Hva leter du etter?
Bilde av forsiden til bildeboka Sorg av Anna Fiske

Bildebøker om følelser

Følelser kommer i mange former og farger, og ingen følelser er feil. Samtidig er det ikke alltid så lett å forstå hvorfor vi reagerer som vi gjør, når følelsene påvirker kroppen og tankene våre.

Her finner du bøker som hjelper barn (og voksne) å snakke om følelsene vi alle har, enten det er følelser som kjennes gode, vonde eller uforståelige. Bøkene er plukket ut med tanke på barnehagebarn, hovedsakelig fra 2-3 år og oppover, men mange av dem kan også fungere godt for eldre barn. Å lese bøker sammen en fin måte å sette tankene i gang og åpne for spennende og viktige samtaler om følelseslivene våre. Her finnes både faktabøker og historier der barna får møte ulike følelser. God lesing!

Trykk på overskriftene for å finne bøkene på biblioteket.

Følelsesbiblioteket (serie) av Anna Fiske

Følelsesbiblioteket - en serie med bøker som omhandler ulike følelser. Temaene blir tatt på alvor, men med en humoristisk vri, med fargerike og morsomme illustrasjoner og korte tilhørende tekster. Bøken er lagt opp slik at den skal inspirere og være et utgangspunkt for å samtale og reflektere rundt følelser med barn. (Omtalen er hentet fra annafiske.no)

En favoritt hos bibliotekarene! Små bøker med uttrykksfulle illustrasjoner som både viser følelsene våre, og gir tips til hvordan man skal håndtere dem for å ha det godt med seg selv og andre. I serien finnes Sjenanse, Forelskelse, Redd, Sjalusi, Sorg, Lykke, Sinne og Skam.

Skam av Anna Fiske forside

I dag føler jeg meg… av Mies van Hout

En bildebok som skal inspirere til å tegne sine egne følelser! Denne boka er en enkel, og veldig fin, inngang til å snakke om følelsene våre.

I dag føler jeg meg av Mies van Hout forside

Du og jeg og alle sammen av Marco Farinas

Barna i denne boka er glade, men de kan også bli lei seg eller kjede seg. De går alle til sengs hver natt. De ler og leker sammen. Barna viser at uansett hvem vi er, er vi alle mer like enn vi tror. Denne sjarmerende boka bygger broer og er en befriende og nyttig døråpner til samtaler om følelser og dagligdagse gjøremål. Med Marcos Farinas strek blir alle barn sett og kan delta i samtalen om hva som gjør de redd eller hva de gjør når de kjeder seg. (Omtalen er utarbeidet av Mangschou.)

Undring i følelsesuniverset: med Lykke og Wilmer av Siri F. Abrahamsen

Hvorfor blir vi sinte? Hvor kommer superkreftene våre fra? Hva er empati og hvorfor er det så viktig? Er det mulig for en ekte hverdagshelt å være trist og lei? Lykke og Wilmer drar på tur i følelsesuniverset - der gjør de nye oppdagelser ved å undre seg og bli kjent med de forskjellige følelsene. Undring er den tredje boken med Lykke og Wilmer. Bøkene gir påfyll til livsmestring, vennskap, gode samtaler og glede. (Omtalen er hentet fra Bibliofil.)

Undring i følelsesuniverset av Siri Abrahamsen forside

Rot og Bjørne leker med følelser av Hege Østmo-Sæther Olsnes

Rot og Bjørne er bestevenner. I dag skal de leke og lære om følelser. Hva gjør at man blir veldig glad? Og hvorfor blir noen sinte og andre lei seg? Hva skjer i kroppen når man blir redd? Og hvordan føles kjærlighet? Rot og Bjørne er fylt av følelser, og i denne boka deler de sine følelser med leserne. (Omtalen er hentet fra aschehoug.no.)

Det finnes flere bøker om impulsive Rot og ettertenksomme Bjørne, og konflikter og løsninger i deres gode vennskap. Bøkene er humoristiske, med illustrasjoner som gir rom til å snakke om ulike følelser. Trykk her for liste over bøkene.

Rot og Bjørne leker med følelser av Hege Østmo-Sæter Olsnes forside

Når to er sinte på hverandre av Tor Åge Brigsværd og Tina Solli (ill.)

«Berte og mamma snakker om mye rart, særlig når de har vært sinte på hverandre.» For hvordan er to hunder sinte på hverandre? Eller to politikonstabler? En leken bok i den fine «Når to»-serien.

Hva er følelser av Birthe Svatun og Tiril Valeur (ill.)

Alle mennesker har følelser. Følelser er noe du kjenner inni deg. Du kan være glad. Du kan være sint. Men hvordan føles det egentlig og hvorfor reagerer vi som vi gjør? Denne faktaboka for barn fra ca. 4 til 9 år er et ypperlig utgangspunkt for å snakke om følelser - om å være glad, sint, trist, redd, misunnelig, ha dårlig samvittighet, finne ro, være flau, ensom, sjalu og stolt. (Omtalen er utarbeidet av Cappelen Damm.)

Hva er følelser? av Birte Svatun og Tiril Valeur forside

Corny (serie) av Sandra Lyng

Enhjørningen Corny sin hverdag byr på både gleder og utfordringer, og mange følelser. Hun har et regnbuefarget horn som skifter farge etter hvordan hun føler seg, og gjennom de gjenkjennelige historiene og uttrykksfulle illustrasjonene får barna følge Corny med venner og familie. Bøkene handler om hvordan det føles å ikke få være med i leken, om å dele, å prøve noe nytt og litt skummelt med mer.

God natt, corny av Sandra Lyng og Cathrine Sandmæl forside

Følelsene fra glad til gråt av Stéphanie Couturier og Maurèen Poignonec

I denne boka er det 7 fortellinger som handler om de ulike følelsene: Kjærlighet, Glede, Sorg, Sjenerthet, Sjalusi, Redsel og Sinne. Hver fortelling har en historie med ulike hovedpersoner og det er enkelt å kjenne seg igjen i situasjonen som beskrives. Boka har humoristiske illustrasjoner og spennende historier. Med utgangspunkt i historiene får man hjelp til å snakke om de ulike følelsene, og til å takle dem. (Omtalen er utarbeidet av BS.)

Følelsene fra glad til gråt forside

Flere lesetips om følelser Her er en lenke til flere bøker om og med emnet «følelser», på Sølvberget bibliotek. Du kan velge alder på bøkenes målgruppe i den hvite menyen til venstre, under «Passer for».

Bokbamsen (Øvre Eiker bibliotek) har også tips til bøker om følelser. Trykk på denne lenken for å se listen.

Flere lesetips om følelser

Her er en lenke til flere bøker om og med emnet «følelser», på Sølvberget bibliotek. Du kan velge alder på bøkenes målgruppe i den hvite menyen til venstre, under «Passer for».

Bokbamsen (Øvre Eiker bibliotek) har også tips til bøker om følelser. Trykk på denne lenken for å se listen.

Beklager, nå stoppet det litt opp her på nettsiden. Last inn siden på nytt, er du grei 🗙