Hva leter du etter?
Stille dager i Mixing part av Erlend Loe forside

Bokforslag til fordypningsoppgave om kvinnerollen

SPØRSMÅL: "Hei, jeg er minoritetsspråklig som har bodd i Norge i 11 år. Jeg går på påbygg og skal nå skrive fordypningsoppgave, men aner ikke hva jeg skal skrive om i fordypningsoppgaven.

Jeg synes det høres interessant ut å skrive om kvinnerollen eller psykologi, barn eller vold og ondskap, og prøvde å lese bøkene Kinderwhore og Cora Sandel sine bøker, men synes det var vanskelig. Jeg sett nesten alle videoene deres og ble inspirert. Håper du har du noen tips til bøker? Jeg skulle gjerne hatt noe som er litt lettlest.

SVAR: Hei, så kjekt at du har sett nesten alle videoene våre! Og joda, vi svarer på sånn mail. Selvfølgelig kan vi hjelpe deg med noen forslag til bøker! Siden du synes at det er spennende med kvinnerollen tenker jeg at du kan titte litt på disse tre bøkene:

  • Hva vil folk si av Iram Haq (https://solvberget.bib.no/cgi-bin/m2?tnr=765067). Dette var faktisk film før det ble bok. Boka har ikke så mange sider og er lettlest. Den handler om ei jente som er dratt mellom to kulturer; Norge, som hun har vokst opp i og Pakistan, som familien hennes er i fra. Samtidig dras hun mellom to ganske forskjellige kvinneroller; den frigjorte norske tenåringsjenta og ideen om kvinnen som familiens ære. I denne boka er det særlig spennende å se på skildringen av de to veldig forskjellige kvinnerollene.
  • Stille dager i Mixing Part av Erlend Loe (https://solvberget.bib.no/cgi-bin/m2?tnr=644920) er også en ganske liten bok som er ganske lett å lese. Den er også veldig morsom! Selv om hovedpersonen er en mann står kvinnerollen sentralt i denne. Telemann (hovedpersonen) har nemlig problemer i ekteskapet til kona, samtidig som han fantaserer om en perfekt engelsk kvinne han aldri har møtt. Her kan det være interessant å se på kontrasten mellom de to kvinnene Telemann er (eller skulle ønske han var) i et forhold med; kona og den engelske kvinnen.
  • Til slutt vil jeg også anbefale deg å se på OG av Veronica Salinas (https://solvberget.bib.no/cgi-bin/m2?tnr=646656). Dette er en veldig fin og lettlest roman. Den handler først og fremst om å være ny i Norge, om å savne hjemlandet sitt og hvordan det er å lære et nytt språk. Samtidig har den en sterk kvinnelig hovedkarakter. En kvinne som har reist fra alt hun kjenner og som må stå på egne bein, forsørge seg selv og lære seg å passe inn i et helt nytt land. Det kunne kanskje vært interessant å se på skildringen av kvinnerollen i OG mot skildringen av kvinnerollen i Hva vil folk si.

For alle disse tre bøkene ville det være interessant å se på skildringen av kvinnerollen, og gjerne også å sammenligne ulike kvinneroller i de ulike bøkene. Du kan også få til god sammenligning i bare en bok hvis du ser på likheter og ulikheter mellom skildringen av de ulike kvinnerollene i Hva vil folk si eller i Stille dager i Mixing Part.

Jeg anbefaler at du låner alle tre bøkene og leser litt i dem for å finne ut hvilken bok (/bøker) du vil bruke. Du bør også høre med læreren din om dere skal lese mer enn en bok. Ofte vil læreren gjerne at du sammenligner flere bøker. Håper at dette var til hjelp!

Lykke til med fordypningsoppgaven!

Beklager, nå stoppet det litt opp her på nettsiden. Last inn siden på nytt, er du grei 🗙