Hva leter du etter?
Foto fra filmen My Better Halves (2020), regi: Edward Hall.

Tips til filmer du kan se i jula

Er du lei av julefilmer eller kan du ikke få nok av dem? Filmoteket har et godt utvalg av filmer i alle sjangre som du kan se gratis.

Mange forbinder ferie og høytid med tid til å se film. Det gjør også Sølvbergets ansatte som anbefaler filmer du kan se på bibliotekes strømmetjeneste Filmoteket. Tilbudet er helt gratis, du trenger bare et nasjonalt lånenummer.

Du kan enkelt låne film med bibliotekkortet ditt, uten at du trenger å oppsøke biblioteket.

Vice (2018)
Regi: Adam McKay

Christian Bale er fabelaktig. Han kan spille Batman, bokser, psykopatisk japp og visepresident med like stor overbevisning. Vice er et rasende portrett av Dick Cheney, som var visepresident under George W. Bush. Amy Adams, Steve Carell og Sam Rockwell er like strålende i sine framstillinger av kretsen rundt presidenten. Filmen legger ikke skjul på hva den mener om hovedpersonen og gjengen hans, og det er befriende med en film som tar så tydelig stilling. Morsomt og deprimerende på én gang.

Parallelle mødre (2021)
Regi: Pedro Almodóvar

Parallelle mødre beveger seg langsomt, men kommer til å slå deg i bakken hvis du legger vekk mobilen og ser den med full oppmerksomhet. Gravide Penelope Cruz og Milena Smit møtes på sykehuset. Derfra blir livene deres knyttet sammen, selv om de to har lite felles. Filmen handler også delvis om den vanskelige arven etter Franco-tiden i Spania, og historiene flettes nydelig sammen.

Avlyttingen/ The conversation (1974)
Regi: Francis Ford Coppola

Francis Ford Coppola må ha klonet seg selv på begynnelsen av 1970-tallet. Det er den eneste forklaringen jeg finner troverdig når jeg ser på CV-en hans. I 1970 fikk han Oscar for beste manus (Patton), i 1972 skrev og regisserte han Gudfaren og i 1974 hadde han manus og regi til Gudfaren 2. Alle disse tre filmene er klassikere. Det samme er den FJERDE filmen han (eller kloningene hans) skviset inn på disse fire årene: Avlyttingen. Gene Hackman spiller en privatetterforsker som får et avlyttingsoppdrag som får ham til å gå fra vettet, litt etter litt. Repeterende, suggererende og imponerende. Kanskje den beste Coppola-filmen fra 1970-tallet. (Ja, jeg vet at han laget Apokalypse nå! i 1979.)

Anbefalt av Åsmund Ådnøy

Nativity (Hjelp, vi skal ha juleavslutning!) (2009)
Regi: Debbie Isitt

Dette er en ordentlig koselig julefilm for hele familien. Selv med noe klein engelsk humor og overdrevne forviklinger, treffer denne filmen rett i hjerte på alle som mener at Julen er først og fremst for barna. Det er også elementer for de voksne, et knust hjerte, sang med ekte stemmer og en løgn som spinner langt ut av kontroll.

Dette er kanskje ikke britisk underholdning på sitt beste eller tidenes julefilm, men absolutt en verdig kandidat i julestria. Passer både for de som har opptrådd i en juleavslutning, og de som har sett på.

Anbefalt av Rebekka Hennum

My Better Halves (2021)
Regi: Edward Hall

Når forfatteren Charles Condomine møter på vanskeligheter med å tilpasse sin nyeste roman til film, leier han inn spiritualisten madame Arcadi i sin jakt på inspirasjon. Men planen hans slår feil når hun ved et uhell fremkaller ånden til hans døde ekskone Elvira, som blir lir sjokkert av å oppdage at den fisefine Ruth nå er gift med mannen hennes og styrer husholdningen. Charles fanges mellom sine to koner og deres stadige forsøk på å overgå hverandre. Han får hjelp med skrivesperren, men befinner seg midt i et trekantdrama som får fatale følger.

