Hva leter du etter?
Tørk aldri tårer uten hansker

Bøker om sykdom, sorg og død

Mange har skrevet om sykdom, sorg og død med ulike perspektiv og fra ulike ståsted. 

Nederst i artikkelen finner du mer stoff om forfatterne som er nevnt. Der finner du også andre nyttige artikler om fordypningsoppgaven i norsk.

Vi har delt tekstene i to kategorier; sykdom og død/sorg. Her vil det ofte være glidende overganger.

Alle titlene under er tilgjengelige til lån på Sølvberget. Klikk på dem for å reservere, så kan du plukke dem opp hos oss.

En del av titlene finnnes også i Allbok. For å komme i gang med Allbok trenger du e-postadresse, lånekort og pinkode. Da kan du lese bøkene på mobilen eller nettbrettet. Det er selvsagt gratis å bruke Allbok, som virker på enheter med Android eller iOS. For mer informasjon om hvordan du kommer i gang klikk her.

Sykdom

Brevik, Pette: Over veien

Over veien er en roman i tre deler. Bokens forteller og hovedperson, en ressurssterk ung mann fra Oslo vest, blir ved fortellingens start diagnostisert med en alvorlig genetisk sykdom, og prøver i møte med familie og venner nokså halvhjertet å rømme fra sin tilstand. Underveis blir han gjenfortalt farens historie – en mann han ikke kjente og som han har arvet sykdommen fra. Omtalen er utarbeidet av forlaget. Omfang: 173 s. Utgitt i 2019.

Over veien av Petter Brevik

Cattaneo, Caterina: Jeg sluttet å telle dager

Året er 1897. Om bord i en båt på vei til Bergen sitter Berly Marie Olsdatter. Hun har fått lepra og må forlate hjem og familie for å leve sammen med de andre spedalske på St. Jørgens hospital. Berly er overbevist om at sykdommen er en straff fra Gud fordi hun elsket feil mann, og overbeviser seg selv om at hun vil bli frisk, bare hun gjør bot. På hospitalet skal realiteten innhente henne. Der møter hun Kari, som skal bli hennes nære venn og allierte. De to kvinnene kommer enda nærmere hverandre etter at Dr. Armauer Hansen, mannen som oppdaget leprabasillen, utfører et grusomt forsøk på Kari. Leseren følger de to kvinnenes kamp mot sykdom og fornedring, for verdighet og kjærlighet. Omtalen er utarbeidet av forlaget. Omfang: 473 s. Utgitt i 2014.

Jeg sluttet å telle dager av Caterina Cattaneo

Fossum, Marita: Verden utenfor

Verden utenfor handler om noen intense sommermåneder i Lizas liv. Bestevennen Chris er i ferd med å dø, og flytter inn til henne i den vesle loftsleiligheten hennes. Der tilbringer de tiden med å drikke vin, mens Chris leser dikt for Liza, for å prøve å kvitte seg med en «strøm av framtidige drømmer, elskover og vakre bilder». Samtidig blir Liza stormforelsket i en annen jente. Med alvor, men også med en særegen språklig letthet, skildres tap og sorg, så vel som vennskap og varme sommerdager i forelskelsesrus og hvordan det å leve med døden også forsterker livet. Omtalen er utarbeidet av forlaget. Omfang: 92 s. Utgitt i 2002.

Verden utenfor av Marita Fossum

Frid, Johanna: Nora, eller brenn Oslo brenn

Hvor sjalu kan man bli? Hvor ofte kan man sjekke et annet menneskes Instagramkonto? Hvor vondt skal det gjøre å ha mensen? Er Norge paradisets midtpunkt?

Johanna er svensk. Hun er sammen med Emil. Emil er dansk. Emil har en ekskjæreste, Nora, som er norsk. Nora er alt Johanna ikke er: vakker, norsk, offentlig elsket i sosiale medier. Når Johanna tilfeldigvis finner ut at Emil og Nora skal møtes igjen, innleder hun en intens undersøkelse av Nora på Instagram. Samtidig fortæres Johannas kropp innenifra - ikke bare av sjalusi, men av en gjennomtrengende, endeløs smerte i livmoren. Omtalen er utarbeidet av forlaget. Omfang: 190 s. Utgitt i 2019.

