Hva leter du etter?
Glassklokken av Sylvia Plath stående på bord

Bøker om ensomhet

SPØRSMÅL: "Hei! Jeg skal arbeide med fordypningsoppgave i forbindelse med norsk på VG3. Jeg har lyst til å fokusere på ensomhet og psykiske lidelser, og ønsker helst å se på karakterutviklingen i verkene.

Jeg har ikke valgt verk enda, men jeg tenker å ha to romaner. Jeg lurer derfor på om dere har noen tips til bøker som fokuserer på ensomhet og hvor hovedkarakteren(e) har en tydelig karakterutvikling? Det hadde også vært fint om bøkene er lagt opp i ulike perioder. Takk på forhånd!"

SVAR: Hei, og takk for spørsmålet! Ensomhet og psykiske lidelser er et evig tema i litteraturen, så det er ikke vanskelig å finne bøker som kan passe.

En klassiker å anbefale er Knut Hamsuns Sult (1890), som er en tidlig modernistisk roman. Hovedpersonen er uten tvil ensom, men forholder seg til ensomheten på en annen måte enn man kanskje skulle tro. Hvis du leser Sult, kan du trekke inn typiske modernistiske trekk ved boken. Hadde den vært skrevet av en forfatter innen den realistiske tradisjonen, ville den kanskje handlet mer om hvorfor samfunnet har gjort ham ensom. Men det er ikke sentralt i Hamsuns bok. Hovedpersonen bryter til slutt mønsteret han er fanget i, som du kan lese i boken.

En annen klassiker om ensomhet er Sylvia Plaths roman Glassklokken, om psykiske lidelser i 1950-tallets New York. Se lenkene nederst for mer informasjon om denne boka.

Av nyere bøker vil jeg anbefale En begivenhetsrik uke i Glenn Johansens liv av Mari Kjos Hellum, om en suicidal hovedperson som også kommer seg ut av mørket på sin egen måte. Den er faktisk både morsom og alvorlig på en gang, og det er godt gjort når temaet er så tungt.

Andre gode bøker om ensomhet fra de siste årene er Vingebelastning av Helga Flatland og Du er så lys av Tore Renberg.

Lykke til med fordypningsoppgaven!

Beklager, nå stoppet det litt opp her på nettsiden. Last inn siden på nytt, er du grei 🗙