Hva leter du etter?
Lotte Løkeland Hovda ved platespllere på utested

Plateprat med Lotte Løkeland Hovda

Musikkbibliotekar Olav Nilsen slår av en prat med DJ Lotte.

Hei Lotte!

Gratulerer med comeback som DJ. Når liker du deg best bak platespillerne?

Takk for det, Olav. I mange år ble det litt for travelt å jobbe fulltid, ha små barn og i tillegg spille i helgene. Nå er barna store, så da var det på tide å trekke frem platene igjen.

Jeg har to favorittmodus som DJ: Å spille for folk som sitter og drikker øl og prater, da kan jeg spille alt jeg liker uten å måtte tenke på å lage dansegulv.

Når det koker på dansegulvet og jeg vet at de kommer til å elske den neste sangen som kommer. Det er jo et privilegium å få bestemme musikken.

Om noen spanderer i baren. Hva drikker du? Tar gjerne en klassisk GT.

Du er flink til å få folk til å danse, men hvilken låt får deg garantert ut på dansegulvet? Synes det er vanskelig å velge en låt, men klubbmusikk fra 90-tallet med masse piano og vokal klarer jeg ikke å motstå. For eksempel Sweet Harmony av Liquid

Beskriv deg selv med minst 5 ord: Snill, easy going, kreativ, god humor, glad i å danse.

Lotte Hovda blar i LP-er i stue

Hva blir tittelen på din selvbiografi? «Go with the flow» - en reise fra Nærbø til Hundvåg

Her på Biblå ønsker vi å løfte frem bra musikk og inspirere til nye lytteopplevelser.

3 favorittalbum? Igjen, vanskelig å velge. Musikken henger sammen med minner, dette er tre album som vekker gode minner hos meg:

Blonde av Frank Ocean , Infected av The The og Walking Wounded av Everything But the Girl

3 favorittlåter? Disse 3 er blant mine favorittlåter:

Calling You av Javetta Steele fra Bagdad Cafe

Baxter (These are my Friends) av Baxter Dury

Head over Heels av Tears for Fears

Hva har du hørt på de siste dagene? Prøver å høre så mye jeg kan på ny musikk. som listene til BBC Radio 6 Music og min egen Release Radar på Spotify. De siste dagene har jeg hørt på en del gamle sanger som She sells Sanctuary av The Cult, I Need Air av Magnetic Man. Har også hørt mye på Late Night Tales samlingen av Don Letts som er relativt ny, den er kjempebra!

Undervurdert plate? Sade sitt album Diamond Life. Vet egentlig ikke om det er undervurdert, men det blir ikke dratt frem så ofte.

En klassiker som du aldri har forstått deg på? Har ikke et spesielt album å nevne her, men jeg har aldri fått til Tom Waits. Vet det er som å banne i kirken, og jeg har virkelig prøvd.

Det tøffeste platecoveret? Har en boks med 12 tommere av Massiv Attack. Coveret som er helt svart reagerer på varme, når jeg tar på det så kan man se avtrykk av hendene eller hva du skulle ønske å legge inntil. Setter veldig pris på god design og en fin innpakning.

Samler du på plater? Hvorfor? Jeg samler ikke aktivt, men etter mange år som DJ og ansatt i platebutikk har jeg mye plater. Disse kommer jeg ikke til å kvitte meg med, så ja, da samler jeg vel.

Favoritt blant fysiske platebutikker? Her i byen må det jo være Blåveis eller Vinylpalass. Ellers var vi på Sonic Boom Records i Seattle i sommer, som var helt fantastisk.

Om du måtte velge:

Beatles vs. Rolling Stones - Beatles

ABBA vs. A-ha - A-ha

David Bowie vs. Prince - Umulig valg

The Stone Roses vs. The Cure - The Cure

Minnie Riperton vs. Beyonce - Minnie Riperton

Todd Terje vs. Lindstrøm - Todd Terje

Penger vs. Berømmelse - Penger

Vinyl, CD, Kassett eller Strømming: Strømming 90%, vinyl 10%

Du har mann og ungdommer i huset, hva hører de på? Både mann og ungdommene har veldig god musikksmak, heldigvis. Vi hører mye på musikk både hjemme og i bilen, og vi tar med ungene på konserter når vi kan. I sommer var vi på Kendrick Lamar i Brooklyn og på Freddie Gibbs og Gorillaz på Øya. Øystein (mannen) følger godt med på ny musikk og hører på det meste. Ole (eldstemann) er ekspert på hip hop. Jonas (yngtemann) elsker Gorillaz. Han fikk «high five» av Damon på konserten på Øya i sommer.

