Hva leter du etter?
Barn som holder jordklode hvor det står Krise

Program og billetter

Dette var programmet for Nordisk barnebokkonferanse 6.-8. februar 2023 i Stavanger.

Last ned dagsprogrammene som PDF:

Mandagens sending på YouTube:

Kort programoversikt med klikkbare lenker:

Mandag 6. februar

09.00-19.00 | 1. etasje, Sølvberget
Registrering. Konferanseskranken er åpen.

10.00-16.00 | Rogaland kunstsenter, Nytorget 17
Workshop: Forfattere og illustratører på speed-date
Tre forfattere møter tre illustratører. Hvordan tolker de konferansens tema «Krise» og hva blir resultatet når de skal jobbe sammen en hel dag? Med Zakiya Ajmi, Elin Hansson, Ole Petter Ribe, Nora Dåsnes, Ragnar Aalbu og Jannicke Hansen.
Arrangør: Grafill Stavanger og Norske barne- og ungdomsbokforfattere.

11.30-15.15 | Kinosal 1, Sølvberget

11.30-11.45: Velkommen
Ved prosjektleder Sofie Birgitte Andersen.

11.45-12.30: Lite lesing i hjemmet, er det så krise?
Universitetet i Stavanger har gjennomført en nasjonal spørreundersøkelse om lesing i barnefamilier, den første av sitt slag i Norge. Hva slags bøker velger barna? Og leser de egentlig? Møt Trude Hoel og Elisabeth Brekke Stangeland fra Lesesenteret til samtale om lesing i hjemmet. 

12.45-13.30: Finnes det håp? Lesersørvis til barn
Lesersørvis har på få år blitt en populær tilnærming til litteraturformidling. Med den aktuelle boka Lesersørvis til barn tilpasses metoden en ny målgruppe. Hvordan kan lesersørvis-metoden hjelpe oss med å finne bøker som passer det enkelte barnet, og hvordan bruker vi metoden i samtale med barna? Med Linn T. Sunne og Troels Posselt. I samarbeid med Formidlingskompetanse i folkebibliotek.

13.30-14.15: Gamifisering: Krise eller mulighet for lesingen?
Norsk lydbok- og blindeskriftsbibliotek har utviklet leseappen Maneno for barn med lesevansker og dysleksi. Sommerles er en norsk lesekampanje der over hundre tusen barn deltar hver sommer. Hva skjer når lesing blir spill? Skaper det engasjement, eller tar det vekk indre lesemotivasjon? Med Therese Solbjørg fra NLB og Per Henning Uppstad fra Universitetet i Stavanger. I samarbeid med Norsk lyd- og blindeskriftbibliotek (NLB). OBS! Siri Haga Torgersen fra Sommerles har dessverre avlyst.

14.30-15.15: Finnes det håp for den nordiske språkforståelsen?
Gjennom årene har flere bildebøker blitt nominert til Nordisk råds barne- og ungdomslitteraturpris. Kan disse bøkene gi barn et tidligere møte med andre nordiske språk, og dermed hjelpe nordisk språkforståelse? Hvordan bruke dem i undervisningen? Den nordiska barnebokslukaren er et lesefremmende prosjekt der det skapes pedagogisk materiale til bøkene. Med prosjektleder Mikaela Wickström og forfatter og illustratør Nina Nordal Rønne.

16.00-16.45 | Møteplassen, 1. etasje på Sølvberget
SAGA Barnebokmesse
Hva skjer når barna får i oppgave å skrive en egen bok? Det har prosjektleder for SAGA-skriveklubb, Grethe Mo, utforsket på besøk hos skolene i Stavanger. Velkommen til høytidelig åpning av messe med barnas egne bøker. OBS! Begrensete plasser.

17.45-19.00 | Studioet, 2. etasje på Sølvberget
Utstilling: Krise i striper
Fribykunstner Ali Dorani, og forfatterere og illustratører Nora Dåsnes og Jenny Jordahl har skapt tegneserier om livet som flyktning, terror, psykisk helse og andre vanskelige kriser. Få en smakebit av kunsten i utstillingen Krise i striper.

