Hva leter du etter?
William Helvik på scenen med lue og gitar

Plateprat med William Helvik

Musikkbibliotekar Olav slår av en prat med William Helvik.

Hei!

Om noen spanderer i baren. Hva drikker du?

Det kommer jo an på anledningen. Vanligvis drikker jeg grønn te eller vann, men om jeg skulle ha drukket noe med alkohol, noe som skjer en gang i året eller sjeldnere, så foretrekker jeg rent brennevin. Brennevin lever opp til navnet og varmer og smeller litt og så holder det med veldig lite volum.

Beskriv deg selv med minst 5 ord.

Oi, den er vanskelig men det første som slår meg er at jeg er ganske privat og innadvendt på en utadvendt måte. Så er jeg smerte og sødmefylt lojal. Har noen kommet inn i hjertet mitt så blir de værende der inne selv om de ikke blir værende i min verden ellers. De bori små hjertehybler, på gulvet i hjertekjelleren eller i indre palass og de melder seg på i drømmer både isøvnen og på dagtid. Jeg tilstår også, uten at tortur skal være nødvendig, at jeg har temperament. Inni her skjuler det seg nå fem ord om meg selv.

Velg et pseudonym/artistnavn?

Don W.

Hva blir tittelen på din selvbiografi?

«Hmmmm.....»

Om du ønsker å få folk ut på dansegulvet, hvilken låt spiller du?

Det kommer jo an på anledningen igjen, men Mongo Santamarias versjon av «I Got You» pleier å lokke tilbakeholdne kottdansere utpå.

Hva er ditt forhold til Musikkbiblioteket? Hva kjennetegner en god platebutikk?

Jeg kjenner glede over at Musikkbiblioteket finnes i en slik oppegående og informert utgave som dere har fått til her i Stavanger. At dere har slik dybde i hva dere har av tilgjengelig musikk og ditto bøker er fantastisk. At dere også har plass til å eksponere oss regionale utøverne er et flott kirsebær på den musikalske kaken.

Jeg liker platebutikker som har esker stående under og over og på siden av. Masse vinyl som tyter ut og som gir meg en følelse av å skulle begi meg ut på skattejakt og eventyr.

3 Favoritt album?

Nara Leao sitt doble album «Dez Anos Depois».

Augustus Pablo med «King Tubby Meets Rockers Uptown»

The Beatles med «A Hard Day's Night».

3 favorittlåter?

Bob Dylan «Stuck inside a Mobile with the Memphis Blues again».

Pavarotti «Caruso».

Otis Rush «My love will never die» i innspillingen fra 1956 på selskapet Cobra.

Hva har du hørt på de siste dagene?

Richard Smith og Tommy Emmanuell, to gode og godt voksne gitarspillende gutter.

Undervurdert plate?

Mine egne utgivelser. :-)

En klassiker som du aldri har forstått deg på?

Jeg slutter ikke å undre meg over at mennesker jeg kjenner, liker og respekterer musikalsk, lytter til Janis Joplin. Når lyden fra henne når meg så hører jeg bare et ulikandes grådig menneske som skriker og hyler frustrert og viser frem en blanding av ekstrem narsissisme og selvforakt.

Så skynder jeg meg å legge til at jeg unner alle og enhver å like helt andre ting i livet enn jeg gjør akkurat som jeg unner meg selv å like litt av hvert som jeg er nokså i mindretall om.

3 favorittplatecover

plateprat med William Helvik

Hva betyr det visuelle ved et platekjøp?

En del. Vinylformatet har jo for meg den fantastiske fordelen ved seg at jeg får både bilde, lyd og vanligvis overskudds info. Så er musikken i siste instans det i særklasse viktigste.

Samler du på plater? Hvorfor?

Oi oi oi, om jeg samler på plater ja! Svaret på hvorfor har jo alltid begrenset verdi for hverken jeg eller andre jeg har truffet så langt har total innsikt i seg selv eller resten av verden. Men eie-trang, trygghetsbehov, lagring av gleder, tilgjengelighet på nytelse for hørsel og syn, osv. Osv.

Favoritt blant fysiske platebutikker?

I Norge er det jo «Råck & Rålls» i Oslo. Det navnet var jo navnet på den platebutikken jeg selv drev for førti år siden og jeg har spøkefullt anklaget sjefen der inne for tyveri og presset spøkefullt på for prisavslag når samlemanien har fått meg til å gå amok i butikken hans.

Ditt beste platekjøp noensinne?

Det første og det var en syv tommer stor singel med The Beatles med de to sangene If I Fell / Tell Me Why på hver sin side.

The Beatles Tell me why / If I fell platecover
William Helvik holder kaffekopp bak en skranke med mange plater

Hva er den viktigste forskjellen fra da du begynte å samle på plater og hvordan det er nå?

Jeg har bedre råd nå og dermed blir hvert enkelt innkjøp mindre preget av sitrende høytid.

Favoritt sang på dialekt (ikke din egen dialekt)?

Ivar Medaas «Kleppe Marit»

Norges beste tekstforfatter/din favoritt?