Om du skulle lagd en mixtape/spotifyliste til kjæresten for å hylle kjærligheten, hvilke 3 låter må være med?

Carpet Crawlers av Genesis

I need you av Nick Cave & The Bad Seeds

Blackstar av David Bowie

Hvilke 3 plater har påvirket/inspirert deg mest de siste 3 årene?

Kendrick Lamar med Mr. Morales & The big Steppers

Sault med Untitled (Black is)

Nick Cave med Ghosteen

Noen ord om en fet spilleliste du vil dele? Jeg vil anbefale å høre på BBC Radio 6 Music sine Spotify-lister. Mye ny bra musikk innen alle sjangere. Gjør det litt lettere å følge med på ny musikk:

Noen musikkbøker du vil anbefale? Phil Colllins´ selvbiografi Not Dead Yet: The Autobiography. Spennende å lese om hans musikalske oppvekst i London på 60 tallet, opp- og nedturer fra å være kredibel prog-trommis med Genesis til å bli sett på som kommersiell popartist på 80- og 90-tallet, og hvordan han reiste med Concorde over Atlanteren for å spille på begge Live Aid-konsertene. Morsom, åpen og ærlig om karrieren og livet i medgang og motgang. Jeg hørte den på lydbok som han leser selv. Anbefales!

Not dead yet av Phil Collins bokforside

En roman som gjorde inntrykk på deg? Morgenstjernen av Karl Ove Knausgård. Jeg er fan. Og Shuggie Bain av Douglas Stuart. Samtykke av Vanessa Springora. En frivillig død av Steffen Kverneland. Og mange flere…

Favorittsitat? «Spele på sjarmen».

Musiker/DJ som du har stor respekt for? Så mange! Mary Anne Hobbes, Giles Peterson, Dialect Radio med Sultan & Shepard på Mixcloud. Min svoger Mental Overdrive og svigerinne Aggie Frost. Og David Bowie da, han har en høy stjerne hos meg. Så akkurat Moonage Daydream på kino, den var fantastisk. Albumet til filmen ligger på Spotify:

Minneverdig musikkøyeblikk? De øyeblikkene kan komme hvor som helst. Husker jeg satt på hytten og puslet da Sounds of Earth av Jim Moray kom på anlegget. Det er en av de fineste sangene jeg vet om.

Beste konsertopplevelse? Underworld på Homeland-festivalen i Winchester I 1999 og Nick Cave & The Bad Seeds i Oslo Spektrum i 2017. Sufjan Stevens, Bryce Dessner, James James McAlister og Nico Muhly spilte hele albumet Planetarium på Hollywood Forever Cemetery.

Favorittfestival? Savner NuMusic, men liker godt både Mablis og Øya.

Musikkby, din favoritt? Har ingen favorittmusikkby. Gode musikkøyeblikk an oppstå hvor som helst.

Drømmejobb nå og da du var 13? Jeg er veldig glad i jobben jeg har i dag på Sølvberget, men det er arkitekt jeg alltid har drømt om å bli.

Har du noen hobbyer eller interesser utenom musikk? Naturen, liker å gå på sopptur, være med mine gode venninner «Hønene», er interessert i møbler og interiør og så liker jeg å tegne.

Hvordan tror du dine venner oppfatter din musikksmak? Variert, kanskje litt cheesy noen ganger, men dansbar.

Er det en musikksjanger som du gjerne skulle brukt mer tid på? Jazz og klassisk.

Hvor gammel var du når du «oppdaget» musikken og hva gjorde at du ble hekta? Mange i nær familie har vært opptatt av musikk, så interessen begynte tidlig. Husker jeg fikk Traveling Wilburys Volume 1 til jul av onkelen min i 1988, da var jeg 12. Den hører jeg på enda. Far hørte også på god musikk, Steely Dan og The Band. Og så var det jo radioen. Husker enda første gang jeg hørte Moby sin Go på badet på Hinna i 1991. Tror det var den sangen som vekket min interesse for elektronisk musikk. Har også et sterkt minne om at vi kjørte til Stavtjørn og jeg satt bak i bilen og hørte på Cry Wolf av A-ha. Helt spesielt hvordan minner fester seg til musikken.