Se den morsomme komedien med flere gode skuespillere på rollelisten. Judi Dench spiller rollen som den eksentriske mystikeren Madame Arcti som uheldigvis påkaller ånden av Charles første kone. Dan Stevens som har hovedrollen som Charles, ble først ble kjent for rollen som Matthew Crawley i periodeserien Downton Abbey

Jentene fra Dagenham (2010)
Regi: Nigel Cole

Likte du humoren i den uimotståelige Calendar Girls, liker du garantert Jentene fra Dagenham, en rørende og morsom komedie om kvinnekamp i 60-årenes England. Vi følger den karismatiske bilsetesyersken Rita O'Grady (Golden Globe-vinner Sally Hawkins) som med ukuelig selvsikkerhet og sjarm får mobilisert kvinnestreiken på Ford Motor Company, som blir avgjørende for likestillingen slik vi kjenner den i dag. Filmen forteller hva som startet protestene, hvordan det utviklet seg til et opprør og hvordan utfallet fikk internasjonale konsekvenser. Og alt dette fortelles med store doser av søtladen nostalgi som ufarliggjør den risikoen de virkelige streikedamene tok.

Jentene fra Dagenham er en ordentlig feelgood-film, som vil få deg til å juble, le og gråte!

Anbefalt av Dorthe H. Stramrud

Belle
Regi: Mamoru Hosada

Med en 9-åring i huset er jeg alltid på jakt etter gode filmer vi kan se sammen. Den store felles favoritten er de japanske Studio Ghibli-filmene. Vi ble derfor veldig gira da vi hørte at det skulle komme en ny storfilm fra Mamoru Hosada, som tidligere har lagd Ghibli-lignende animasjonsfilmer.

Belle er en vakkert animert film om å finne seg selv i en virkelighet som i stadig større grad foregår på digitale platformer. I likhet med Ghibli-filmene tar Belle hverdagens og virkelighetens problemer med seg inn i fantastiske og nærmest mytologiske verdener. 

Filmens hovedperson, den sjenerte tenåringsjenta Suzu, har slitt med ensomhet og angst etter at moren døde. En dag snubler hun inn i den virtuelle verdenen U. U er en avansert kombinasjon av dataspill, sangkonkurranse og sosialt medium, med milliarder av brukere. Suzu har alltid likt å synge, men aldri turt å synge foran andre. Men i en virtuell verden, der hun trer inn i en rolle, i en animert figur, våger hun å slippe seg løs. På kort tid blir hun en superstjerne i U, og med det både finner og mister hun seg selv. Denne personlige konflikten i Suzu blir også til en voldsom konflikt mellom den virkelige og den virtuelle verden.

Anbefalt av Christian N. Tønnessen

Filmer i biblioteket

På Sølvberget har vi en stor filmsamling i 2. etasje hvor du kan låne filmer på DVD og Blu-ray.

Her er et filmtips knyttet til den fysiske samlingen.

Lawrence of Arabia (1962)
Regi: David Lean

Jeg husker ikke hvilket år jeg så filmen for første gang, men det var desember og den gjorde et så sterkt inntrykk at den ble den store julefilmen for meg. Kanskje juleferiefilm er et bedre navn.

Glem snø, nisser, presanger og reinsdyr. Vi snakker sand, sverd, sandaler og kameler. Vi snakker om den ultimate episke filmen regissert av David Lean, en fyr som led av stormannsgalskap (The Bridge on the River Kwai, Doctor Zhivago, A Passage to India, Great Expectations m.m.). Slike regissører går gjerne over lik for å få til det man ønsker. 3 timer og 48 min. Filmet i Super Panavision 70mm. Slagscener i ørkenen med 1000 levende statister. 7 Oscar statuetter. 5 Golden Globe priser. 5 BAFTA Awards.

Denne er på topplisten over tidenes beste filmer til både British Film Institute og American Film Institute og på topp 100 listen på IMDB. Filmen er basert på livet til T.E. Lawrence og hans selvbiografi Seven Pillars of Wisdom, og handler om en ung engelsk offiser som under første verdenskrig blir sendt fra Kairo til Arabia for å vurdere situasjon der». Her møter Lawrence arabere som blir knust av tyrkiske kampfly, og som misliker at de må underkaste seg britisk militærstyre. Lawrence prøver derimot å samle flere arabiske stammer til et opprør mot tyrkerne ved å bruke ørkenen som det fremste våpen. Ifølge myten lyktes han, men som alltid med slike heltehistorier kan ikke alt tas for god fisk (hva er egentlig god fisk?).

Filmen ble kritisert for å ikke å fortelle hele sannheten om Lawrence, og for sin fremstilling av arabere og tyrkere. Men dens tidløse kvaliteter imponerer og det er liten tvil om at Lawrence of Arabia er en av filmhistoriens beste. Stanley Kubrick, George Lucas, Martin Scorsese, Ridley Scott, Brian De Palma, Oliver Stone, Steven Spielberg og Christopher Nolan er blodfans. Det er jeg og. God Jul!

Anbefalt av Pål Fjelde


Beklager, nå stoppet det litt opp her på nettsiden. Last inn siden på nytt, er du grei 🗙