Nora eller brenn Oslo brenn av Johanna Frid

Gardell, Jonas: Tørk aldri tårer uten hansker

Tørk aldri tårer uten hansker – Kjærligheten er første bok i en romanserie på tre. Den handler om da aids kom til Sverige og Stockholm på 80-tallet. Da Rasmus går av toget på Centralstationen i september 1982, legger han lille Koppom bak seg, for aldri mer å skulle vende tilbake til barndommens trakter. Ung og vakker kaster han seg ut i de homofiles Stockholm. Benjamin er med i Jehovas vitner. Ivrig går han fra dør til dør for å forkynne Guds ord. Han er tilsynelatende urokkelig i sin tro – helt til den dagen han ringer på hos Paul, den varmeste, morsomste og mest skrullete homoen Gud noen gang har skapt.
På selveste julaften, når snøen faller lett over byen, møtes Rasmus og Benjamin, og ingenting skal noen gang bli som før for de to. Omtalen er av første bok i trilogien, den er utarbeidet av forlaget. Omfang (første bok): 286 s. Utgitt i 2013.

Tørk aldri tårer uten hansker av Jonas Gardell

Green, John: Faen ta skjebnen

Hazel har kreft, og vil aldri bli frisk igjen. Men så møter hun Augustus i en støttegruppe for kreftsyk ungdom og utvikler følelser hun ikke trodde hun ville oppleve. Dette er ikke bare en bok om sykdom, men om kjærliget, litteratur og håp. Faen ta skjebnen er en bittersøt og romantisk roman, med sterke karakterer som man blir glad i. Omtalen er utarbeidet av Sofie B. Andersen. Omfang: 338 s. Utgitt i 2013.

Faen ta skjebnen av John Green

Henriksen, Levi: Så lenge himmelen er over jorden

«Jeg heter Ruben, jeg er 16 år, og jeg skal snart dø ...» Slik begynner Levi Henriksens første ungdomsroman, en bittersøt og bevegende skildring av en ung mann som har kort tid igjen å leve, men ønsker å leve livet til det fulle. Ruben vil reise, sette spor etter seg, oppleve en hel ungdomstid på noen få uker. Men mest av alt vil han bli sammen med Alona, den fineste jenta i klassen. Omtalen er utarbeidet av forlaget. Omfang: 222 s. Utgitt i 2016.

Så lenge himmelen er over jorda av Levi Henriksen

Hislop, Victoria: Øya

Alexis Fielding står foran en av sitt livs store beslutninger, og for å kunne ta det rette valget trenger hun å vite mer om sin mors fortid. Alt Sofia noen gang har fortalt, er at hun vokste opp i en liten landsby på Kreta før hun flyttet til London. Da Alexis bestemmer seg for å dra til Kreta, gir Sofia henne et brev som hun skal ta med til hennes gamle venninne Fotini, og lover at Alexis skal få vite mer.

Vel fremme i Pláka blir Alexis overrasket over å oppdage at landsbyen ligger bare et steinkast fra Spinalónga - den lille, fraflyttede øya der det i mange år lå en koloni for spedalske. I Pláka finner hun Fotini, og endelig får hun høre den historien som Sofia har holdt skjult: historien om Alexis' oldemor Eleni og hennes døtre, og om en familie som har vært hjemsøkt av tragedie, krig og lidenskap. Alexis oppdager hvor tett hennes egen tilknytning til Spinalónga er, og hvordan øyas hemmeligheter holder dem alle i sitt grep. Omtalen er utarbeidet av forlaget. Omfang: 452 s. Utgitt i 2007.

