Hva leter du etter?

Snill krim

Syns du det blir for mye blod og parterte lik i krimbøkene?  Det fins heldigvis forfattere som liker å skrive om andre forhold rundt drapsgåtene. Vi har plukket fram kriminallitteratur av den litt snillere sorten. 

4.50 fra Paddington av Agatha Christie

Agahta Christie er selve førstedamen når det gjelder krimhistorier uten «gørr.» Hun kan leses igjen og igjen og igjen—av samme leser og av nye generasjoner. Det er utrolig hvor mye død og elendighet hun kan stappe inn i bøkene sine uten at det er i nærheten av å stjele nattesøvnen fra leseren. Hun har flere helter, mest kjent er den mildt sagt eksentriske Hercule Poirot (Obs! Han er belgier ikke franskmann), og den erkeengelske gamle frøkenen, Miss Marple. Snikende død (Poirot) og 4.50 fra Paddington (Miss Marple) anbefales spesielt. Vil du ha mer, så er det mange flere å velge i, både av bøker og filmer. David Suchet som Poirot er bare glitrende.

Katharina-koden av Jørn Lier Horst

Politietterforsker William Wisting er helten i Horsts bøker. Han er enkemann og har et varmt forhold til sin datter Line, som er krim-journalist i VG. Det er en fordel å lese bøkene hans i rekkefølge da leseren gradvis blir kjent med William og Line. Kriminalfortellingene har en ro over seg, det reflekterer det nitidige arbeidet det er å oppklare en sak. Her er lite ytre spenning som biljakt, brutalitet eller voldskildringer. Horst har en skrivestil som gjør at leseren likevel blir fanget av gåtene, og det er vanskelig å legge bøkene fra seg før alt er oppklart.

De fire løgnerne av Ruth Ware

I De fire løgnerne møtes fire gamle venninner som i skoletiden moret seg med å fortelle løgnhistorier til skolekameratene. Men mot hverandre skulle de alltid være 100% ærlige. Nå, mange år senere dukker det opp noe som avslører at en av dem likevel har løyet. Hvem av dem? Ruth Ware er en ny og frisk fortellerstemme innen krimsjangeren. I hennes bøker finnes elementer av «lukkede rom»-mysterier, skumle og overraskende vendepunkter og det dukker opp hemmeligheter fra fortiden. De er alle intense og vanskelige å legge fra seg.

De dødes tjern av Bernhard Borge (Andre Bjerke)

I år er det 100 år siden Andre Bjerke ble født. Under psevdonymet Bernhard Borge utga han flere kriminalromaner og med disse er han virkelig en mysteriets og uhyggens mester. Det er lite blod og vold i fortellingene hans, men uhyggen og det psykologiske aspektet ligger bokstavelig talt og svever over vannene. Døde menn går i land og De dødes tjern er de beste med helten. Sistnevnte regnes fortsatt som en av de beste nordiske krimanalromanene. For ikke å snakke om filmen!

Damenes Detektivbyrå av Alexander McCall Smith

McCall Smith har skrevet en hel serie om Precious Ramotswes detektivbyrå i en liten by i Botswana. Bedrageri, utroskap og andre hemmeligheter utgjør brorparten av hennes oppdrag. Disse løser hun ved hjelp av sin klokskap og skarpe intuisjon—og en dyktig sekretær. Serien kjennetegnes av varme og humor mer enn ulidelig spenning. Gåtene kan likevel ha svært uventede løsninger. Dette er gladkrim på sitt mest sjarmerende og samtidig gir den et bilde av landet og folket i Botswana. Et land der glede og stolthet er viktig.

I mørket er alle ulver grå av Gunnar Staalesen

Gunnar Staalesen er kanskje på grensen av det som kan kalles «snill krim». Han er en av de samfunnskritiske forfatterne som tar opp vonde og vanskelige temaer i sine bøker, men i motsetning til enkelte av sine kolleger skildrer han aldri det vonde og brutale i detalj. Hovedpersonen Varg Veum har et stort hjerte og vil alltid det beste.

De ensomme av Håkan Nesser

Håkan Nessers fem bøker om etterforsker Gunnar Barbarotti er i en særklasse når det gjelder krim. Forfatteren er en sann og ekte fagmann. Han skildrer samfunn, politikk, personer og skjebner med en mesterlig penn. Det er svensk litterær kunst iflettet en krimgåte, og det er en fryd å lese. Skal du bare lese en av bøkene anbefales De ensomme. Om denne sier forlaget: "Gunnar Barbarotti stilles overfor en ny form for alvor. Han tvinges til å revurdere mange ting i tilværelsen - ikke minst den gamle ovenskomsten med Vårherre"

Når gjøken galer av Robert Galbraith (J.K. Rawlings)

Cormoran Strike er krigsveteran, privatetterforsker og dessuten uekte sønn av Englands mest berømte rockestjerne. Sammen med sin sekretær etterforsker han krimgåter i etterkrigstidens London. Harry Potters «mor» har levert ytterligere to bøker om denne duoen: Silkeormen og Ondskapens kall. Det er tre herlige, gammeldagse detektivfortellinger. Veldig engelske og veldig lette å like.

Satelittmenneskene av Hans Olav Lahlum

Kolbjørn Kristiansen, «K2» og hans midt sagt alternative, men lynende intelligente partner Patricia Borchmann, oppklarer det ene mordet etter det andre—helt klart i Agatha Christies ånd og skole. Lahlum har en litt gammeldags og omstendelig stil med en underfundig humor. Forfatteren tar i bruk sin historiekunnskap, og gåtene har ofte en rot tilbake i krigens dager. Ingen utbrodering av groteske detaljer, så leserne risikerer ikke mareritt

Flere leseforslag:

Beklager, nå stoppet det litt opp her på nettsiden. Last inn siden på nytt, er du grei 🗙