Grøssere

Her er tips til skremmende, spennende, skumle og grøssende bra bøker.  

Lukk øynene av Josh Malerman

Malorie er på flukt sammen med sine to små barn. Det har gått fem år siden det hele begynte. Nå vil hun prøve å komme seg til et nytt sted, et sted som kan gi dem trygghet. Men overalt er det noe som ikke kan bli sett. Den som ser det, drives til dødelig vold. De dreper seg selv, eller andre. Ingen vet hva det er og hvor det kommer fra. De må klare hele reisen uten å åpne øyene. Denne boken er også filmatisert.

Nekronauten av Lajla Rolstad


En dunkel høstkveld blir den unge legen Janss oppsøkt av grosserer Grocks datter, Celeste. Hun forteller at grossereren har oppført seg så besynderlig de siste dagene. Øynene hans har mistet alt liv, og han oppfører seg ondt. Dagen etter blir han funnet myrdet. Liket er i en tilstand av langt fremskreden forråtnelse, til tross for at han bare har vært død et døgn.
Grossererens død er det første av flere overnaturlige og groteske dødsfall.

Lunar park av Bret Easton Ellis

Ellis er gift med skuespilleren Jayne. De bor sammen med deres felles sønn Robby, og Jaynes datter Sarah. Ellis jobber med en ny bok, og foreleser på college. Han har en flørt med en av stipendiatene som skriver en avhandling om hans forfatterskap, narkotikabruken er ute av kontroll og ekteskapet skranter. I tillegg har han problemer med sin far, som døde allerede i 1992. I Lunar Park henter forfatteren elementer fra sine tidligere bøker, fra skrekkromanen og spøkelsesfortellingene.

Høydeskrekk av Michelle Paver

Fem engelskmenn er fast beste på å erobre Kangchenjunga, den tredje høyeste toppen på jordkloden. Men det farlige fjellet skal vise seg å ikke bli deres største fiende. Ettersom vinden løyer, vokser angsten. Høydesyken melder seg, og redselen som kan oppstå i ekstreme høyder. En fortid kommer for en dag, og ikke en gang sannheten kan redde dem.

NOS4A2 av Joe Hill

Victoria McQueen kan krysse grensen over til en verden skjult bak vår egen. Dessverre er hun ikke den eneste med denne egenskapen. En som stadig reiser frem og tilbake er den onde Charlie Manx. Han kidnapper barn i sin sorte 1938 Rolls-Royce Wraith ved å love dem et besøk i Christmasland, et sted hvor hver dag er juledag og hver kveld er julaften. Dessverre ligner Christmasland mer på et marerittlandskap enn en juleidyll.

Odds forunderlige timer av Dean Koontz

Legenden om Odd Thomas startet i byen Pico Mundo. Ryktene gikk om at en kokk med navnet Odd hadde evnen til å kommunisere med de døde. Med store gaver følger ansvarlighet til å møte store utfordringer. Men intet menneske er skapt for å møte det mørket som nå preger jorden - ikke engang en så forunderlig fyr som Odd Thomas.

De gales øy av Dennis Lehane

Det er sommeren 1954. Teddy Daniels kommer til Shutter Island, en øy for kriminelle sinnssyke, sammen med partneren sin for å etterforske en forsvinning. En av pasientene som er dømt for å ha myrdet de tre barna sine, Rachel Solando, har rømt fra et låst rom. Daniels finner en rekke spor blant annet i form av lapper med noe som må være kodeskrift. Jo nærmere Teddy kommer sannheten, jo mer gåtefull og uhåndgripelig fortoner den seg. Snart begynner han å frykte at han aldri kommer til å forlate øya igjen. Denne boken har også blitt filmatisert.

Håndtering av udøde av John Ajvide Lindqvist

Håndtering av udøde er en klassisk skrekkroman, men også en gripende beretning om kjærlighet så sterk at den kan trosse selve døden. Stockholm en dag i august: Det er unaturlig varmt, og overalt klager folk over vondt i hodet. Det føles som om et elektrisk felt har lagt seg over byen, nesten som et omvendt strømbrudd. Lamper og maskiner lar seg ikke lenger skru av. Panikken brer seg. Men så er plutselig alt over.

Liseys historie av Stephen King

Lisey Landon er enke etter bestselgerforfatteren Scott Landon. Etter hans død bestemmer Lisey seg for å rydde opp i arbeidsværelset hans. Under opprydningen velter minnene om livet med den geniale, men til tider temmelig sære Scott frem. Dette er en annerledes King-bok. En mangefasettert og kraftfullt fortalt historie om kreativitetens fruktbarhet, galskapens fristelser og kjærlighetens hemmelige språk.

Den lille fremmede av Sarah Waters

Dette er en spøkelseshistorie som vil få det til å gå kaldt nedover ryggen. Forfatterens evne til å kombinere det overnaturlige med skarp sosial observasjon, gjør denne boken til en spenningshistorie utenom det vanlige. Andre verdenskrig er nylig over. Det en gang så praktfulle huset forfaller. Men er Ayres-familien hjemsøkt av noe som er mer skummelt og illevarslende enn et privilegert overklasseliv som svinner hen? Hvor lenge klarer man å finne en rasjonell, psykologisk forklaring på de urovekkende hendelsene som finner sted?

Mørke grener av Nikolaj Frobenius

Forfatteren Jo Uddermann har skrevet en dokumentarisk roman om barndomsvennen Georg. Han husket Georg som en gåtefull og utstøtt gutt, og da han senere får høre at han døde under et fengselsopphold, innspirer det Jo til å skrive romanen "Krittet". Boken får mye oppmerksomhet, og etter at han har snakket om den i et intervju på TV, begynner underlige ting å skje: en krittstrek på døren, et uforklarlig innbrudd, bilen hans som plutselig står med åpne dører. Noen er i ferd med å invadere Jos liv.

Sort messe av John Dickson Carr

Romanen er både en grøsser og en detektivfortelling. Handlingen foregår i Amerika, i det mørke og tradisjonsrike Ny-England, i velstående, typisk amerikansk mellomkrigsmiljø. Samtidig føres vi tilbake til et dystert Frankrike på 1600-tallet med svarte kunster og heksebål.

Vampyr av Steffen Kverneland

En gotisk røverroman om den dystre hemmeligheten bak vår største maler, om svik, fortvilelse og syk kjærlighet, sett gjennom øynene til en forfyllet tegneserieskaper. Ulikt alt annet du har lest. Og bedre enn det meste.

En hjelpende hånd av Gillian Flynn

En utspekulert ung kvinne gjør sitt beste for å overleve ved å begå småsvindel, yte seksuelle tjenester og utgi seg for å være spåkone. En regnfull morgen oppsøkes hun av Susan Burke. Hun trenger hjelp, da livet hennes er i ferd med å rakne. Den unge "spåkonen" er en dreven observatør av mennesker, og diagnostiserer straks Susan som rik og vakker, men ulykkelig - og en lett inntektskilde. Allerede under det første besøket hjemme i Susans gamle herskapshus får hun bange anelser. Hun innser at hun ikke lenger trenger å late som hun tror på spøkelser...

An unhandled exception has occurred, see browser dev tools for details. Last inn siden på nytt, er du grei 🗙