Hva leter du etter?
Vanessa Svartmo av Andrea Bræin Hovig lydbok

Å sammenligne to bøker om ensomhet

SPØRSMÅL: "Jeg har lyst å skrive fordypningsoppgave om ensomhet, med tema "hvorfor flere og flere mennesker føler på ensomhet."

Jeg tenkte å sammenlikne en barnebok med en voksenbok. Her er noen jeg vurderer:

Barnebok: Odd er et eggIngen eller Annas hemmelige dagbok.

Roman: Alene av Peder Kjøs, Utsikt til paradisetStille stille stilleMissy og kjærlighetenHagene i Italia eller Vanessa Svartmo."

SVAR: Hei, og takk for spørsmål! Hvis du bestemmer deg for en bildebok, som Odd er et egg av Lisa Aisato eller Ingen av Svein Nyhus, som jeg for øvrig synes er et gode valg, må du foreta en analyse av både teksten og illustrasjonene. Fordi det er samspillet mellom tekst og bilde som skaper boken, fortellingen og stemningen i den, og det visuelle uttrykket er svært sentralt for problemstillingen din, for framstillingen av ensomhet.

Hvis du først velger å sette deg inn i «bildebok-analyse» kan det være en idé å sammenlikne to billedbøker, som kan analyseres på de samme premissene. For eksempel Ingen og Hvem skal trøste knøttet av Tove Jansson, som også handler om to «ensomme sjeler» som finner hverandre.

Men det er selvfølgelig interessant å sammenlikne en bildebok og en «voksenbok», men da med dette i bakhodet, og som et ledd i analysen: at bildeboken har helt andre forutsetninger og muligheter til å framstille en følelse som ensomhet, enn det en roman som kun består av tekst, har. Og omvendt.

Peder Kjøs’ Alene er ikke en roman, men ulike tekster; essays og intervju med forskjellige mennesker, om ensomhet. Den kan imidlertid fungere som sekundærlitteratur i oppgaven din. Av de romanene du nevner synes jeg Stille stille stille av Synne Sun Løes er den mest interessante. Du kan imidlertid også ta en kikk på listene våre over bøker som kan passe til emnet ditt, se nederst på siden. Her finner du både nye bøker og eldre litterære klassikere, som for eksempel Sult (1890) av Knut Hamsun. Dersom du velger en klassiker åpner det seg interessante muligheter, som å sette framstillingen av ensomhet inn i en litteraturhistorisk kontekst.

Lykke til med fordypningsoppgaven!

Beklager, nå stoppet det litt opp her på nettsiden. Last inn siden på nytt, er du grei 🗙