Hva leter du etter?
Byste av Alexander Kielland med et headset på (han hører på lydbok)

Lyden av Kielland

Hva blir lyden av sommeren 2022? Det må vel bli Kiellands mest kjente verk, lest av selveste Tore Renberg!

Nå lanseres nemlig “Gift”, “Skipper Worse” og “Garman og Worse” i ny språkdrakt. Bøkene har gjennomgått en varsom språklig oppjustering og resultatet er flotte, moderniserte utgaver av Kiellands mest sentrale verk.

Vil gjøre Kielland kjent for en ny generasjon

I 2024 er det 175 år siden Stavangers største dikter ble født, og det skal selvfølgelig markeres. Kielland debuterte på Gyldendal forlag i 1879, og skrev i sin tid et riksmål som lå veldig tett opp mot dansk. For dagenes lesere framstår disse tekstene som språklig utilgjengelige, og målet med prosjektet har vært å gjøre forfatterskapet kjent for en ny generasjon lesere. Selv om bøkene har gjennomgått en modernisering, er “det kiellandske” ivaretatt, så dette er bøker som vil glede både nye og gamle lesere.

Kommer i bokform i 2024

Kiellandsenteret på Sølvberget og Gyldendal forlag har gått sammen om nyutgivelsene, som kommer i bokform i selve jubileumsåret. Prosjektet er en del av Sølvberget bibliotek og kulturhus sin markering av byjubileet, og er Kiellandsenteret sin gave til byen i anledning den store feiringen i 2025.

Bøkene kan lånes i ebok-appen Allbok, og de kan også kjøpes via Gyldendal forlag.

Garman og Worse

Garman & Worse av Alexander Kielland lydbokforside

Innleser: Tore Renberg

Garman & Worse er en roman med skarpe portretter av mennesker og miljøer. Med ømhet, humor og ironi tar Kielland utgangspunkt i et handelshus i sin fødeby Stavanger. Vi blir kjent med slektens forskjellige medlemmer og det åndelige og sosiale miljøet de lever i. Kielland skildrer festene, arbeidet, kvinnenes rolle og klasseforskjellene. Den sosiale satiren spiller en viktig rolle. Kielland angriper «grossererstanden» og embetsmennene, og i særlig grad prestene, som gjør kristendommen til et ledd i de rikes hersketeknikk.

Gift

Gift av Alexander Kielland lydbok forside

Innleser: Tore Renberg

«Mensa rotunda, svarte lille Marius og døde.» Sitatet er et av høydepunktene i historien om skolegutten som dør av for mye latin, kanskje den mest kjente av alle norske skolehistorier. Den er et oppgjør med konkurranseskolen, konfirmasjonspresset og alt som forfatteren mente undergravde selvstendigheten og den frie tanke hos de unge. Samtidig gir den en gripende skildring av en betydelig kvinne som går til grunne i småbyens trange forhold.

Gift ble utgitt første gang i 1883. Drevet av medfølelse, raseri og realisme rettet Alexander Kielland et avslørende blikk mot autoritet og hykleri, undertrykkelse og urett.

Skipper Worse

Skipper worse lest av Tore Renberg omslag lydbok

Innleser: Tore Renberg

Skipper Worse ble utgitt første gang i 1882. Romanen foregår i Stavanger i og rundt handelshuset Sandgaard, som Kielland skapte etter modell av familiens eget handelshus, «Jacob Kielland & Søn». Romanen er en oppfølger til Garman & Worse, som utkom i 1880, men handlingen foregår en drøy generasjon tidligere, i 1840-årene.

Boken byr på erotikk, generasjonsmotsetninger, avsløringer av hykleri, romantikk og miljøskildringer fra byens religiøse kretser.

Drevet av medfølelse, raseri og realisme rettet Alexander Kielland et avslørende blikk mot autoritet, undertrykkelse og urett.

Les artikkelen Jan Zahl skrev i Aftenbladet om prosjektet i april 2022.

Beklager, nå stoppet det litt opp her på nettsiden. Last inn siden på nytt, er du grei 🗙