Hva leter du etter?
Min skyld av Abid Raja

Fordypningsoppgave om Min skyld og En folkefiende

SPØRSMÅL: "Jeg har en fordypningsoppgave i norsk, og jeg skal sammenligne «En folkefiende» av Henrik Ibsen og «Min skyld» av Abid Raja. Jeg bare lurte på om dere har noen tips til en problemstilling?"

SVAR: Hei, og takk for spørsmålet!

En nærliggende problemstilling kan være en sammenligning av de to hovedpersonene. Abid Raja og Dr. Stockmann i Ibsens stykke er to outsidere som slåss for eksistensen sin gjennom ulike kamper de må ta. Problemstillingen kan for eksempel være "Hvordan skildres outsider-rollen i Min skyld og Et dukkehjem?".

Da kan du komme inn på hvilke krefter som truer hovedpersonene, og hvordan forfatterne skildrer dem. Siden bøkene foregår i to helt forskjellige miljøer og tider, vil du ha mye å sammenligne i analysen din. Hva er likt og hva er forskjellig mellom Abid og Dr. Stockmann? Gjennom hovedpersonenes konflikter kan du også si mye om temaet i de to bøkene.

Siden Rajas bok er en selvbiografi og Ibsens er et skuespill, forholder de seg til ulike sjangerkrav. Ibsens drama forholder seg naturlig nok til krav om dramatisk utvikling, og kanskje finner du noe av det samme i Rajas selvbiografi?

Jeg håper dette hjelper deg videre. Lykke til med fordypningsoppgaven!

Hilsen Åsmund, Sølvberget

Beklager, nå stoppet det litt opp her på nettsiden. Last inn siden på nytt, er du grei 🗙