Hva leter du etter?
Morfar, Hitler og jeg av Ida Jackson

Problemstilling til bøker om ekstremister

SPØRSMÅL: "Hei! Jeg skal ha fordypningsoppgave i norsk og oppgaven er at jeg skal lese en bok som skal være hovedfokuset i oppgaven og et utdrag fra en en annen bok.

Den hovedboka som jeg har valgt er En av oss av Åsne Seierstad. Og utdraget skal være fra boken Morfar, Hitler og jeg av Ida Jackson.

Har dere et forslag for hvordan jeg kan lage en god problemstilling?"

SVAR: Hei, og takk for spørsmål! 

Dette høres ut som en interessant oppgave. Ved å sammenlikne En av oss og Morfar, Hitler og jeg har du muligheten til å undersøke ekstremisme, og hvorfor noen ender med å utføre grusomme handlinger, i full overbevisning om at de gjør det rette og gode. Og problemstillingen din kan dreie seg om nettopp dette.

Felles for Anders Behring Breivik og Per Pedersen er at de tilsynelatende er «en av oss». Breivik med sin «vanlige», norske vestkantoppvekst og -bakgrunn, og Per Pedersen slik Ida Jackson kjenner ham; som velfungerende, varm og trygg morfar.

Men begge har også begått ekstreme overgrep mot andre mennesker. Årsakene til dette er komplekse og sammensatte, og bunner delvis i ideologi, men også i et slags utenforskap, som framstilles og forklares på ulike måter i de to bøkene. Kanskje du kan spørre: «Hvilke likheter og forskjeller finnes mellom årsakene til Breiviks og Pedersens ekstreme overbevisninger og ugjerninger?»

Lykke til med fordypningsoppgaven!

Vennlig hilsen Hild

Beklager, nå stoppet det litt opp her på nettsiden. Last inn siden på nytt, er du grei 🗙