Hva leter du etter?
Sinna mann av Gro Dahl og Svein Nyhus

Fordypningsoppgave om tabuer i barnebøker: Sinna mann og Sesam sesam

SPØRSMÅL: "Hei, jeg har valgt å skrive om hvordan barnebøker tar opp tabuer. Jeg har valgt bøkene Sinna mann og Sesam sesam, og lurte på om det er lurt å ha flere bøker? I tilfelle hvilke?

I tillegg har læreren min nesten ikke sagt noe om oppgaven, og hver gang noen spør kommer hun alltid med vage svar. Hun har ikke satt noe krav om hvor mange bøker vi må lese eller noe annet enn lengden særoppgaven skal være på.

Så lurte på om dere kunne gi noen pekere på hva som er lurt å ha med og litt om hvordan man kommer seg fram."

SVAR: Hei, og takk for spørsmålet!

To bøker er nok til en fordypningsoppgave, hvis ikke læreren din har sagt noe annet. Selv om bøker er skrevet for barn (og gjerne er tynne), betyr ikke det at de er enklere å analysere av den grunn.

Når det gjelder problemstilling for oppgaven din, kan du for eksempel spørre: «Hvordan blir tabuene vold og porno framstilt i bøkene Sinna mann og Sesam sesam?». Er framstillingen gjort på en god, nyansert og hensiktsmessig måte? Har bøkene et klart budskap til barn som leser dem? Er det noe i bøkene som du mener er rettet mot voksne lesere, og ikke barn?

I en oppgave om bildebøker bør du spesielt se på hvordan tekst og illustrasjoner forholder seg til hverandre. Det er samspillet mellom disse som skaper fortellingen, og ofte er det en ulik «tone» mellom dem.

Det kan også være interessant å spørre hvorfor det er viktig at disse barnebøkene om tabuer finnes.

Jeg håper dette hjelper deg videre. Lykke til med fordypningsoppgaven!

Åsmund, Sølvberget

Beklager, nå stoppet det litt opp her på nettsiden. Last inn siden på nytt, er du grei 🗙