ung jente som elsker en god historie. Da sykepleiersken Florence Nightingale Shore blir myrdet på et tog, finner Nancy og amatørdetektiven Louisa ut at i England etter den store krigen har alle noe å skjule. Serien Mitford-mordene er basert på virkelige, uløste forbrytelser, og på Mitford-søstrenes liv. Klassisk krimserie med smak av Agatha Christie, Downton Abbey og mellomkrigstidens glamour. Det er planlagt seks bøker i serien

Orham Pamuk: Mitt navn er Karmosin

Året er 1591, og romanens handling foregår over ni dager i et snøkledd Istanbul. Den første som tar ordet, er en død mann som ligger i en brønn. Han kjenner sin morder, og han vet hvorfor han er myrdet. Det fins et komplott mot hele det osmanske riket, mot kulturen, religionen og tradisjonene. En gruppe av miniatyrmalere, kolleger av den drepte mannen, som har fått i oppdrag av sultanen å illustrere boksider, blir viklet inn i dette komplottet. Både morderen og ofrene hans kommer til orde i denne beretningen. Det samme gjør en hund og et pengestykke og selve fargen rød, eller karmosin, for å være helt nøyaktig. Med kalligrafisk detaljnærhet og en fargerikhet som kan ligne på sultanens håndkolorerte boksider gir denne boka fra seg kunnskap samtidig som den underholder og driver leseren videre.

1793 av Niklas Natt och Dag forside

Niklas Natt och Dag: 1793

Den sengustavianske perioden er en yndet tid i svensk historieskrivning, men ikke alt var bedre før. Eksempelvis begynner denne historien da et arm- og benløst lik blir oppdages i søppelinnsjøen Fatburen i Sødermalm, der Stockholms befolkning kaster sitt avfall. I denne historiske krimromanen rulles mordgåten opp gjennom øynene til fire ulike fortellere. Blant annet den aldrende Cecil Winge, som trosser sin skrantende helse for å gjengjelde en gammel tjeneste og sier ja til å bistå Stockholmspolitiet. Fortellingen veksler hurtig fra borgerlig pomp og prakt til nedrig lidelse, i et Sverige ved terskelen til et moderne samfunn. Dette er forfatterens debut. Og ja - hans ekte navn. Romanen ble nominert til Årets bok da den utkom i Sverige.

Les også Åsmund sin omtale om denne boka. Det er den første boka i ein planlagd trilogi, Bellmann noir. Andreboka kom tidlegre i år og heiter 1794

Ken Follett: Nålen

Nålen er Ken Folletts legendariske gjennombruddsroman. Den går rett inn i en av verdenskrigens mest avgjørende faser: De alliertes planer for invasjon er så å si detaljfastsatt og det verste som kan skje er at Hitler får rede på hvor landgangen skal skje. "Nålen", tyskernes nøkkelspion, oppdager en sensasjonell hemmelighet på engelsk jord: et gigantisk kulisse-militæranlegg med pappfly og gummivåpen. Britene forstår at avledningsmanøvren er oppdaget, og vet at alt er tapt hvis nyhetens vei til Berlin ikke øyeblikkelig avskjæres.

Sjå også filmen med Donald Sutherland i hovudrolla

Roar Ræstad: Ravnens time

Juli 1943. Det er høysommer i Trondheim da en tysk marineoffiser og hans unge NS-kjæreste blir funnet brutalt drept. Tyskerne er allerede hevntørste etter luftangrepet mot byen for to dager siden og nå skal noen få svi. Statspolitibetjent Gabriel Navarseth lever farlig der han sjonglere etterforskningen mellom norsk politi og Gestapo. Samtidig som han fortsetter sitt arbeid for motstandsbevegelsen, driver norske angivere sitt dødelige dobbeltspill. Hvem kan man stole på i slik en tid? Når så Gabriels tidligere flamme dukker opp i byen blir sommervarmen nesten uutholdelig. Roar Ræstad (f. 1968) debuterte med Sovende hunder i 2014, den første romanen om politibetjent Gabriel Navarseth i Trondheim under andre verdenskrig. Ræstad har en master i historie fra NTNU og underviser på videregående. Sovende hunder ble nominert til Maurits Hansen-prisen for beste krimdebut i 2014. Ræstad kombinerer det beste fra den historiske romanen og den plottdrevne spenningsfortellingen.

Graeme Macrae Burnet: Med blodig forsett

Året er 1869. Et brutalt trippeldrap i et isolert samfunn i det skotske høylandet fører til en arrestasjon av den unge mannen Roderick Macrae. En biografi skrevet av den tiltalte gjør det klart at han er skyldig. Men det er opp til landets beste jurister og psykologer for å avdekke hva som fikk han til å begå slike nådeløse voldshandlinger. Var han gal? Bare forsvarerens gode overtalelsesevner står mellom Macrae og galgen. Hans blodige forsett er en litterær thriller satt til et røft landskap der maktutøvelsen er vilkårlig.

