Hva leter du etter?
Leiv Eiriksson oppdager Amerika. Maleri av Christian Krogh (1893). https://www.nasjonalmuseet.no/samlingen/objekt/NG.M.00558

Lån bøker om USA del 3: Vikingene

Nevn Columbus for en nordmann eller islender, og du vil raskt høre navnet Leiv Eirikson.

Nordmenn og islendinger er flinke til å fremheve at vikingene “oppdaget” Amerika 500 år før Columbus.

De første europeerne

Nå var det strengt tatt den amerikanske urbefolkningen som oppdaget Amerika flere titusener av år før det igjen, men vikingene var nå de første europeerne, hvis vi først skal være pirkete. De kom via Island og Grønland, og det har blitt funnet norrøne bosetninger nord på Newfoundland.

Vi vet at det var kontakt mellom vikingene og urbefolkningen, men hvor mye og hva slags kontakt vet vi lite om. Noe er løst beskrevet i Snorre, hvor landet er omtalt som Vinland, og urbefolkningen som “skrælinger”.

Et kortvarig prosjekt

Mye tyder på at den norrøne koloniseringen av Nord Amerika var et veldig tidsmessig og geografisk begrenset prosjekt, som ikke hadde noen varig innvirkning på hverken vikingenes eller urbefolkningens videre historie. Men det har blitt skrevet flere spennende bøker om emnet, som du kan finne i listen under her.

Den eneste - så vidt meg bekjent – filmen som er laget om vikingene i Amerika er filmen Pathfinder fra 2007. Filmen er en remake av den samiske filmen Veiviseren, som kom ut i 1987. Samene er byttet med indianere, tsjudene med - du gjettet det - vikinger. Denne remaken er - i motsetning til den kritikerroste og prisbelønte originalen - slettes ikke verdt å se.

Det finnes også en japansk anime-serie kalt Vinland Saga, som kan ses på Netflix. I neste artikkel ser vi på når masseinnvandingen fra Europa til det amerikanske kontinentet virkelig startet, med Columbus i spissen.

Beklager, nå stoppet det litt opp her på nettsiden. Last inn siden på nytt, er du grei 🗙