Hva leter du etter?
Sarah Hestness på scenen med gitar

Plateprat med Sarah Hestness

Musikkbibliotekar Olav Nilsen slår av en prat med Sarah Hestness .

Hei!

Om noen spanderer i baren. Hva drikker du? Øl.

Om du ønsker å få folk ut på dansegulvet, hvilken låt spiller du? Jeg er vel kanskje ikke kjent for å være den som drar folk ut på dansegulvet, jeg er heller den som blir dratt. Erfaringsmessig så pleier enhver 90’s banger å virke bra.

Beskriv deg selv med minst 5 ord. Kreativ, musiker, gitarist, filmskaper og crazy plant lady.

Foto: Svein Erik Fylkesnes

Hva blir tittelen på din selvbiografi? Lipstick and Lemons

Her på Biblå ønsker vi å løfte frem bra musikk og inspirere til nye lytteopplevelser. 3 Favoritt album? Oi, bare 3? Også hele album? De tre første jeg tenker på må være:

The Strokes - First Impressions of Earth , Wolf Alice - Visions of Life , FIDLAR - FIDLAR

3 favorittlåter? Igjen, bare tre? Det her er altfor vanskelig. Kan vi sin minst 3 favorittlåter? Her er i alle fall en håndfull låter jeg automatisk synger med til og jeg oftest setter på repeat. The Pretty Reckless - Make Me Wanna Die, Royal Blood - Better Strangers , Oasis - Supersonic , Wolf Alice - Formidable Cool , The Strokes - Heart in a cage , FIDLAR - Leave Me Alone , Fall Out Boy - Dance Dance , My Chemical Romance - The Sharpest Lives

Hva har du hørt på de siste dagene? De siste dagene har det gått mye i Wolf Alice, jeg skal se dem i Oslo i november, så må varme opp til det. Paramore har også kommet ut med en ny låt «This is Why» som er skikkelig stilig!

Undervurdert plate? Cleopatrick sitt debut album «Bummer» som ble gitt ut i 2021. Det albumet er langt fra en bummer for å si det slik!

En klassiker som du aldri har forstått deg på? Jeg risikerer å få hate-letters og bomber i postkassen, men: ABBA. Gøy på fest med høyt allsang-nivå, men dessverre ikke noe som treffer meg ellers.

Det tøffeste platecoveret? Det finnes så mange kule cover! Jeg har alltid likt platecover som består av fotografier hvor det skjer mye på en gang. Liker at man ser en ny detaljer hver gang man studere det, slik som Oasis - Definitely Maybe.

Definitely maybe av Oasis platecover

Samler du på plater? Vil ikke kalle meg selv en aktiv samler, men kjøper litt i ny og ne. Den lille samlingen jeg har består av favoritter fra opp igjennom tidene, noen plater som «man bare må ha» og en del lokal musikk.

Favoritt blant fysiske platebutikker? Det må bli Blåveis i Stavanger. Det er noe med komboen av å drikke kaffe eller øl og samtidig bla i plater.

Om du måtte velge:

Beatles vs. Rolling Stones Beatles.

The Yum Yums vs. Yeah Yeah Yeahs Yeah Yeah Yeahs.

The Detroit Cobras vs. Tina & The Total Babes The Detroit Cobras.

Pretenders vs. The Jam Pretenders.

The Bangles vs. The Runaways The Runaways

Vinyl, CD, kassett eller strømming? 90% strømming og 10% vinyl.

Hva spiller du musikk på hjemme? Det er en god miks av anlegget i stua da enten fra Spotify eller Vinyl, Bluetooth-høyttaleren på badet eller headset mens jeg gjør husarbeid. I det daglige hører jeg aller mest musikk i bilen.

Om du skulle lagd en mixtape/spotifyliste til kjæresten for å hylle kjærligheten, hvilke tre låter må være med? Det er mange gode minner bak disse låtene, så disse må i alle fall med: Don’t Look Back in anger - Oasis , I Believe in a thing called love - The Darkness og Star Treatment - Arctic Monkeys

Hvilke tre plater har påvirket/inspirert deg mest de siste 3 årene? Wolf Alice - Blue Weekend, Frank Carter and The Rattle snakes - End of Suffering, IDLES - Joy as an act of resistance

Noen ord om en fet spilleliste du vil dele? Vi laget nylig spillelisten «This is Poor Bambi» med bandet mitt Poor Bambi. I listen finner du noen av våre all time favoritter og inspirasjonskilder til musikken og låtene våre.