Øya av Victoria Hislop

Kunzru, Hari: Guder uten mennesker

I ørkenen i California forsvinner fire år gamle Raj Matharu. Gutten er autist, og det er ikke stort tilbake av foreldrenes glamorøse New York-liv etter at han blir født. Alt dreier seg om Raj, og forskjellene mellom Jaz og Lisas bakgrunn er plutselig blitt altfor tydelig. Jaz indiske familie mener at Raj er en skamplett på familienavnet, Lisas hvite middelklassefamilie mener at de bør få mer hjelp, at alt blir bedre med trening. Jaz og Lisa krangler og har dårlig samvittighet fordi Raj går dem på nervene. Han er ikke lett å elske.
Lisa og Jaz skjebne flettes sammen med en håndfull andres: En fallerende britisk rockestjerne, et tidligere ufo-kult medlem, en irakisk tenåringsflyktning som spiller rollen som irakisk landsbyboer og blir venn med en ung svart marinejeger. Disse livene støter sammen i en ørken som bærer med seg gjenklangen av dem som har reist før dem gjennom dette brutalt kraftfulle landskapet. Omtalen er utarbeidet av forlaget. Omfang: 411 s. Utgitt i 2012.

Guder uten mennesker av Hari Kunzru

Nilssen, Olaug: Tung tids tale

Dette er inga heltehistorie. Det er ei kjærleikshistorie. Ein liten gut mistar språket og forandrar personlegheit. For mora begynner ein kamp, først for å forstå kva som skjer med guten, og så for å få hjelp til å gi han den omsorgen og oppfølginga han treng. Familien er plutseleg i ein svært utfordrande livssituasjon, og dei må igjennom lange og utmattande prosessar for å få hjelp. Mødre skal aldri gi opp, blir det sagt, men kva er aksept og kva er å gi opp? Tung tids tale er ein sterk historie om å vere foreldre til eit funksjonshemma barn. Omtalen er utarbeidd av forlaget. Omfang: 155 s. Utgitt i 2017. 

Tung tids tale av Olaug Nilssen

Mankell, Henning: Ildens gåte

14-åringen Sofia fra Mosambik har mistet både søsteren og ben i en mineulykke. Familen er fattig, og nok en gang er ulykken ute. Denne gangen er det enda en søster som får lide, hun får nemlig aids. Sofia kjemper med en ukuelig viljestyrke, i en varm beretning om motgang, sorg, fortvilelse, men også samhold, gleder og forhåpninger. Svensk ungdom har gitt den bokjuryens pris 2001 for beste ungdomsbok for ungdom mellom 14-19. Dette er en frittstående fortsettelse av den prisbelønnede romanen Ildens hemmelighet. Omtalen er et utdrag av forlagets omtale. Omfang: 182 s. Utgitt i 2003.

Ildens gåte av Henning Mankell

Skomsvold, Kjersti Annesdotter: Monstermenneske

Da hun var sytten år, løp hun fortest og lengst og var ikke til å stoppe, men så stoppet alt opp. Kjersti skulle egentlig studere til å bli ingeniør, men ligger i stedet på gamlehjem. Hun hører en dame dø på den andre siden av veggen. Kjæresten orker ikke å bære henne lenger. Kjersti tenker at hvis hun kan klare å skrive en roman, vil hun igjen føle seg som et menneske. For en roman må være skrevet av et menneske. Hun begynner å skrive på gule post-it-lapper som hun klistrer på veggen over senga. Monstermenneske stuper inn i det syke, det stygge, det vakre, det selvransakende og det sårbare, med tankevekkende alvor og sjenerøs humor. Hvordan slutte å være redd og bli et menneske ute i verden? Omtalen er utarbeidet av forlaget. Omfang: 579 s. Utgitt i 2012. 

Monstermenneske av Kjersti Annesdatter Skomsvold

Sortland, Bjørn: Kva tåler så lite at det knuser om du seier namnet på det?

