Hva leter du etter?
Hannah Ersland viser frem Gift2024 foran Kongsgård skole.

Sensitivitetslesere moderniserer Kielland

I «Gift 2024» er det sosiale medier, ikke latin, som kommer til å ta knekken på Lille Marius.

Aprilsnarr 2023!

Les om den egentlige moderniseringen her.

Alexander Kielland er som kjent en av «de fire store» i norsk litteratur. Kiellandsenterets leder Hannah Ersland tar det likevel ikke for gitt at verkene hans automatisk klarer å engasjere unge lesere i dag. Skal Kielland treffe nye generasjoner, må bøkene være bedre tilpasset deres hverdag.

Byer i Belgia blir strender på Granca

I 2024 fyller Kielland 175 år. Til jubileet kommer nye versjoner av Kiellands klassikere, med et språk og et tidsbilde som tar pulsen på tidsånden.

- Vi som er unge i dag har ikke noe forhold til pugging av latin, sier Ersland med henvisning til skolefaget som tar knekken på lille Marius i Kiellands roman «Gift».

- Og en lærer som får elevene til å ramse opp «flere byer i Belgia»? Seriøst, ingen under 30 har behov for å vite hvor Belgia er, sier Ersland.

Hun røper at elevene i «Gift 2024» har andre stressmomenter i livet sitt.

- I «Gift 2024» plager læreren klassen med å få dem til å liste opp «flere strender på Granca». Lille Marius dør av skam når TikTok-postene hans aldri går viralt, sier Ersland.

#metoo og ChatGPT

Moderniseringen av Kielland er blitt langt billigere enn planlagt.

- Vi har brukt ChatGPT for å oppdatere det gammelmodige språket. Deretter har en komité av grundige og lettantennelige lesere fått manuskriptene. Dette brukerpanelet har vi rekruttert ved å scanne sosiale medier og avisenes kommentarfelt, og det var en enkel jobb å finne frivillige, sier Ersland.

- Hvilke Kielland-sitater er det som ikke tåler dagens lys i 2023?

- Mange! Etter #metoo er det for eksempel game over for setninger som denne: «En dame, som har vært forlovet, beholder alltid i mine øyne en vis likhet med en bonbon, som der er slikket på», sier Ersland.

Politisk oppdatert

I vinter truet fylkeskommunen med å legge ned Kongsgård, som var Kiellands skole.

- Det er lett å kjenne igjen Kongsgård i Kiellands romaner. Men nå som politikerne åpenbart ønsker å legge ned skolen, har vi gjort noen mindre justeringer i tekstene.

- På hvilken måte?

- Vel, Kielland skrev aldri at bøkene hans foregikk i Stavanger. Men skarpe lesere vil nok merke at skolen i de nye Kielland-versjonene er St. Olav videregående skole.

- Kongsgårds erkefiende?

- Ha-ha! Kielland likte jo å terge på seg folk, så dette er gjort i hans ånd, sier Ersland og smiler.

Les også

Beklager, nå stoppet det litt opp her på nettsiden. Last inn siden på nytt, er du grei 🗙