Hva leter du etter?
Omslaget til Ni liv av David Howarth

Å holde muntlig presentasjon av norsk fordypning

SPØRSMÅL: "Har et spørsmål angående min fordypningsoppgave. Har valgt boken Ni liv og filmen Den 12 mann, temaet krig. Jeg er så usikker hvordan jeg skal oppbygge min presentasjon (vi skal ikke levere det inn men presentere det muntlig). Har dere tips til hva jeg kan skrive om? Og noen gode sekundærkilder?"

SVAR: Hei, og takk for spørsmålet! Jeg vet ikke hvor lang tid du har til selve framføringen, men strukturen vil være nokså lik uansett lengde.

I innledningen presenterer du problemstillingen for oppgaven din. Si litt om hva du har prøvd å finne svar på, og hvorfor du valgte akkurat Ni liv og Den 12. mann. Fortell publikum hva du kommer til å snakke om, for da blir det lettere for dem å henge med i foredraget ditt. For eksempel: «Problemstilling for oppgaven min er hvordan krig framstilles i Ni liv og Den 12. mann. I dette foredraget skal jeg se hvordan personskildring, miljøskildring osv. gir et bilde av krigen i Ni liv og Den 12. mann». Bruk minst mulig tid på å fortelle handlingsreferat fra boka og filmen. Det er nok å si helt kort hva de handler om.

I hoveddelen bør du gjøre det du sa du skulle gjøre i innledningen. Hvordan er personskildringen i de to verkene? Hva med miljøskildringen? Hvilken synsvinkel brukes? Hva er temaet i boka og filmen?

I avslutningen bør du reflektere over det du presenterte i hoveddelen. Hva er de store forskjellene og likhetene mellom boka og filmen du har studert, når det gjelder problemstillingen som oppgaven din handler om? Læreren vil vite hva du har kommet fram til, hva du synes. I norskfaget er det ikke én bestemt fasit, men du må kunne begrunne konklusjonen din med eksempler og funn i boka og filmen.

Jeg håper dette hjelper deg videre. Lykke til med fordypningsoppgaven!

Åsmund, Sølvberget

Beklager, nå stoppet det litt opp her på nettsiden. Last inn siden på nytt, er du grei 🗙