Jeg har ingen favoritt blant norske tekstforfattere men har respekt for en hel del. Erik Bye kunne fortelle en historie, Prøysen ruver jo på sin smålåtne måte og lokalt er Leif & Kompisane sin tolkning av Svein Tang Wa's sang «Stranddag» en enkeltfavoritt.

Favoritt film/TV-serie?

Akkurat nå er det «Yellowstone» som er favorittserien. På det store lerretet er «Interstellar» den siste filmen som fikk meg til å leve intenst med og føle at tiden forsvant og eventyret tok over.

Vinyl, CD, Kassett eller Strømming når du spiller musikk? Er du en lyd freak?

Vinyl 40%. CD 10%. Kassett 0,5%, Strømming 10% , YouTube 35%. Jeg liker å se når mine musikalske helter spiller så derfor finner jeg frem til fremføringer på YouTube og lar meg fascinere av utøvere som kan noe jeg ikke kan.

Jeg er ikke lydfreak når det kommer til hvilke format jeg lytter til eller graden av Hai – Fiddeliti på anlegget jeg spiller av på. Allikevel er det litt avhengig av hva slags musikk det dreier seg om. Jeg er mer pirkete på musikk som er spilt inn fra midten av 1970-tallet og frem til nå enn jeg er når jeg setter på en Country & Western som er minst like gammel som jeg selv er.

Hva spiller du musikk på hjemme?

Dyrt anlegg i stuen. DJ-anlegg på platerommet. Telefonen. Tven. Pcen. I hodet.

Mixtape/Spotifyliste til kjæresten, hvilke 3 låter må være med?

Jackie Wilson «To be loved».

The Beatles «And I love Her».

Carlton & His Shoes «Never give your Heart away».

Har du og dine barn sammenfallende musikksmak?

Ja, men i passende grad. Dvs. at jeg, etter å ha plaget dem med alt det jeg elsker av musikk mens de var for små til å flytte ut, nå blir inspirert av musikk de anbefaler meg.

Musikkbøker som du vil anbefale?

Greil Marcus «Mystery Train».

Ian McDonald «Revolution in the Head».

David Hepworth « Nothing is Real».

En roman som gjorde inntrykk på deg?

Forrest Carter «Lille Tre». Om en liten gutt som er både indiansk og hvit amerikansk. Han blir foreldreløs og dermed blir han boende hos sine for det meste indianske besteforeldre øverst i en dal, med skogene rundt og fjellene over.

Sakprosa du vil anbefale?

Barbara Oakley «Cold – Blooded Kindness". Om menneskenes sammensatte kropper med hjernen som senter for mangslungne behov og skumle tilbøyeligheter. Eller for å si det på en annen måte; ikke alt som glitrer er gull.

Favoritt sitat?

HOLD UT ! Det var hva vaktmester Jarl Sørmarken hilste meg med hver grytidlige mandag morgen da jeg arbeidet på Eiganes Skole på nittitallet.

Musiker/DJ som du har stor respekt for?

Å plukke ut en eneste blant dem jeg respekterer bare her i denne regionen blir umulig. Her er så rikt på talent og kompetanse at det er utrolig at vi ikke selvantenner.

Minneverdig musikkøyeblikk?

Da jeg som åtte år gammel gutt hørte The Shadows' signaturlåt «Apache» og danset rundt i fryd på storesøsters rom på loftet i Møllegaten 73.

Beste konsert opplevelse?

Paul McCartney i 2013. Han spilte inne i et 2000 år gammelt romersk amfi i Verona og jeg reiste dit med kjære venner og min kjæreste. Vi satt temmelig nær scenen, og regnet som hadde dusket ned på ettermiddagen stilnet en halv time før bandet kom på. Midtveis i en flott konsert startet en lang pianointro som endte med at McCartney startet opp sangen med «....the long and winding road «.Da rislet det gjennom brystet og øynene rant over.

Hvor vil du reise for å oppleve musikk?

New Orleans.

Drømmejobb nå og da du var 13?

Nå vil jeg fortsette å lage musikk og fremføre både egen og andres sånn av og til. Da jeg var 13 år var det oppdagelsesreisende jeg drømte om å bli.

Har du et skjult talent?

Jeg tror ihvertfall ikke at det finnes et talent stuet vekk på lager inne i meg som er helt skjult for meg selv lengre. Akk ja.

Har du noen hobbyer eller interesser utenom musikk?

Fotballspillet er noe jeg er veldig opptatt av. Lyrikk, spesielt kinesisk og japansk. Tur i heier og fjell er fremdeles viktig for meg, men fjellene har nok blitt litt lavere etterhvert og naturen generelt kan godt være nærere hjemme og dusjen enn for noen tiår siden.

Olav Nilsen i kamp for Viking

Hvordan tror du dine venner oppfatter din musikksmak?

Som mangfoldig og intens.

Er det en musikksjanger som du gjerne skulle brukt mer tid på?

Jeg ville heller sagt at jeg skulle ønske at jeg hadde ti tusen år til å bruke på bl.a. musikk.

Om du fikk ta med deg en person på en øde øy, hvem/hvorfor?

