Hva leter du etter?
Visuell profil Ytringsfrihetsbyen Stavanger laget av Solv.

Ytringsfrihetsbyen Stavanger

Stavanger er en by med en stolt tradisjon for å beskytte og fremme ytringsfrihet og offentlig debatt. Nå bruker vi Stavangers 900-årsjubileum som anledning til å styrke byens posisjon som Norges ytringsfrihetsby, gjennom å legge til rette for dialog, kunnskap, nettverk og kompetanse om ytringsfrihet og demokrati.

Stavanger ble Norges første friby i 1996, og ICORN, det internasjonale fribynettverket, har siden 2006 arbeidet for menneskerettigheter og ytringsfrihet med Stavanger og Sølvberget som sitt globale hovedkontor. Sølvberget huser også Kiellandsenteret og Kapittel, Stavanger internasjonale festival for litteratur og ytringsfrihet. Byen har også flere andre institusjoner som arbeider med ytringsfrihet, offentlig debatt og demokrati, som Iddis, Kåkånomics og Universitetet i Stavanger.

Hvorfor ytringsfrihet?

Ytringsfrihet er en internasjonal menneskerett og den er beskyttet av den norske grunnloven (paragraf 100). Ytringsfriheten er den friheten vi mennesker har til å uttrykke det en mener, gjennom ord eller handling, eller velge å ikke ytre seg. Ytringsfriheten hjelper oss å finne ut hva som er sant, den er grunnleggende for et fungerende demokrati og den hjelper oss å danne våre egne meninger. Ytringsfriheten er ikke absolutt, det er for eksempel forbudt å komme med trusler, æreskrenkelser, trakassering og diskriminerende og hatefulle ytringer.

Ytringsfriheten står sterkt i Norge, men det finnes likevel noen utfordringer som for eksempel ytringsfrihet i arbeidslivet, hvordan sosiale medier påvirker informasjonen vi får og hvem det er som i dag tar del i den offentlige samtalen. Dersom den offentlige samtalen skal være åpen og opplyst, må den både ha deltakere og lyttere.

Gjennom å invitere til ulike arrangement, som debatter, kurs og utstilling vil Ytringsfrihetsbyen Stavanger bidra til å gjøre Stavangers befolkning mer bevist på ytringsfrihet og hjelpe personer som ønsker å ta del i den offentlige samtalen.

Mens situasjonen for oss nordmenn stort sett er bra, kan man ikke si det for store deler av verdens befolkning. Ifølge en rapport fra mars 2023 bor nå 72% av verdens befolkning i autokratier, og andelen øker.

Ytringsfrihetsbyen Stavanger vil også se utover Norges grenser, for eksempel vil vi se på hvordan situasjonen i andre land påvirker oss, hva kan vi lære og hvordan kan vi kan hjelpe dem som ikke har samme rettigheter som oss. Dette vil blant annet skje gjennom en internasjonal konferanse i oktober 2025.

Vil du lese mer om ytringsfrihet?

Ytringsfrihet for ungdom:

Ytringsfrihet i arbeidslivet:

Podkaster om ytringsfrihet

Beklager, nå stoppet det litt opp her på nettsiden. Last inn siden på nytt, er du grei 🗙