Hva leter du etter?
Kinderwhore av Maria Kjos Fonn

Fordypningsoppgave om Kinderwhore og andre bøker om foreldre og rus

SPØRSMÅL: "Hei, jeg skal fordype meg i emnet rus/oppvekst, mer konkret om oppvekst med foreldre som er rusmisbrukere.

Har nå lest boka til Maria Kjos Fonn, Kinderwhore. Den handler både om overgrep og sporene som etterlattes. Kan dere anbefale bok nummer to som vil være god til sammenligning? Hadde tenkt på enten Hard asfalt av Ida Halvorsen eller Hva er det med mor, av Vigdis Hjorth, men vet ikke om disse vil være gode til sammenligning av Kinderwhore. Må være norske forfattere. Har heller ikke klart å bestemme meg for problemstilling, tar gjerne imot tips!

Med vennlig hilsen
En elev som trenger hjelp"

SVAR: Hei, og takk for spørsmålet!

Hva er det med mor av Vigdis Hjorth er en bok som egner seg godt til en fordypningsoppgave om barn, foreldre og rus. Den skildrer rusmiddelbruken sett fra den voksne rusmiddelbrukerens side. Sånn sett vil den være en interessant å lese opp mot Kinderwhore, som dreier seg om barnet som har en ruset forelder.

Kompani Orheim av Tore Renberg kan også egne seg for en fordypningsoppgave. Som i Kinderwhore handler det om å vokse opp med en forelder med rusproblemer. Vi har samlet bøker om rus i en egen artikkel, se lenke nederst.

Når det gjelder problemstilling til oppgaven din, kan du skrive et emnestudium om rus i litteraturen. «Hvordan skildres rusmisbruk i bok A og B?» Da kan du komme inn på hvordan miljøskildring, synsvinkel, fortellerstemme, personskildringer, metaforer/sammenligninger, motiv/tema og så videre er med på å gjøre rus til et hovedtema i bøkene. Her er en god artikkel om litterær analyse: https://www.litteraturogmedieleksikon.no/gallery/litteraer_analyse.pdf

Håper dette hjelper deg videre. Lykke til med fordypningsoppgaven!

Åsmund, Sølvberget

Lignende spørsmål

Beklager, nå stoppet det litt opp her på nettsiden. Last inn siden på nytt, er du grei 🗙