Hva leter du etter?

Lån bøker om USA del 2: Den amerikanske urbefolkningen

Den opprinnelige befolkningen på det amerikanske kontinentet ble først kalt "indianere" av europeere, etter at Columbus trodde han hadde kommet til India.

Den vanligste teorien om det vi tidligere kalte indianere er at de innvandret til Nord-Amerika fra Nordøst-Asia for opptil 40 000 år siden. Andre teorier finnes, spesielt når det gjelder urbefolkningen i Mellom- og Sør-Amerika. Men forskning tyder på at dette i hvert fall var en stor del av det som skjedde.

Et kontinent med mange språk

Urbefolkningen spredte seg over hele kontinentet, og levde i alt fra små, nomadiske samfunn til store sivilisasjoner. Ved den europeiske koloniseringen tidlig på 1500-tallet var det over 300 forskjellige indianske språk bare i Nord-Amerika, i tillegg til inuittiske språk i de nordligste områdene.

Ifølge The Catalogue of Endangered Languages snakkes det 150 indianske språk i Nord-Amerika – 112 i USA, 60 i Canada, men flere som finnes i begge land. Det de alle har til felles er at de er sterkt utrydningstruede – de fleste indianere i USA og Canada snakker først og fremst engelsk, eller fransk. I de latinamerikanske landene er flere av urbefolkningens språk langt mer levedyktige.

Arven etter urbefolkningen

Urbefolkningen - om de reiste omkring og bodde i telt, eller bodde i landsbyer, eller i store sivilisasjoner - hadde en rik kultur. Samtlige indianske språk er minst like rike og komplekse som europeiske og andre språk, og de hadde alle et utviklet kulturliv, med massevis av spennende myter og legender, og mye forskjellig musikk.

Som et eksempel kan vi nevne at irokeserne, som bodde i det nordøstlige USA og sydøstlige Canada, påvirket både kvinnekamp og feminisme med deres matriarkalske samfunn, Karl Marx og kommunismens med deres delingssamfunn, og Sigmund Freud og hans psykoanalyse med deres tradisjoner for drømmetydninger.

Når det gjelder de europeiske innvandrernes behandling av indianerne ser vi nærmere på det i denne artikkelen. I neste artikkel ser vi på vikingenes ferd til Amerika.

Beklager, nå stoppet det litt opp her på nettsiden. Last inn siden på nytt, er du grei 🗙