Hva leter du etter?
Svart-hvit foto av Selma Lagerlöf fra 1922 av  Atelje Jaeger

Selma Lagerlöf 165 år

20. november ville den legendariske forfatteren Selma Lagerlöf ha feiret sin 165-årsdag. Her kan du lese om livet og arven etter denne litterære giganten, hvis ord fortsetter å veve magi og inspirasjon gjennom tiårene.

Selma Lagerlöf, en av Sveriges mest betydningsfulle forfattere gjennom tidene, etterlot seg et uutslettelig preg på verdenslitteraturen med sitt enestående forfatterskap og bemerkelsesverdige liv. Født den 20. november 1858 på gården Mårbacka i Värmland, ble Lagerlöf oppdratt i en tid preget av strenge normer og begrensede muligheter for kvinner. Tro mot sitt sterke indre kall til litteraturen, brøt hun gjennom disse barrierene og ble en pioner for kvinnelige forfattere.

Bokforside Gösta Berlings saga av Selma Lagerlöf

Lagerlöfs gjennombrudd kom med romanen "Gösta Berlings saga" i 1891, en fargerik skildring av menneskelig natur og skjebne. Hennes unike fortellerstil, rik på folkelige motiver og mytologi, skapte et litterært landskap som var både tidløst og grenseoverskridende.

I 1909 vant Lagerlöf Nobelprisen i litteratur, og ble dermed den første kvinnelige forfatteren som mottok denne prestisjetunge prisen.

Bokforside av boka Jerusalem av Selma Lagerlöf

Hennes litterære arv inkluderer en rekke kjente verk, hvor "Jerusalem" fra 1901 skiller seg ut som et mesterverk. Romanen tar leserne med på en episk reise gjennom menneskets kamp for tro og forsoning, satt mot en bakgrunn av Lagerlöfs kjærlighet til sitt hjemlige Värmland.

Selma Lagerlöf, som også var en samfunnsengasjert person, brukte sin penn til å utfordre sosiale urettferdigheter og kritisere maktstrukturer. Hun ble en talskvinne for de svake og undertrykte, og hennes humanistiske verdier stråler gjennom hvert verk hun skapte.

Etter hvert som årene gikk, fortsatte Lagerlöf å inspirere generasjoner av lesere med sitt forfatterskap. Hun døde den 16. mars 1940, men hennes ånd lever videre gjennom hvert ord hun skrev. Selma Lagerlöfs liv og forfatterskap er en testament til kraften av litteraturen til å forandre verden og å bryte ned grensene som begrenser våre tanker.

Beklager, nå stoppet det litt opp her på nettsiden. Last inn siden på nytt, er du grei 🗙