Hva slags musikk hørte du på i ungdomstiden? Jeg hadde mange forskjellige faser i ungdommen. En periode var det tilbake til 70-tallet med Steppenwolf, Led Zeppelin, Deep Purple og Joni Michell. Så gikk jeg gjennom en punkeperiode med Dead Kennedys, Sex Pistols og The Clash. Opprøret stilnet og jeg gikk over til mer melodiøs musikk som R.E.M., Tracy Chapman, Tanita Tikaram, The The, Sinéad O’Connor, De Lillos, Prince. Så ble det mer og mer dansbart med Happy Mondays, The Stone Roses, KLF, Moby osv.

Har musikksmaken din endret seg? Ja, musikksmaken endrer seg hele tiden, men jeg slutter ikke å like det jeg har likt. Jeg er åpen for nesten alt av ny musikk og nye sjangere.

Et musikalsk 10 år som du ville reise til om du hadde en tidsmaskin? 80-tallet.

Er du nostalgisk? Ja, og det tror jeg preger mine DJ-sett.

Er det noe du har lyst til å lære deg? Har alltid vært litt lei meg for at jeg ikke spiller et instrument. Spilte piano når jeg var liten. Kunne ønske jeg hadde øvd mer og blitt bedre.

Er du en maximalist eller minimalist? Midt imellom, tror jeg.

Hva begeistrer deg? Jeg blir begeistret og litt misunnelig når folk er skikkelig flinke til noe.

Hva er du redd for? At musikk og dans skal bli forbudt, eller at musikken skal forsvinne fra internett. Tenk hvis strømmetjenestene vi bruker hadde blitt hacket eller stengt. Ikke så fjernt med tanke på hva som skjer i mange land i verden.

Favorittdyr? Vet dette er ille, men jeg liker ikke så godt dyr. Liker ville dyr som jeg ser i naturen, men ikke kosedyr.

Noe som du irriterer deg over? Pappsugerør og russemusikk.

Hvilket forhold har du til musikkjournalistikk? Jeg leser altfor lite om musikk. Hvis jeg leser, er det på skjerm. Følger med på Pitchfork og BBC Radio 6 Music. Ellers er det ofte mannen min, kolleger eller venner som tipser meg om god musikk.

Har du noen personer som har viktig for din musikksmak? Ja, mange! Tidligere DJ-kolleger, venner og kjærester, venninnene mine og familie. Kan nevne noen navn som Snorre Seim, Gry Zakariassen og Erik Eriksson. Jeg har alltid blitt trukket mot folk som driver med musikk, og det har hjulpet meg å dyrke interessen.

En mentor som du har lært noe spesielt av? Vil ikke nevne en person spesielt. Men tiden da jeg fikk spille på nattklubben på Sting er jeg veldig takknemlig for. Gry Zakariassen var sjef i nattklubben, og spurte om jeg ville spille sammen med henne. Vi hadde en klubbkveld som het Compact Disco. Martyn Reed overtok som sjef da Gry flyttet til Oslo. Det var stas å få være den eneste jenta som spilte fast på samme klubb som de beste DJ-ene fra Norge og utland. Det var en helt spesiell tid, og atmosfæren der nede kunne være magisk.

Hvor viktig er det tekniske utstyret for deg når du spiller musikk? Ikke så veldig viktig. Så lenge lyden er god og høy nok, er jeg fornøyd.

Favoritt instrument? Piano.

Akustisk eller elektrisk? Begge.

Falskt eller Auto-Tune? Auto-Tune.

Er det en musiker eller band i Stavanger som har fått altfor lite oppmerksomhet? Jeg har et hull når det kommer til ny norsk musikk. Her har jeg en jobb å gjøre. Klarer ikke å gi deg et svar på denne dessverre.

En eller annen i Stavanger som du vil sender stafett pinnen videre til, sammen med en låt denne personen burde høre? Jeg vil gjerne sende stafetten videre til trommis og musikkentusiast Chris Frode Hansen. Chris har spilt trommer i Pop Face og er nå aktuell med bandet Green Light Stop.

Sender pinnen videre med Lava La-Rue og låten Hi-Fidelity.

Alle sangene:

Musikkbibliotekaren anbefaler

Beklager, nå stoppet det litt opp her på nettsiden. Last inn siden på nytt, er du grei 🗙