Noen musikkbøker du vil anbefale? Leste nylig «How to write one song» av Jeff Tweedy, den har med mange gode tips og råd for låtskriving.

How to write one song av Jeff Tweedy bokforside

En bok som gjorde inntrykk på deg? Hm, jeg er ikke akkurat noen bokorm. Når jeg leser bøker er det stort sett om tema som interesserer meg. Den boken jeg har lest siste året, som har gjort mest inntrykk må være «Livet uten Plast» av Annelise Bunk og Nadine Schubert. Om man er interessert i klima og miljø er det en bok jeg virkelig vil anbefale.

Favorittsitat? «Det har jeg aldri gjort før, så det klarer jeg helt sikkert.» -Pippi Langstrømpe

Musiker/DJ som du har stor respekt for? Jeg har stor respekt for alle musikere som vil opp og frem med musikken sin, og som virkelig jobber for det. Det er så kjekt å følge med og jeg blir så glad på deres vegne når de får det til!

Minneverdig musikkøyeblikk? Jeg har så mange gode minner knyttet til musikk, men et av de mest minneverdige så langt må være å spille på Jærnattå foran 4000 mennesker.

Beste konsertopplevelse? Vet du hva, det er faktisk noe så uvanlig til å være meg som Eminem på Reading Festival i 2013. Jeg og ei venninne var på festivalen hele helgen og så masse kult, en veldig kjekk festival. Det venninna mi gledet seg aller mest til å se var Eminem, og det virket som om hele festivalen var enig med henne. Det tok bare et par minutter av første låt, så sto bokstavelig talt hele festivalen og danset. Til og med vaktene, de som solgte mat, drikke og merch sto og danset. Stemningen på festivalområdet ble plutselig helt magisk og ulik noe annet jeg har vært med på. Vi snakker om nesten 100.000 mennesker som står og danser. Det var helt vilt.

Favorittfestival? Fjellparkfestivalen og Reading Festival.

Musikkby, din favoritt? Her må jeg jo svare Stavanger, men London er også en veldig kul musikkby å se undergrunnsmusikk i!

Drømmejobb nå og da du var 13? Drømmejobben har alltid vært å jobbe med film, da spesifikt klipping, og det gjør jeg en god del av i dag!

Har du noen hobbyer eller interesser utenom musikk? Utenom musikk må jeg nesten kalle meg selv en crazy plant lady, jeg er også glad i film og foto, matlaging og har stor interesse for klima og miljø. Jeg er også glad i å tegne.

Hvordan tror du dine venner oppfatter din musikksmak? Jeg liker stort sett alt som går inn under sjangeren rock og punk, så jeg tror det er veldig enkelt å tenke «dette hadde sikkert Sarah likt». Så med andre ord, forutsigbar?

Er det en musikksjanger som du gjerne skulle brukt mer tid på? Jeg skulle gjerne satt meg mer inn i mer musikk som ikke går under sjangeren rock og indie.

Hvor gammel var du når du «oppdaget» musikken, og hva gjorde at du ble hekta? Jeg tipper rundt 10 år gammel. Da Avril Lavignes andre album «Under My Skin» regjerte på radio og Singstar. Det ble inngangen til «emo»- sjangeren, og åpnet en ny verden av musikk for meg.

Hva slags musikk hørte du på i ungdomstiden? Tilbake til svaret over; Jeg er vel en av dem som kan kalle seg for «Former Emo Kid». Hele lista med band og artister som Fall Out Boy, Avril Lavigne, My Chemical Romance osv. var det som fyllet opp min iPod.

Hvilken type musikk liker dine foreldre? Min mor liker godt rock og min far er glad i jazz.

Har musikksmaken din endret seg? På et vis har den det, men det er fortsatt ganske mye som er likt. Jeg har alltid vært glad i rock og vrengte gitarer, men har med årene fått mer sans for indie pop og «drømmende» lydbilder. Har etter hvert forstått at gitar trenger ikke være vrengt for å låte kult.