Gunnar Gunnarson: Svartfugl

Et dobbelt trekantdrama ender med dobbeltmord. Svartfugl er en historisk kriminalfortelling: den eldste, mest betydningsfulle og ennå uovertrufne islandske kriminalroman, med fremragende dokumentasjon av det islandske samfunn for to hundre år siden - dets klasseskille, den kirkelige og kongelige øvrighets tukt og ufeilbarlighet og ikke minst allmuens armod. Romanens problemstillinger er allmenne og tidløse i dens søking etter sannhet i et mentalt landskap hvor grensen mellom skyld og uskyld er flytende og tilfeldig, hvor enhver like lett kan bli bøddel som befrier. Svartfugl er et hovedverk i mellomkrigstidens islandske litteratur.

Jørgen Brekke: Doktor Fredrikis kabinett

En søvngjenger med profetiske evner, et mystisk kabinett ... og et uforklarlig drap i Trondheim anno 1769: Politimester Nils Bayer har lovt å holde seg unna de sterke drikker i et forsøk på å vinne kropiken Ingrid Smeddatters kjærlighet. I tillegg sliter han med helsen, men får liten tid til sengeleie. Først dukker det blodige liket av en ung jente opp i et skogholt utenfor byen. Så vender byens tidligere lege, Stadsfysikus Fredriki, tilbake etter over ett år i utlendighet, han har med seg et mystisk kabinett og en søvngjenger med profetiske evner. Bayer får annet å tenke på enn numne lemmer og hyppig vannlating. Snart virvles politimesteren inn i en spiral av hendelser, som kan vise seg å være mer dødelig enn sykdommen han bærer på.

Robert Harris: Pompeii

En kvelende het uke i slutten av august. Hvor kan man bedre nyte sommerens siste dager enn ved den vakre Napolibukten? Langs hele kysten slanger de rikeste innbyggerne i det romerske imperiet seg i luksuriøse villaer. Verdens største flåte ligger fredelig ved anker i Misenum. Sommergjestene tilbringer late dager i Baiae, Herculaneum og Pompeii, mens slavene gjør livet behagelig for dem. Bare én mann er bekymret. Ingeniøren Marcus Attilius har akkurat overtatt ansvaret for den enorme akvedukten som bringer vann til en kvart million mennesker langs kysten. For første gang i generasjoner er kilden i ferd med å løpe tørr. Attilius' forgjenger har forsvunnet på uforklarlig vis. Aqua Augusta er i krise, men Attilius mener han vet hvor problemet ligger. I fjellsiden nord for Pompeii er det noe som er helt galt...Robert Harris har skrevet en fabelaktig spennende roman om en av historiens store katastrofer, utbruddet fra vulkanen Vesuv. Med sikker penn tegner forfatteren et portrett av romertiden og de menneskene som levde i det som var verdens første supermakt. Sømløst fører han sammen historiske personer og oppdiktede karakterer i en forrykende thriller der naturkreftene selv spiller hovedrollen.

Philip Kerr: Marsfioler

Berlin - den olympiske sommeren 1936. Det krever fingerspitzengefül og forsiktighet å være privatdetektiv i en tid da de nazistiske makthaverne tar i bruk de verst tenkelige midler for å nå sine mål. Den hardkokte ekspolitimannen Bernie Günter blir engasjert for å oppklare et tilsynelatende banalt innbrudd, men etterforskningen fører ham tett inn på Tysklands nazimiljøer og ledende nazister. Dette er den først romanen i Kerrs berømte Berlin Noir trilogi. Les også Den bleke forbryter og Et tysk rekviem

Ingebjørg Berg Holm: Stjerner over, mørke under

Hurumlandet på slutten av 1800-tallet. En mann blir funnet på en lysning i skogen - tilsynelatende fredfull, med et mildt uttrykk i ansiktet. Men bakhodet er knust og klærne gjennomtrukket av blod. Det er så vidt lensmann Thomas Tinnvik klarer å holde kvalmen unna. Avhør på den nærmeste gården avslører at den døde er Lars Holte, en mann som reiste til Canada for ti år siden, og ikke er blitt sett siden.

Denne boka vart nominert til Rivertonprisen og vann Maurits Hansen-prisen. I 2018 kom ein ny roman med Thomas Tinnvik: Barføtt over isen

Kurt Aust: Skipet med det onde øye

Det dansk-norske slaveskipet «Christianus Quintus» er på vei tilbake til København etter en lang ferd til Afrika og Vest-India. Men rett før de ankommer kaia forsvinner kaptein Munk sporløst. To år senere er skipet på vei sørover mot Afrika igjen. Om bord er Thomas Boueberge og Petter Hortten, på flukt fra kongen som tror at Thomas er død. Julaften inviterer kapteinen passasjerer og offiserer til middag i sin kahytt. Den natten forsvinner på nytt en passasjer fra skipet, men til Petters overraskelse virker det ikke som om noen bryr seg. Petter setter i gang sin egen etterforskning. Er det slik de overtroiske sjømennene tror, at noen har satt det onde øyet på skipet? Eller har de en drapsmann om bord?

Beklager, nå stoppet det litt opp her på nettsiden. Last inn siden på nytt, er du grei 🗙