Sterkt og gripande om Markus på 18 år og den fem år eldre Ingrid. Markus vert bergteken av henne frå første stund. Han gjer alt som står i hans makt for å bli kjærasten hennar. Men Ingrid er ikkje frisk... Forfattaren fletter og inn litt kunsthistorie, denne gongen om den jødiske kunstnaren Felix Nussbaum som vert drepen i konsentrasjonsleir under den andre verdskrig. Omtalen er utarbeidet av forlaget. Omfang: 120 s. Utgitt i 2007.

Kva tåler så lite at det knuser om du seier namnet på det av Bjørn Sortland

Stokke, Regine: Regines bok

Over 100 000 mennesker fulgte Regines kamp mot kreften gjennom hennes blogg Face your fear. "Alt jeg vil er å leve, men det kan jeg ikke," skrev Regine fire uker før hun døde, 18 år gammel. Regines siste ønske var at bloggen skulle utgis som bok. Resultatet er en varm, omtenksom og reflektert bok om liv og død, vennskap og kjærlighet og om hvordan møte sin egen frykt. Deler av overskuddet skal gå til Regines støttekonto som støtter kreftsaken i forskjellige former.

Regine Stokke (1991-2009) var fra Kristiansund. Hun var en talentfull skribent og fotograf som nådde bredt ut gjennom bloggen sin. Hun døde av leukemi. Omtalen er utarbeidet av forlaget. Omfang: 283 s. Utgitt i 2010.

Regines bok av Regine Stokke

Yoon, Nicola: Verden er en boble

Maddys verden er veldig liten. Hun har nemlig en sjelden immunsykdom, som gjør det livsfarlig for henne å gå ut av huset eller for andre å besøke henne. Hverdagen hennes består av skolegang via internett, hobbyen hennes er lesing og den sosiale omgangen hennes er begrenset til moren, hjelpepleieren og et sjeldent besøk av en lærer. Men så flytter Ollie inn i nabohuset og plutselig er Maddys lille verden ikke lenger stor nok for henne. Verden er en boble er en, tidvis nervepirrende, feelgoodroman om morskjærlighet, romantisk kjærlighet, sykdom og å oppdage verden. Omtalen er utarbeidet av Sofie Birgitte Andersen. Omfang: 309 s. Utgitt i 2016.

Verden er en boble av Nicola Yoon

Det å miste noen, sorg og død

Andersen, Merete Morken: Hav av tid

I årene etter skilsmissen har de knapt vekslet et ord. Natten før begravelsen møtes de endelig, og må snakke sammen. De må gjenoppleve det som en gang var, kjærligheten og lidenskapen. Og sine sterke følelser for Ebba, som var et midtpunkt i begges liv. De må forsøke å forstå det uforståelige: Hvorfor døde kjærligheten? Hvorfor ville ikke Ebba leve lenger? «Gripende, velskrevet og velkomponert bok om et skilt foreldrepar som tvinges til å se fortida i øynene etter datterens selvmord.» En av årets tre favoritter i 2002 for Øystein Rottem, Dagbladet. Omtalen er utarbeidet av forlaget. Omfang: 333 s. Utgitt i 2002.

Hav av tid av Merete Morken Andersen

Andrews, Jesse: Jeg og Earl og jenta som dør

Befriende morsomt om det verste som kan skje. En hjertevarm fortelling om en rar gutt, hans enda rarere venn og en jente som er dødssyk.

Greg (17) elsker gamle filmer, men han hater å skrive - likevel skriver han denne boka (fordi han bare må). Greg har bestemt seg for å gå gjennom livet uten venner eller uvenner. Det går fint helt til moren hans tvinger ham til å være sammen med en jente fordi hun har fått kreft og trenger en oppmuntring. Greg tar noe uvillig på seg oppgaven. Som han selv sier: «Jeg lærte INGENTING av at Rachel hadde kreft.» Så feil kan man faktisk ta. Omtalen er utarbeidet av forlaget. Omfang: 294 s. Originalt utgitt i 2012.