20.30 | Bøker og Børst, Øvre Holmegate/ Fargegata
Barnebøker og børst
Opplesning i Fargegata med aktuelle barnebokforfattere. Med Elin Hansson og Nina Borge. NB! Begrenset antall plasser.
I samarbeid med NBU.

Tirsdag 7. februar

08.00-17.00 | 1. etasje, Sølvberget
Registrering. Konferanseskranken er åpen.

09.00-11.45 | Kinosal 1, Sølvberget

09.00-09.15: Åpningstale ved Nioosha Shams
NBBK åpnes av den svenske leseambassadøren Nioosha Shams. Hun jobber for barn og ungdoms lesing, og mener at mer lesing på eget morsmål kan føre til økt lesemotivasjon.

09.15-10.00: Krigen som endret Rondo
Krigen som endret Rondo er skrevet og illustrert av det ukrainske ekteparet Romana Romanyshyn og Andriy Lesiv. Boka ble til som en reaksjon på krigen i Ukraina i 2014. Etter Russlands invasjon av Ukraina i 2022 ble boka oversatt til norsk av forlaget Magikon. Oversettelsen skal hjelpe til i krisa, og overskuddet går til Flyktninghjelpens arbeid i Ukraina. Tre venner i den fiktive og fredelige byen Rondo må finne en måte å kjempe på når krigen kommer til byen og ødelegger alt i sin vei. Romana Romanyshyn og Andriy Lesiv leser fra og samtaler om boka si. Samtalen blir ledet av Johanna Lundin og foregår på engelsk.

NB! Det er en endring i programmet: ALMA-prisvinneren Eva Lindström er forhindret fra å komme til NBBK.

10.15-11.00: Andre verdenskrig: krisa som fortsatt preger litteraturen
Nesten 80 år etter 2. verdenskrigs slutt kommer det fortsatt nye barne- og ungdomsbøker om den, og med ny krig i Europa har de blitt enda mer aktuelle. I Veras krig blir Leningrad, Veras hjem, beleiret. Hvordan ser en krig ut med et barns blikk? Og hva skjer når krig blir barnets hverdag? Møt forfatter Katarina Kuick i samtale med Martin Hellström, fil.dr. i litteraturvitenskap ved Linnéuniversitetet. 

11.00-11.45: Illustrerte kriser
Grafiske romaner blir stadig mer populære blant barn og ungdom. For å sette formatets mange muligheter, når det gjelder både sjanger og tema, på dagsorden har vi invitert Nora Dåsnes, Jenny Jordahl og Morten Dürr til NBBK. De tre har laget grafiske romaner og tegneserier om alvorlige temaer som blant annet angst, klimakrise, spiseforstyrrelser, mobbing, terror og flukt. Samtalen blir ledet av Marianne Eskebæk Larsen.

11.45-12.45 | Lunsj | 1. etasje på Sølvberget

12.45-13.30 | Parallellsesjoner | Flere arenaer på Sølvberget

Kjelleren, U1
Å skrive tett på et menneske i krise
I Søstre skriver forfatter Mariangela di Fiore om Cathrine Trønnes Lie: En helt vanlig ungdom som overlevde terroren på Utøya, men sitter igjen med tapet av lillesøsteren og de grusomme minnene. I denne samtalen forteller forfatteren om hvordan det er å skrive tett på et menneske i krise. Samtalen ledes av rådgiver i Leser søker bok, Eivor Vindenes. I samarbeid med Leser søker bok.

Klasserommet, 3. etasje
Utviklingen av et nytt lokalbibliotek
Madla bibliotek i Stavanger oppgraderes og utvikles til å bli Norges beste kjøpesenterbibliotek. Hør om prosessen fra koordinator for Madla, Rebekka Hennum-Bergsagel.

Kinosal 1, Sølvberget
Oversetter vi fortsatt ungdomsbøker?
Hva skjer med ungdomslitteraturen? Oversettes det fortsatt ungdomsbøker fra engelsk? Eller leses de på originalspråket? Og hva med oversettelser fra de nordiske språkområdene? Dr. Ines Galling fra Internationale Jugendbibliotek, forlegger og oversetter Niels Jákup Thomsen og Katti Frederiksen fra Grønlands forfatterforening møtes til samtale. Samtalen ledes av Johanna Stenlund. I samarbeid med Norwegian Literature Abroad (NORLA).

