Klassikerlørdag: Sandra Lillebø om Annie Ernaux

Gikk du glipp av høstens første klassikerlørdag på Kiellandsenteret? Nå er Sandra Lillebøs foredrag om Annie Ernaux tilgjengelig som podkast.

Annie Ernaux har siden debuten i 1974 rukket å bli en av Frankrike største forfattere, og har de siste årene også fått mange lesere her til lands, etter at flere av bøkene hennes nylig er kommet i norsk oversettelse.

Ernaux er kjent for sine selvbiografiske romaner, men forfatterskapet er både personlig og politisk, og i hjemlandet hylles hun som en moderne klassiker. Gjennom en snart femti år lang karriere har hun banet vei for andre forfatterskap i hjemlandet, både kvinnelige og mannlige. Grunnleggende temaer i bøkene hennes er kjønn og klasse, kjærlighet og lengsler, skam og begjær.

Ernaux vokste opp i et arbeiderklassemiljø i Normandie, med foreldre som la til rette for at hun skulle kunne få en utdannelse. Etter å ha studert litteratur startet hun karrieren som lærer tidlig på 1970-tallet, før hun debuterte som forfatter noen år senere.

I tekstene sine vender Ernaux stadig tilbake til arbeiderklassebakgrunnen, og til skammen over å befinne seg nederst på den sosiale rangstigen. Det store gjennombruddet kom i 1983 med Far, et portrett av hennes egen far, men samtidig også en fortelling om en hel generasjon menn fra arbeiderklassen som kjempet for å komme ut av fattigdommen de var født inn i. Far/En kvinne kom på norsk i 2021.

Hendelsen
Ernaux vender stadig tilbake til det personlige og intime. Tekstene er preget av en nøktern og selvbiografisk tone, der skillet mellom fiksjon og virkelighet viskes ut. I Hendelsen (på norsk i 2020) beskriver hun hvordan hun som 23-åring gjennomgikk en illegal abort og endte på sykehuset med livstruende blødninger.

Hennes siste utgivelse i norsk oversettelse er Sommeren 58. Her går hun nok en gang tilbake i tid, denne gang for å utforske sin første seksuelle erfaring som ung kvinne, og hvordan den satte seg i kroppen og senere la grunnlaget for skrivingen hennes. Med utgangspunkt i brev og fotografier utforsker hun hvordan opplevelser, erfaringer og minner former et menneskeliv.Sommeren-58
Forfatter og kritiker Sandra Lillebø har selv et nært forhold til Annie Ernaux sitt forfatterskap. Foredraget, som ble holdt under Kapittelfestivalen, gir en innføring i Ernaux sitt litterære prosjekt, og byr på refleksjoner rundt litteraturens potensiale til å formidle både det personlige og det universelle. Lillebø debuterte i 2011 med diktsamlingen Navnet på den ensomme er frigitt. I 2016 kom hennes andre bok, diktsamlingen Alt skal skinne og blø

Den kritikerroste romanen Tingenes tilstand fra 2020 er fortellingen om en voksen datters forhold til sin psykisk syke mor. Boken er et selvbiografisk prosjekt som beskriver en komplisert mor-datter relasjon, og som problematiserer det å skrive om eget og andres liv.

Lån bøkene til Annie Ernaux

Lån bøkene til Sandra Lillebø

Beklager, nå stoppet det litt opp her på nettsiden. Last inn siden på nytt, er du grei 🗙