Jeg og Earl og jenta som dør av Jesse Andrews

Barmen, Ane: Draumar betyr ingenting

Når Louises bestemor dør, må hun tilbake til hjembygda hun helst vil unngå. Bygda er full av minner om Tormod som døde for litt over ett år siden. Tormod som har vært en del av Louises liv alltid. Tapet av ham preger fortsatt hele Louise, noen ganger får hun ikke en gang puste. I hjembygda har hun ikke lenger noe felles med bestevenninna Linni, de to var alltid en del av en trio med Tormod som limet. Kan Louise komme seg gjennom sommeren i bygda? Og vil hun noen gang kunne leve normalt etter tapet av Tormod? Draumar betyr ingenting er en stemningsfull og lun roman om sorg, den første kjærligheten og vennskap. Omtalen er utarbeidet av Sofie Birgitte Andersen. Omfang: 191 s. Utgitt i 2019.

Draumar betyr ingenting av Ane Barmen

Bildøen, Brit: Sju dagar i august

I løpet av ei veke i august opplever Sofie og Otto ei rekkje små ulykker. Kvar for seg er ikkje desse hendingane så alvorlege, men dei avslører små og store sprekkar både i ekteskapet, på jobben og i samfunnet rundt dei. Er alt i ferd med å falle frå kvarandre? Eller er desse ulykkene påminningar om ein større livskatastrofe?
Romanen er lagd fram i tid. Sofie jobbar på Munch-museet i Bjørvika, Otto er leiar for FROM, Foreningen for romfolket. Dei har busett seg på Tøyen i Oslo. Valet av jobb og bustad er del av ein plan for overleving. Det er åtte år sidan terrorangrepet, der Sofie mista dotter si. Ekteparet har halde det gåande fram til denne veka i august. Men kor lenge kan sorgarbeid vere ein felles prosess? Omtalen er utarbeidet av forlaget. Omfang: 207 s. Utgitt i 2014.

Sju dagar i august av Brit Bildøen

Bjørgum, Sondre H. Utan dekning

Utan dekning er ei diktsamling om å mista nokon gradvis - heilt til dei er borte. Ein son opplever at mora får demens. Gjennom fem kapittel, sett gjennom sonen, skildrast det såre, det tragiske, men og det surrealistiske og komiske i situasjonar som oppstår når logikken endrar seg. Omtalen er utarbeidet av forlaget. Omfang: 173 s. Utgitt i 2019.

Utan dekning av Sondre H. Bjørgum

Emmich, Val (m. fl.): Kjære Evan Hansen

På ordre fra terapeuten sin skriver Evan Hansen brev til seg selv. Men når et av disse brevene blir funnet i lomma på avdøde Connor Murphy, blir det tolket som et selvmords brev adressert til Evan. Dette gir Evan en etterlengtet mulighet til å passe inn på skolen. Han må bare late som om han var den hemmelige bestevennen til Connor. En liten løgn blir til kompliserte sannheter i denne hjertevarme historien om sorg, anger og kampen for å passe inn i en tid der livet kan være veldig ensomt. Omtalen er utarbeidet av forlaget. Omfang: 382 s. Utgitt i 2019.

Kjære Evan Hansen av Val Emmich

Flatland, Helga: Bli hvis du kan. Reis hvis du må., Alle vil hjem. Ingen vil tilbake, Det finnes ingen helhet

Fire unge barndomsvenner fra den samme bygda - Tarjei, Trygve, Bjørn og Kristian - verver seg til de norske styrkene i Afghanistan. Bare én av dem kommer hjem i live. Hvorfor dro de egentlig? Hva med de som er igjen? Hvilke krefter påvirker våre valg? Romanen handler om å vokse opp i, være omgitt av og bryte opp fra en trygghet som ikke lenger kjennes trygg. Forlagets omtale av første bok i trilogien. Omfang (hele trilogien): 591 s. Utgitt i fra 2010-2013.

