Eiffeltårnet (https://pixabay.com/photos/the-eiffel-tower-paris-france-674160/)

Frankrike - fransk mat, drikke, skikk og bruk

Hva er fransk mat? Hvor spiser man i Frankrike? Hvorfor vil ikke franskmenn snakke engelsk? I denne artikkelserien gir vi svar på disse og mange andre spørsmål.

Frankrike kan smykke seg med å være verdens mest besøkte turistdestinasjon. For mange av turistene er Frankrike selve drømmen, de elsker alt som er fransk - mens for andre er Frankrike landet de elsker å hate eller hater å elske. Det er et land som har mye å by på - vakre landskap, pittoreske landsbyer, romantiske storbyer, en rik historie, masse kunst og kultur, masse god mat og drikke – og franskmenn.

I denne artikkelserien skal vi se på de tre sistnevnte. Fransk mat er riktignok alt annet enn ukjent for de fleste, men det begynner å bli noen år siden det franske kjøkkenet var «på moten», og det finnes flere sider ved det franske kjøkkenet som kan være interessante å lære om.

Det franske kjøkkenet kan på mange måter deles i to. På den ene siden har man haute cuisine, luksusmat som frem til revolusjonen var forbeholdt de adelige og høyeste klassene, men som etter revolusjonen ble tilgjengelig for en større del av befolkningen. Så har man det regionale kjøkkenet, som kan variere ganske mye fra en region til en annen, og som er mye rikere samlet sett enn hva mange er klar over.

Og så har vi franskmenn, da. De er like innbyrdes forskjellige som oss nordmenn, men mange som vender tilbake fra ferie i Frankrike karakteriserer dem som uvennlige og sure mennesker som nekter å snakke engelsk. Personlig mener jeg disse karakteristikkene skyldes uvitenhet om fransk etikette, væremåte (og språkundervisning…) - og kanskje en kombinasjon av fordommer og litt uflaks mer enn noe annet. Med litt kjennskap til fransk etikette og kanskje en bitteliten håndfull franske gloser blir frankriketuren straks kjekkere.

Jeg mener at å beskrive og generalisere en hel befolkning fort har begrenset verdi, og bør tas med kilovis med salt. Men samtidig er jeg forhåpentligvis langt fra den eneste som synes det er spennende å lære om andre kulturer, hva som er forventet at man gjør og ikke gjør, hvilke forventninger de har til hvordan man oppfører seg - og håper dette har verdi.

På Sølvberget har vi en drøss bøker om og fra Frankrike. Vil du lære mer om temaene i denne artikkelserien så finner du lykken i Sølvbergets 3. og 4. etasje, hvor vi har bøker om fransk språk, mat, historie, kultur og mye annet.

Om noe av det jeg skriver virker subjektivt så stemmer det – jeg har bodd mange, mange år i Frankrike. Men i god skikk har jeg brukt litt tid på både Google og med diverse bøker for å passe på at det er mest mulig hold i det jeg skriver. Har du kommentarer eller spørsmål, ris eller ros, send gjerne en mail.

En oversikt over artikkelserien (linker kommer fortløpende etter hvert som artiklene blir publisert):

I Frankrike 1: Litt fransk mathistorie går jeg raskt gjennom mat i Frankrike fra romertiden til i dag.

I Frankrike 2: Franske råvarer og spesialiteter ser vi litt på hva som er vanlig å spise.

I Frankrike 3: En rundtur i Frankrike kikker vi raskt på lokale spesialiteter.

I Frankrike 4: Franske måltider, retter og spisevaner ser vi nærmere på franskmenns spisevaner.

I Frankrike 5: Franske spisesteder ser vi på forskjellige typer spise- (og drikke)steder, og litt om å handle mat i Frankrike.

I Frankrike 6: Drikkevarer, drikkevaner og dårlige vaner ser vi på flytende varer, både sentralstimulerende og ikke.

I Frankrike 7: Å spise med franskmenn ser vi på nettopp det – i tilfelle du får en invitasjon?

I Frankrike 8: Kultur, høflighet og væremåte går jeg inn på vanlig etikette i Frankrike, men også sosiale koder og væremåte. Mye av det jeg skriver bør som sagt tas som en pekepinn – ikke som satte regler.

I Frankrike 9: Bittelitt fransk kultur og noen franske filmer anbefaler jeg litt fransk kultur.

An unhandled exception has occurred, see browser dev tools for details. Last inn siden på nytt, er du grei 🗙