Hva leter du etter?
Hemmeligheten av Rhonda Byrne forside

Fordypningsoppgave om selvhjelpslitteratur

SPØRSMÅL: "Hei, jeg har valgt å skrive fordypningsemne om selvhjelpslitteratur. Jeg valgte boken The Secret (Hemmeligheten) av Rhonda Byrne. Jeg trenger hjelp med å lage fordypningsoppgaven min, og vet ikke hvordan jeg skal få det til?"

SVAR: Hei, og takk for spørsmål! Dette er var et spennende utgangspunkt for fordypningsoppgave. Selvhjelpslitteratur er en spennende sjanger, og det kommer ut mange bøker på dette feltet hvert år. Kanskje ikke så rart, siden vi alle har noe vi vil forbedre i livene våre?

Forfattere av skjønnlitteratur har sjelden et krystallklart budskap med bøkene sine. Men forfattere av selvhjelpslitteratur har et klart definert mål med boken de skriver: De vil få oss til å endre livene våre. De vil få oss til å rydde mer, trene mer, spise sunnere eller sove bedre. En aktuell problemstilling du kan bruke i en oppgave om Hemmeligheten kan være dette: Hva er målet med boken, og hvilke virkemidler brukes for å få leseren til å endre livet sitt?

En slik sjangeroppgave om selvhjelpsbøker kan trekke inn mange begreper fra norskfaget.

Det første vil være retoriske virkemidler. Har teksten mye logos (fakta) for å få fram budskapet sitt, eller retter den seg mer mot leserens følelser (patos)? Eller er forfatterens egen troverdighet (etos) det viktigste virkemiddelet? En selvhjelpsbok vi som regel også bruke visuelle virkemidler for å overbevise oss, i form av illustrasjoner, bilder, fargebruk og så videre. Finner du eksempler på dette i Hemmeligheten?

Du bør også studere setningsoppbygningen i teksten, for også der vil se tydelig hvordan boken. Er det lange eller korte setninger? Brukes det mye utropstegn? Henvender teksten seg direkte til leseren?

Jeg håper dette hjelper deg videre. Lykke til med fordypningsoppgaven!

Beklager, nå stoppet det litt opp her på nettsiden. Last inn siden på nytt, er du grei 🗙