Bli hvis du kan-trilogien av Helga Flatland

Johansen, Inghill: Klage

En kirkegård danner det fysiske rommet tekstene i denne boken utspiller seg i og omkring, og et av grunntemaene i boken er menneskets hjelpeløshet i forhold til døden. Konkret manifesterer dette seg ved at en rekke av tekstene i Klage nettopp er klagebrev - brev stilet til prest, kirkegårdsmyndigheter og menighetsråd, der klagene dreier seg om de håndgripelige detaljene som er knyttet til døden: gravstedet, støtten, kisten. Men her er ikke bare de klagende brevskriverne som kommer til orde. I tillegg møter vi graveren, som på sin egen, bemerkelsesverdige måte forsøker å skape en orden i forholdet mellom levende og døde, og vi møter en dagbokskrivende prest som nok mest strever med å holde et grep om livet. Omtalen er et utdrag av forlagets uttale. Omfang: 126 s. Utgitt i 2001.

Klage av Inghill Johansen

Kjærnli, Tone: Den mørke siden av månen

Kim har nettopp mistet bestekameraten i en ulykke. Han var der da det skjedde, og ingen rundt ham kan skjønne hvordan det var – eller hvordan det er. Men det er så mye vi ikke vet og så mye ikke Kim vet heller. Ting som kommer opp underveis og som gjør livet både vanskeligere og enklere. Omtalen er utarbeidet av forlaget. Omfang: 208 s. Utgitt i 2008.

Den mørke siden av månen av Tone Kjærnli

Løkkeberg, Vibeke: Frokost på stupet

Kjærligheten mellom Adam og Alice blir utfordret av døden.

Adam skal dø av kreft og Alice faller ned i sin egen underverden hvor hun blir oppsøkt av sin døde mor. Fortid og nåtid møtes og Alice mister sitt fotfeste i denne verden.

Adam og Alice kjemper hver sin kamp for å leve. Den ene ved å skrive, den andre ved å drukne seg i praktiske oppgaver. Frokost på stupet er en besettende kjærlighetsroman om å være pårørende.

Hvor vanskelig det er å forstå den andres kamp midt opp i sin egen og å finne sammen igjen før det er for sent. Omtalen er utarbeidet av forlaget. Omfang: 220 s. Utgitt i 2018.

Frokost på stupet av Vibeke Løkkeberg

Mattsson, Annette: I mørket

Psykologisk sterk roman om de mørke dypene under den skjøre, blanke overflaten Markus og Alma har levd sammen i flere år. Så en dag blir Markus borte og Alma tvinges til å forholde seg til hendelser som det vanemessige samlivet har gjort henne blind for. Almas liv slår sprekker, og hun konfronteres med dyp i sitt eget sinn. Det velkjente og trygge antar brått en fremmed, til tider uforståelig, og truende karakter. Hvem er hun egentlig? Hvem er Markus? Hvilke krefter har holdt dem sammen? Og hvor skal hun gå med livet sitt når Markus ikke er der? Omtalen er utarbeidet av forlaget. Omfang: 170 s. Utgitt i 2002.

I mørket av Annette Mattsson

O'Farrel, Maggie: Jeg er, jeg er, jeg er: ett hjerteslag fra døden

I Jeg er, jeg er, jeg er. Ett hjerteslag fra døden skriver Maggie O’Farrell om nær-døden-opplevelsene som langt på vei har bestemt retningen på livet hennes: Sykdommen som bandt henne til sengen da hun var barn. Flukt- og opprørstrangen som nesten tok livet av henne da hun var tenåring. Et møte med en forstyrret mann på en øde sti. Og den kanskje aller mest skremmende historien, den om forfatterens daglige kamp for å beskytte sin kronisk syke og ytterst sårbare datter. Gjennom 17 intense og følelsesladde snapshots fra eget liv – øyeblikkene der avstanden til døden har vært kortest – får O’Farrell vist frem hvor skjørt, men også hvor mysteriøst og vakkert menneskelivet er. Beretningen tar utgangspunkt i det personlige, men resultatet er universelt. Omtalen er utarbeidet av forlaget. Omfang: 251 s. Utgitt i 2019.