13.45-14.30 | Parallellsesjoner | Flere arenaer på Sølvberget

Kinosal 1, Sølvberget
Finnes det håp? Gaming som veien inn til litteraturen
Lesersørvismetoden tar utgangspunkt i det barnet har likt å lese før for å finne rett bok til rett leser. Så hvordan hjelpe barn som sjelden leser, men elsker å spille dataspill? Få en introduksjon til kjente dataspill og hvordan appellfaktorene i Lesersørvis også kan gjelde for dem. Med bibliotekar Karen Birgitte Borud. I samarbeid med Formidlingskompetanse i folkebibliotek.

Klasserommet, 3. etasje
Finnes det håp? Inspirerende prosjekter
Forsker ved Læringsmiljøesenteret Natalia Kucirkova er grunnleggeren bak tenketanken The International Collective of Research and Design in Children’s Digital Books. Prosjektleder ved Nordisk Hus Sofie Hermansen Eriksdatter (deltar digitalt) var leder for prosjektet og antologien På tværs af Norden. De to presenterer prosjekter som gir oss håp.

Kjelleren, U1
Bibliotek for flyktninger
Hvordan bruke bøker i møte med barn i krise? Ibby Italie har opprettet et bibliotek for flyktninger på Lampedusa, og Siri Larsen fra IBBY Norge har reist dit for å lære om hvordan hun kan bruke ordløse bøker i møte med flyktningbarn. Hun deler sine erfaringer med oss.

14.45-16.15 | Kinosal 1, Sølvberget

14.45-15.30: Hverdagskriser
Barnelitteraturen er full av små og store hverdagskriser. Forfatter Sabine Lemire er aktuell med den femte boka i serien om Molly, Allerbedste Molly har ingen venner (2022). Alle andre har noen å være sammen med i helgene, men ikke Molly. Lemire skal samtale med Ragnar Aalbu, som i Georg er borte (2021) skriver om katten Georg som har vært borte i flere dager. Samtalen ledes av Johanna Lundin.

15.30-16.15: Er alt helt krise, eller finnes det håp for barne- og ungdomsbokforfatterne?
Hvordan tenker de nye barne- og ungdomsbokforfatterne om fremtiden til yrket? Vi har invitert forfatterne Ole Petter Ribe og Nina Bahar, som er aktuelle i Norsk Barnebokinstitutt sin antologi Gå langt for å se til å diskutere forfatternes fremtid. Samtalen ledes av forfatter og førsteamunuensis i skrivekunst, Steffen Sørum. I samarbeid med Norsk Barnebokinstitutt (NBI).

17.00-19.00 | Studio 17, Nytorget 17
Resultat av workshop i Studio 17
Mingling med fagkolleger, og mulighet til å inspisere resultatene av gårsdagens workshop. Arrangør: Grafill Stavanger.


19.30 | Clarion Hotel Stavanger, Arne Rettedalsgate 14
Festkveld med tapasbuffet
Festkveld med tapasbuffet og mingling med fagkolleger fra hele Norden.

Onsdag 8. februar

09.00-09.45 | Kinosal 1
Hvordan kan vi formidle klimakrisen til barn?

Barn og ungdom er opptatt av det som skjer med klimaet. Men hvordan skrive en bok om klima og miljø til en ung målgruppe? Er det sider ved krisen vi ikke kan fortelle om til barn? Hvordan forklarer vi det som skjer på en slik måte at barna forstår uten å skape for mye frykt og skrekk? Laura Ertimo og Mari Ahokoivu (Hva skjer med været? (2020)) og Geir Wing Gabrielsen og Kirsti Blom (Miljøgifter i Arktis (2022)) kommer til NBBK for å diskutere hvordan vi kan formidle klimakrisen til barn. Samtalen blir ledet av Johanna Lundin og foregår på engelsk.

10.00-11.45 | Parallellsesjoner | Flere arenaer på Sølvberget

10.00-10.45 | Parallellsesjoner del 1

Kinosal 6, Sølvberget
Finnes det håp? Gutteleserne
Foreningen !les snakker med gutter fra Sandnes videregående skole om hvorfor de leser, hvordan de ble lesere, hva de leser og hva vi kan gjøre for å inspirere enda flere gutter til å lese.
Samtalen ledes av Ole Ivar Burås Storø. I samarbeid med Foreningen !les.