Et musikalsk 10 år som du ville reise til om du hadde en tidsmaskin? Jeg ville dratt til London på 70-tallet for å oppleve punken og undergrunnspunk-scenen der.

Er du nostalgisk? Ja.

Er det noe du har lyst til å lære deg? Jeg har alltid hatt lyst å lære meg å spille trommer, og så skulle jeg ønske jeg var flink til å danse.

Er du en maximalist eller minimalist? Jeg er definitivt en minimalist, men når det kommer til musikk og lydbilder er jeg mer en maximalist.

Hva begeistrer deg? Musikk, sol og fint vær, dyr, gå på og spille konsert og fine stunder med vennegjengen.

Hva er du redd for? Oi, sånn utenom edderkopper? Da må jeg ærlig si at overskriftene i avisene om verdensbilde nå om dagen ikke akkurat gir ro i sjela.

Favorittdyr? Katt, hest, hund og rådyr. Sjiraffer er også veldig kule!

Noe som du irriterer deg over? At noen mennesker her i verden tror at krig er en god løsning, og at det fins fattigdom.

Hvor oppdaterer du deg på musikk? Det jeg leser oftest er det gjengen i Aftenbladet skriver. Ellers så blir det sporadiske besøk innom diverse andre blogger som Evig Lyttar. Jeg leser stort sett musikkjournalistikk når band og artister jeg følger deler på sosiale medier at de har fått fin omtale et sted.

Har du noen personer som har vært viktig for din musikksmak? Mine foreldre har definitivt påvirket og har vært viktig for min musikksmak. Min mor er glad i rock, og det var det vi spilte høyt i bilen sammen da jeg var liten. Min far spiller gitar, og det var slik jeg ble inspirert til å spille selv. Jeg spiller nok gitar med en god dose mer vrengt enn min far da…

En mentor som du har lært noe spesielt av? Kanskje ikke en mentor sånn direkte, men noe av det jeg liker best med å spille i band er at man er flere som arbeider om et delt felles mål, at vi kan heie på hverandre og at man alltid har noen å dele tanker og erfaringer med.

Foto: Sondre Omdereide Michaelsen

Hvor viktig er det tekniske utstyret for deg når du lager og spiller musikk? Siden jeg spiller el-gitar og er langt over middels interessert i sære effektpedaler, så må jeg vel si at det er ganske viktig, men igjen; man trenger ikke mer enn en kassegitar, et rom med god klang eller et morsomt sitat for å skive en låt.

Hva er de viktigste inspirasjonskildene når du lager musikk? Da må jeg svare hverdagen. Jeg liker å ta utgangspunkt i hverdagslige ting og hendelser, så bygger jeg en ide utifra det.

Favoritt instrument? Gitar.

Akustisk eller elektrisk? Elektrisk.

Falskt eller Auto-Tune? Falskt!

Favorittprodusent? Hm… Det er så mange jeg liker, så det blir for vanskelig å velge bare en.

Favorittstudio? Nå har jeg ikke vært i så veldig mange studio i mitt liv, men vil gjerne trekke frem studioet til Bjørn Erik Sørensen, Artbeat og studioet til Bernt Ove Kaasen Coloursound Recordings.

Er det en musiker eller band i Stavanger som har fått altfor lite oppmerksomhet? Milja and The Milky Way ga nettopp ut sin debut singel «Serial Monogamist», om du ikke har hørt den må du sjekke den ut med en gang! Legger ved en link her:

Har du noe du vil spørre deg selv om? Eller er det noe som jeg har glemt men burde spurt deg om? Oi, hm… Nei, jeg er flink til å bable så tror det er mer enn nok ord her allerede.

En eller annen i Stavanger som du vil sender stafettpinnen videre til, sammen med en låt denne personen burde høre? Jeg vil sende stafettpinnen videre til konsertfotograf Svein Erik Fylkesnes og sender med låten «Tha Last Man On Earth» av Wolf Alice

Alle sangene:

Beklager, nå stoppet det litt opp her på nettsiden. Last inn siden på nytt, er du grei 🗙