Jeg er jeg er jeg er av Maggie O'Farrell

Petterson, Per: I kjølvannet

En katastrofe har rammet Arvids familie. Seks år seinere gjennomlever Arvid noen uker der han befinner seg "i kjølvannet" på flere måter; i forhold til levd liv; hans eget og andres; liv som er slutt og ting som er gjort som man ikke lenger kan gjøre noe med. Særlig er det minnet om faren sin Arvid konfronteres med, men spørsmålet om hva sorg er, gjelder også overfor kvinnen og barna han ikke lenger lever sammen med, samt den gjenlevende broren. Omtalen er utarbeidet av forlaget. Omfang: 189 s. Utgitt i 2008.

I kjølvannet av Per Petterson

Skaranger, Maria Navarro: Bok om sorg

Hvordan være familie når man er én for lite? «Det første broren min Mik sa: det var jo dette vi var redde for, vi visste jo at dette kunne skje.» I denne romanen fører en søster ordet etter at broren Nils har tatt sitt eget liv. Moren gråter ustanselig; faren blir fjern og fraværende; søsknene prøver å forstå: kunne vi ha gjort noe mer, noe annerledes, for Nils? Heller enn å lete etter årsaksforklaringer, utforsker denne romanen hva som skjer med de etterlatte etter dødsfallet. Omtalen er utarbeidet av forlaget. Omfang: 140 s. Utgitt i 2018.

Aakre, Tiril Broch: Redd barna

Det er mandag 8. desember i en hvit villa i en liten innlandsbygd på Østlandet. En helt vanlig mandag – tilsynelatende. Snøen laver ned. Tanja skal følge Tore og Jorid til barnehage og skole. Mannen hennes, Paul, skal på legekonferanse i Brussel. De er preget av sorgen over datteren Ida, som døde for et halvt år siden, bare 17 år gammel. Hverdagslivet vender sakte, men sikkert tilbake. Folk rundt dem synes de har klart seg bra. Nå planlegger Tanja og Paul en stor fest i forbindelse med sin 20 års bryllupsdag. Så bestemmer Tanjas bror seg for å komme på besøk. Han sier at han har permisjon fra fengselet. Men det er noe som ikke stemmer. Det er noe Paul ikke vet. Og vet hun alt om ham? Omtalen er et utdrag av forlagets omtale. Omfang: 125 s. Utgitt i 2015.

Redd barna av Tiril Broch Aakre

Klassikere

Ibsen, Henrik: Gengangere

Fru Helene Alving er enke etter kaptein Alving på Rosenvold. Hun holder en besteborgerlig fasade, ikke minst for å skjule at hennes avdøde mann var alkoholisert og umettelig på kvinner. Problemene blir definitivt ikke færre idet sønnen Osvald kommer hjem fra studier i Paris… Omtalen er utarbeidet av forlaget. Omfang: 88 s. Originalt utgitt i 1881.

Gengangere av Henrik Ibsen

Vesaas, Tarjei: Is-slottet

Unn går for langt inn i den frosne fossen, og Siss kjempar ein lang vinter mot frosten i sitt eige sinn. Jentene opplever først at der blir knytte band mellom dei på eit vis dei ikkje kan forklare. Dei er to av ei og ei i to.
Dette er ein roman om vaknande kjensler, om å vere åleine og framand i verda, om å vere barn og stå på terskelen til eit vakse medvit, og om det mørke grenselandet i sinnet der mange slags krefter, draumar og drifter strir om makta. Omtalen er utarbeidet av forlaget. Omfang: 156 s. Originalt utgitt i 1963.

Is-slottet av Tarjei Vesaas

Du finner flere bøker om sykdom, sorg og død her.

Beklager, nå stoppet det litt opp her på nettsiden. Last inn siden på nytt, er du grei 🗙