Klasserommet, 3. etasje
Bibliotekenes svar på krisen
Hvordan reagerer biblioteket når krisa er et faktum? Hør Dr. Ines Galling fortelle om Internationale Jugendbibliothek, som ble startet for å hjelpe barn som hadde blitt traumatisert av andre verdenskrig.
Åsmund Ådnøy forteller om hva Sølvberget gjorde da pandemien gjorde det umulig å nå lånerne med tradisjonell formidling. 

Møteplassen, 1. etasje
Finnes det håp? Sakprosaskolen
Høsten 2021 startet Bjørn Arild Ersland og Norsk faglitterær forfatter- og oversetterforening en egen forfatterskole. Han og skrivelærer Hilde Hagerup forteller om erfaringer fra skolen, utfordringer med sakprosa for barn og hvorfor det gis ut så få bøker. I samarbeid med Norsk faglitterær forfatter- og oversetterforening.

11.00-11.45 | Parallellsesjoner del 2

Kjelleren, U1
Workshop: "Don't judge a book by its cover!"
Hvordan lede en skriveworkshop for ungdom? Få en demonstrasjon av Grethe Mo, prosjektleder for SAGA-skriveklubb. Dikt vaskeseddel, tegn forsidebilde og skriv en anmeldelser til din egen bok!

Kinosal 6, Sølvberget
Bogen om billedlitteratur
Hvordan leser man egentlig bilder? I Bogen om billedlitteratur presenterer forfatter Marianne Eskebæk Larsen oss for et vokabular til bruk i møte med den illustrerte litteraturen og en metode for å lære elever hvordan de leser, analyserer og forstår den populære sjangeren. 

Møteplassen, 1. etasje
Bokpitch: Bøker om håp og krise
Elin Hansson fra IBBY forteller om gode nordiske bøker om håp og krise som har kommet ut siden forrige konferanse. Få et overblikk over nordisk barnelitteratur.

11.45-12.45 | Lunsj | 1. etasje, Sølvberget

12.45-15.15 | Kinosal 1

12.45-13.30: Hvordan portretteres barnet i krise?
I Å ri på enhjørninger (2021) skriver Mariangela di Fiore om livet på en barnekreftavdeling. Hennes egen datter fikk kreft da hun var to år, og måtte tilbringe mange år på sykehuset. Morten Dürr har skrevet en rekke bøker om barn i krise, og er aktuell med Hviskeleg (2021). Han har blant annet skrevet Skaderne (2014) som handler om et barn som mister sin mor til kreft. Hvor mye forteller vi våre barn om sykdom og død? Og hvordan portretteres barnet i krise? Samtalen ledes av Marianne Eskebæk Larsen.

13.30-14.15: Barn på flukt
Hvordan portretteres barnet på flukt i litteraturen? Elin Persson vant Nordisk råds barne- og ungdomslitteraturpris for De afghanska sönerna (2020), om hverdagslivet, små gleder og store kriser, på en bolig for mindreårige asylsøkere. Forfatter Sunniva Relling Berg har i Polarnatt (2019) skrevet om hva som skjer når asylmottaket ikke blir den trygge havnen det skal være. Møt dem i samtale med fil.dr. i litteraturvitenskap ved Linnéuniversitetet, Martin Hellström. I samarbeid med Falturiltu og Nordisk råds barne- og ungdomslitteraturpris.

14.30-15.15: Er alt helt krise eller finnes det håp i og for ungdomslitteraturen?
Leser ungdommene fortsatt? Ofte er ungdomsromanene mørke og dystre, men er det dette målgruppen ønsker seg? Er det vits å satse på ungdomslitteraturen?  Vi stiller spørsmålet «Er alt helt krise i og for ungdomslitteraturen?». Møt Zakiya Ajmi som skrev sin første ungdomsroman Vulkan i 2021 og Siiri Enoranta og Arne Svingen som har vært ungdomsbokforfattere i mange år. Samtalen blir ledet av Johanna Stenlund og foregår på engelsk.

Beklager, nå stoppet det litt opp her på nettsiden. Last inn siden på nytt, er du grei 🗙