Hva leter du etter?
Plakat for filmen Divergent

Samfunnskritikk i filmen Divergent

SPØRSMÅL: "Hei, jeg går 3. året på vgs og jobber for tiden med fordypningsoppgaven min. Jeg har fått corona, noe som gjør at jeg ikke får snakket med læreren min eller andre. Jeg så at dere hadde lagt ut videoer ang. fordypningsoppgaven, så jeg tenkte å spørre dere om hjelp.

Jeg har valgt å sammenligne Niels Klims underjordiske reise av Ludvig Holberg med filmen Divergent. Problemstillingen min er hvordan disse to får fram samfunnskritikken og hvilken effekt dette har.

Det jeg lurte på da er om dere kunne hjelpe meg med å finne eksempler på hvordan samfunnskritikken kommer fram i Divergent-filmen."

SVAR: Hei, og takk for spørsmålet!

Jeg har ikke sett Divergent, så svaret på dette spørsmålet finner du best ved å se filmen selv mens du noterer samtidig.

Divergent er en dystopi. Det er vanlig at dystopier overdriver tendenser som vi ser i nåtiden, og legger dem til en tenkt framtid. Dette skaper både gjenkjennelse og skaper spenning: «Slik kan verden bli hvis vi ikke endrer kurs!». Du kan lese artikkelen (eller se filmen) vår om dystopier, se lenke nederst.

Det er skrevet mye om Divergent på nettet, som kan hjelpe deg på sporet. Bare husk å henvise til kilder når du bruker dem. Det viktigste for læreren er at du viser at du kan drøfte selvstendig på bakgrunn, og ikke bare gjengir det andre har skrevet.

Jeg håper dette hjelper deg videre. Lykke til med fordypningsoppgaven!

-Åsmund, Sølvberget

Beklager, nå stoppet det litt opp her på nettsiden. Last inn siden på nytt, er du grei 🗙