Inside sports psychology bok forside

Selvmanipulasjonens kunst

Inside sport psychology, og alle andre selvhjelpsbøker, kan kokes ned til et par setninger. 

De er sånn:

  • Identifiser hva du kan gjøre noe med, og gjør maksimalt ut av disse punktene. Godta at mye ligger utenfor din kontroll, og ikke la deg stresse av det. Lær deg å elske det uforutsigbare. Da har du allerede en mental fordel.
  • Sett deg konkrete mål. I stedet for "jeg skal få en bedre forehand", si "jeg skal slå fire av fem forehander forbi servelinjen i løpet av denne timen". I stedet for å si "bruke mindre penger på tull", si "kjøpe bare ett magasin og en flaske vin i uka".
  • Evaluér. Vær ærlig med deg selv. Hva skjedde, og hvordan kan resultatet bli bedre neste gang?


Sånn. Der skulle selvhjelpsbokbransjen være satt ut av spill for godt.

Nitrist innpakning

Inside sport psychology er måtelig interessant. Den er en blanding av råd og konkrete øvelser til idrettsutøvere, den omtaler forskningen på idrettspsykologi og forteller historier fra virkeligheten. Innpakningen er dessverre nitrist. Heftet, med kjedelige grafikker og flatt språk.

Prestasjonspsykologi inneholder et element av selvmanipulasjon. Forfatterne legger heller ikke skjul på det, men gir tips til hvordan du kan overbevise deg selv om at du er kongen av arenaen. Det kan du gjøre enten ved selvhypnose, visualisering (indre bilder av deg selv med pokalen i hendene) eller små setninger du gjentar for deg selv og/eller verden ("I am the greatest!").

Den indre monologen

Selv kommer jeg stadig tilbake til The inner game of tennis, en av sjangerens klassikere. Inside sport psychology skiller seg fra den blant annet i synet på den indre monologen.

The inner game... har som bærende idé at du ikke skal vurdere prestasjonene dine som gode eller dårlige, bare nøkternt se dem for det de er. En dårlig heading er bare det, ikke en dødsdom over din evne til å nikke ballen. En stadig opp-psyking av typen "I am the greatest" har jo lite sammenheng med de konkrete tingene du skal gjøre på banen, og ville i alle fall bare sendt meg ned en trist spiral de gangene ting spillet mitt ikke lignet på mantraet. (Som ville vært ganske ofte.)

Altså: Lån The inner game of tennis (enten du driver med sport eller ikke, rådene er allmenngyldige). Du blir mye gladere i deg selv etterpå. Les Inside sport... på grunn av edelsteinene som skinner inne i alt det grå.

Og husk tennistrener Brad Gilberts ord: Hvis du finner en aktivitet du elsker, gi den hundre prosent innsats. For den vil tidsnok bli tatt fra deg.

Beklager, nå stoppet det litt opp her på nettsiden. Last inn siden på nytt, er du grei 🗙