Hva leter du etter?
Frode Grytten

Fordypningsoppgave om politiske dikt

SPØRSMÅL: "Hei! Jeg jobber med en fordypningsoppgave, og lurte på om dere kunne hjelpe meg med å finne fram til en god problemstilling. Jeg kommer til å analysere og sammenligne tre dikt; Etter 22. juli (Frode Grytten), Du må ikke sove (Arnulf Øverland) og Sekundene tikker (Synnøve).

SVAR: Hei, og takk for spørsmål!

Jeg antar at du har valgt disse diktene fordi de har mye til felles. Fordi det er snakk om tre kraftfulle dikt som nokså åpenbart har til hensikt å minne om og påkalle fellesskap, kjærlighet, styrke og håp i møte med situasjoner hvor det er nærliggende å miste både språk og handlekraft. Og de oppfordrer på like og ulike måter til å kjempe (videre) mot urett og ondskap.

Når du skal lage en problemstilling kan det være lurt å ta utgangspunkt i dette som er felles, og du kan for eksempel spørre: «Hvordan påkaller «Etter 22. juli», «Du må ikke sove» og «Sekundene tikker» håp og styrke i møte med krig og terror?» Eller: «Hvilken rolle spiller diktene «Etter 22. juli», «Du må ikke sove» og «Sekundene tikker» i kampen mot ekstremistiske ideologier?» Eller: «Hvordan maner «Etter 22. juli», «Du må ikke sove» og «Sekundene tikker» til kamp mot urett og ondskap?»

Tilpass disse forslagene dine interesser og preferanser: hva synes du er viktigst og mest interessant å finne ut av?

Lykke til med oppgaven!

Vennlig hilsen Hild

Beklager, nå stoppet det litt opp her på nettsiden. Last inn siden på nytt, er du grei 🗙