Hva leter du etter?
Bli med Astrid og Asbjørn på Sommerles

Sommerles

Hvert år inviterer Sølvberget alle barn i Stavanger med på det store leseeventyret Sommerles! Alle barn som skal begynne i 1. -7. klasse er velkommen til å delta mellom 1. juni og 31. august. Hentefrist for premier er 17. september.

Hva er Sommerles?

Sommerles er en nasjonal lesekampanje for alle barn i 1. – 7. klasse som arrangeres i regi av bibliotekene med mål om å få flest mulig barn til å lese gjennom hele sommerferien. Sommerles varer fra 1. juni – 31. august hvert år.

Hvem kan delta?

Alle barn som skal begynne i 1. – 7. klasse kan delta på Sommerles. Hvis du nettopp er ferdig i 7. klasse, kan du også delta.

Når starter Sommerles?

Sommerles arrangeres hvert år mellom 1. juni og 31. august. Premier kan hentes på biblioteket frem til 17. september.

Hvordan fungerer det?

Det skal være gøy å være med på Sommerles. Barna registrerer seg på Sommerles.no, og for hver leste bok som registreres inne på nettsiden, samler barna XP og går etter hvert opp i level. Dette får de digitale trofeer for, men også fysiske premier som kan hentes på biblioteket.

Sommerles har også en fortelling av forfatteren Mari Moen Holsve, hvor to tøffe barn, Astrid og Asbjørn, drar ut på nye eventyr hvert år. Les gjerne fortellingen sammen, eller hør den som lydfil inne på Sommerles.no. Etter hvert kapittel kan du løse oppgave og skrive inn kodeord for å få ekstra XP. Kodeord finner du på biblioteket.

Hvordan deltar jeg/barnet mitt?

For å bli med går dere inn på Sommerles.no og lager en profil til barnet eller bruker profilen fra tidligere år.

Fordi barna er under 15 år, trenger de samtykke fra foresatte for å kunne delta, og må registrere seg med e-postadressen til en foresatt. Ved registrering oppgir dere navn, lånekort, alder, kjønn og hvilket bibliotek dere hører til. Alle velger seg et kallenavn ved registrering, slik at man kan være helt anonym hvis man ønsker det.

Alt om Sommerles for foresatte.

Når og hvor henter jeg/barnet mitt premier?

Du kan hente premier på biblioteket når du når ulike level. Den første premien kan du hente når du har kommet til level 10, den neste på level 20 og den siste premien på level 30. Hvis du når level 40 og høyere, kan du skrive navnet ditt i loddbok og bli med i trekningen av gavekort til sesongstart i Oilers og kinobilletter.

Du får beskjed når du har nok XP til å hente premie. På Sølvberget kan du hente premier i 1 etg og i 2. etg. Du kan også hente premier på Madla bibliotek, Rennesøy bibliotek og Finnøy bibliotek.

Er du på ferie et annet sted i Norge, kan du hente premie på det lokale biblioteket.

Hva kan barna lese?

Deltakerne kan lese nesten hva som helst av bøker og tegneserier, på alle språk. De kan også lytte til lydbøker eller bli lest for av mamma, pappa eller noen andre som er flinke til å lese. Finn lesetips tilpasset barnets alder på Sølvbergets lesetips for barn og unge. Alt finnes på biblioteket! Få deg bibliotekskort og lån gratis. Barn kan også få lånekort. Blader, atlas og oppslagsverk blir ikke godkjent.

Hvorfor Sommerles?

Mange lærere opplever at elevene scorer dårligere på lesetester etter sommerferien enn før ferien startet. Dette er godt dokumentert i forskingslitteratur fra USA og Europa, og kalles «Summer Reading Loss». Studier viser at barn kan tape opp til tre måneders leseutvikling i løpet av sommerferien. Gjennom flere år med sommerles har vi sett at Sommerles har gjort en positiv forskjell for leseutviklingen av barna som deltar. Lærere opplyser at elevene ikke bare opprettholder lesekompetansen sin, men at den også blir styrket gjennom den lange sommerferien.

Sommerles i Stavanger

Sølvberget har arrangert Sommerles siden 2016 og antall deltakende skoleelever øker kraftig hvert år. I 2021 deltok 5473 barn i Stavanger i Sommerles. De leste 81 033 bøker og 8,7 millioner sider, i snitt har barna lest 14,8 bøker hver.

Vi ser at Sommerles er veldig motiverende for barns lesing, også for de som vanligvis ikke leser så mye på fritiden. Vi får tilbakemeldinger fra henrykte foreldre som forteller at deres barn virkelig har endret lesevanene i løpet av sommermånedene.

Beklager, nå stoppet det litt opp her på nettsiden. Last inn siden på nytt, er du grei 🗙