Hva leter du etter?
Omslaget til boka Homoflokar av Kristin Fridtun

Bøker om LHBT+

Kjærlighet har eksistert i ulike former siden tidenes morgen. Den forener og splitter, og var like tilstedeværende i antikkens Hellas som på den italienske sommerkysten på 80-tallet. Vi har samlet klassikere, sakprosa og ny skjønnlitteratur som tar for seg fri og skeiv kjærlighet gjennom tidene.

Og ditt navn er mitt av André Aciman

Elio tilbringer sommeren sammen med foreldrene i et gammelt hus på den italienske rivieraen. Der slumrer han i varmen, leser, spiller piano, flørter med jentene. Men da familiens sommergjest Oliver kommer, oppstår det følelser i Elio som han ikke er forberedt på, og de to begir seg ut på et sommereventyr de aldri vil glemme. Sanselig og utilslørt skildrer Andre Aciman hva som kan skje mellom to mennesker som berører hverandre på det dypeste – og hvordan kompliserte følelser også er de enkleste.

Omtalen er utarbeidet av forlaget.

Og ditt navn er mitt av André Aciman forside

Homoflokar av Kristin Fridtun

Med utgangspunkt i si eiga historie som homo og transeperson granskar Kristin Fridtun den norske homotoleransen. Samstundes som levekåra for skeive er blitt betre, har nye flokar dukka opp. Negative haldningar i det norske samfunnet blir tona ned, medan homofiendslege trekk ved andre kulturar får mykje merksemd. Det er blitt ei kløft mellom «oss» (som er snille med homoane) og «dei» (som er slemme). Men den største kløfta er den som skil hetero frå ikkje-hetero. Kvifor eksisterer dette skiljet framleis? Omtalen er utarbeidd av BS.

Homoflokar av Kristin Fridtun

Giovannis rom av James Baldwin

Boken handler om en kjærlighetshistorie mellom to menn i Paris. David er en ung amerikaner som forelsker seg i den unge barmannen Giovanni mens han venter på sin forlovede som er på vei fra Spania. Forfatteren skildrer et intenst og spennende kjærlighetsforhold mellom to mennesker som samfunnet rundt ikke kan akseptere.

Omtalen er utarbeidet av forlaget.

Giovannis rom av James Baldwin

Hjertets usynlige stormer av John Boyne

Hjertets usynlige stormer er en roman om én manns kamp for å finne sin plass i livet, om et Irland i rivende forandring fra et samfunn der den katolske kirken bestemmer nær sagt alt, til et moderne europeisk land. Cyril Avery er ikke en ekte Avery, det er i hvert fall hva adoptivforeldrene hans sier. Men hvis han ikke er en ekte Avery, hvem er han da?

Omtalen er utarbeidet av forlaget.

Hjertets usynlige stormer av John Boyne

Fragment av Sapfo

I antikken fylte dikta etter Sapfo heile ni papyrusrullar, og ho var sitert og kommentert hjå ei rekkje av dåtidas lærde og poetar. Med tida gjekk store delar av verket hennar tapt. Dette den fyrste komplette gjendiktinga av Sapfo til norsk, inkludert dei heilt nye papyrus-funna som vart publiserte i 2004 og 2014. Sapfo skildrar erotisk kjærleik, men også familiekjærleik, politikk, religion og moral. At Sapfo kom frå øya Lesbos og skildra kjærleik mellom kvinner, er bakgrunnen for ordet 'lesbisk'.

Omtalen er utarbeidd av BS

Kanon av Sapfo forside

Skeivt ut av Pål Vegard Hagesæther

Homofiles levekår og rettigheter har forbedret seg radikalt på verdensbasis de siste tiårene. Mange stater har avkriminalisert homofili og innført partnerskapslover, ekteskapslover og vern mot diskriminering. Samtidig finnes det land der utviklingen går motsatt vei: Uganda og Nigeria har innført nye antihomolover. I Russland og Tyrkia er holdninger og lovverk endret i negativ retning. Forskjellen mellom de liberale og de restriktive landene øker stadig. Hva er årsakene til at noen land ikke følger utviklingen i resten av verden?

Omtalen er utarbeidet av forlaget.

Skeivt ut av Pål Vegard Hagesæther

Tørk aldri tårer uten hansker av Jonas Gardell

Tørk aldri tårer uten hansker – Kjærligheten er første bok i en romanserie på tre. Den handler om da aids kom til Sverige og Stockholm på 80- tallet. Da Rasmus går av toget på Centralstationen i september 1982, legger han lille Koppom bak seg, for aldri mer å skulle vende tilbake til barndommens trakter. Ung og vakker kaster han seg ut i de homofiles Stockholm. Omtalen er utarbeidet av forlaget.

Tørk aldri tårer uten hansker av Jonas Gardell

Ensomhetens brønn av Radclyffe Hall

Stephen kommer fra en aristokratfamilie og utmerker seg med evner i fekting, ridning og akademiske kunster. Stephen blir en krigshelt, en hyllet forfatter og en lojal kjæreste. Men Stephen er en kvinne, og elskerne hennes er kvinner. Samfunnet rundt henne er ikke i stand til å akseptere en kvinne som går i bukser og briljerer i tradisjonelt maskuline aktiviteter. Omgivelsene hennes forsøker å definere og hindre henne, samtidig som ambisjonene og desperasjonen hennes vokser. Ensomhetens brønn ble bannlyst for obskøniteter da den først utkom i 1928 og er regnet som en banebrytende fortelling om lesbiske kvinners liv.

Omtalen er utarbeidet av BS.

Ensomhetens brønn av Radclyffe Hall

Kroppen er en morder av Kitty Byng

Kroppen er en morder er en innstendig granskning av livet vi har og livet vi lager. Nina og Kitty er gift og står midt i livet. Da Kittys mor blir syk, innser Kitty at tiden også rammer hennes kropp. Ønsker de å få barn, bør de begynne nå. De klikker seg inn på et nettsted og ser på donorprofiler. Kitty er høy og hvit, Nina er lav og brun. Kan kroppen til Kitty i det hele tatt bære frem et barn?

Omtalen er utarbeidet av BS.

Kroppen er en morder av Kitty Byng

Orlando av Virginia Woolf

Orlando er Virginia Woolfs overdådig muntre og mest sprudlende roman, av forfatteren kalt ”en biografi”, av andre kalt litteraturhistoriens vakreste kjærlighetsbrev. Vi møter Orlando først som en aristokratisk unggutt på slutten av 1500-tallet. Men tidene skifter, og vel tre hundre år senere er Orlando blitt en moden kvinne midt i trettiårene.

Omtalen er utarbeidet av forlaget.

Orlando av Virginia Woolf forside
Beklager, nå stoppet det litt opp her på nettsiden. Last inn siden på nytt, er du grei 🗙