Moderne dystopi å lese opp mot George Orwells klassiker 1984

Har du spørsmål om fordypningsoppgaven (tidligere kalt særemne) i norsk? Send det til laering@solvberget.no - vi svarer på alt!

Bienes historie av Maja Lunde
SPØRSMÅL: Hei, jeg vil skrive fordypningsoppgave om dystopi. 1984 synes jeg er spennende, men sliter å finne en samtidstekst (læreren vår sa skrevet fra 1980 og nyere) som inneholder et eller flere temaer jeg kan sammenligne.

SVAR: Hei, og takk for spørsmålet! 1984 er en evig aktuell bok som mange vil skrive fordypningsoppgave om, og som vi får en del spørsmål om. Ta en kikk på lenkene i margen for å lese våre andre tips om dystopier som fordypningsoppgave. Mange av tipsene der kan brukes uansett hvilken moderne dystopi du bestemmer deg for å bruke sammen med 1984. Prøv å spisse problemstillingen for oppgaven din, ved å konsentrere deg om én side ved bøkene. 

Dystopier er en takknemlig sjanger å skrive et sjangerstudium om, for de fleste dystopier har kjennetegn som er tydelige for sjangeren. Samtidig vil de være forskjellige nok fra hverandre til at du får nok å skrive om i en fordypningsoppgave. 

Dette er noen nyere dystopier som kan egne seg til å lese sammen med 1984:
  • Bienes historie av Maja Lunde


  • Den danske borgerkrig 2018-24 av Kaspar Colling Nielsen


  • Tjenerinnens beretning av Margaret Atwood


  • Fiolinane av Jan Roar Leikvoll


  • I morgen er alt mørkt av Sigbjørn Mostue


  • Ett sekund om gangen av Sofia Nordin


  • Dødslekene av Suzanne CollinsTil slutt det vi pleier å si i alle slike svar: 1984 og andre klassiske dystopier er bøker som stadig nevnes i samfunnsdebatten. Vær obs på at teksten din ikke blir en samfunnsfagoppgave hvor du skriver om hvordan spådommene fra bøkene har slått til i virkeligheten, med overvåkning, Facebook, evig underholdning og så videre. Hold deg til bøkene som litteratur – det som står i dem. Da tror jeg dette kan bli veldig bra!

Se vår film om dystopisjangeren:Våre beste tips om fordypningsoppgaven:

Sjekk også YouTube-spillelisten med alle våre filmer med tips og råd om fordypningsoppgaven.

 

Beklager, nå stoppet det litt opp her på nettsiden. Last inn siden på nytt, er du grei 🗙