Om det skulle tenkes å vare i årevis så ble det min kjære, uten konkurranse. Vennene mine og barna mine lever i sterkere grad sine egne liv mens hun og jeg er ganske sammenfiltrete i hverdagene våre.

Kortere besøk så er det egentlig ganske mange jeg kunne tenkt meg å bli bedre kjent med rundt et leirbål.

Hvor gammel var du når du «oppdaget» musikken og hva gjorde at du ble hekta?

Jeg har vokst opp med pianospillende mor og tenorsyngende far, i tillegg en ni år eldre søster som danset til Elvis, Little Richard og spilte plater på rommet. Jeg husker ikke noe liv uten musikken.

Hva slags musikk hørte du på i ungdomstiden?

På sekstitallet hørte jeg mest av alt på beatmusikk. Dvs The Beatles, Rolling Stones, Jimi Hendrix, Soul, Ska, Reggae og Rhythm & Blues. I barndommen hørte jeg på alle slag musikk og etter tenårene så har jeg hørt på alle slag musikk igjen.

Har musikksmaken din endret seg?

Noe av det jeg lyttet på som tenåring har blitt uinteressant eller mindre interessant mens nye artister og stilarter har kommet til. Så ja, smaken har endret seg en del men ikke som en revolusjon, mer so men evolusjon.

Blir du lei musikk? Hva gjør du om du blir?

Jeg blir sliten av at det alltid er lyd rundt meg så jeg tar pauser og skjermer meg fra lyd. Så går det ikke en dag uten at jeg enten hører på musikk eller synger noe selv.

Er du nostalgisk?

Nei, jeg er kledelig gammel og husker fremdeles godt.

Er det noe du har lyst til å lære deg?

Det er masse jeg har lyst til å lære mer om og mer av.

Hva er du mest fornøyd med å ha fått til?

At jeg har bidratt til at jeg fremdeles har den flaksen at jeg har anledning til å spille musikk på scenen, i studio og bak platespillere.

Er du forfengelig?

Ja, men det synes nok ikke så godt alltid.

Har du en tatovering du ønsker å vise?

Nei

Er du en maximalist eller minimalist?

Balansekunstner!

Er du Introvert eller Ekstrovert?

Introvert, med utbrudd av utadvendthet.

Hva begeistrer deg?

Viking-mål.

Noen du ønsker å slå på kjeften?

Bare i korte øyeblikk.

Hva er du redd for?

Lammende redsel.

Har du hatt en interessant drøm i det siste? Om hva?

Det vil jeg ikke røpe før jeg har snakket med advokaten min.

Favorittdyr?

Geitebukker.

Favoritt mat?

Knekkebrød med mandelsmør på.

Favoritt sport?

Fotball.

Favoritt kjøretøy/transportmiddel?

Apostlenes hester.

Din Livsfilosofi?

Gå på.

Har du et forhold til religion?

Ja, og det nærmeste jeg kommer til en merkelapp er at jeg er en Kristen Daoist.

Noe som du irriterer deg over?

Fluer og mygg på soverommet.

Noe du angrer på?

Ja.

Hvilket forhold har du til musikkjournalistikk?

Jeg leser helst fysiske bøker om musikk og en gang iblant så kjøper jeg tidsskriftet «MOJO» i papirutgaven. I tillegg så leter jeg på internettet selvfølgelig og finner info om nye artister og sanger jeg har fattet interesse for.

Har du noe forhold til Platebransjen?

Ja og jeg er så heldig at jeg får lov til å gi ut egne plater på vårt Stavangerske plateselskap CCAP.

Har du noen personer som har viktig for din musikksmak?

Arild Rein kommer av og til opp med noe sært som jeg ellers ikke ville fått med meg.

En mentor som du har lært noe spesielt av?

Per Henrik Meinich Bache.

Hvor viktig er det tekniske utstyret for deg når du lager eller spiller musikk? Favoritt «dippe-dutt»?

Jeg har så mange forskjellige lyder i hodet som forså vidt er uferdig musikk at det er mer enn nok å holde styr på. Jeg er dermed så heldig at jeg har folk rundt meg og med meg som kan alt om duppeditter og dingser.

Hva er de viktigste inspirasjonskildene når du lager musikk?

Drømmer og ellers alle slags tvangstanker når jeg er ute og går tur.

Favoritt instrument?

Gitar.

Akustisk eller elektrisk?

Ja takk begge deler.

Favoritt produsent?

Augustus Pablo og George Martin.

Favoritt Studio?

Abbey Road og Studio One.

Favoritt plateselskap?

Blue Note.

Beste/fineste sangen til en begravelse?

Grønn Tê «Tusen Blåner» og Dee Clark «Call on you»

Er det en musiker eller band fra Stavanger som har fått altfor lite oppmerksomhet?

Kjell Jensen. Kjell spilte bass i Nurk Twins, Smalhans, Rhinos, Reidar Larsens Bluesorkester, Frode Gjerstad, Die Bahn og sammen med meg i Grønn Tê. Han var fantastisk musiker og dertil produsent og låtmekker. Han var verdensklasse groove-bassist og altså så mye mer.

Kjell Jensen på scenen med bassgitar

Har du noe du vil spørre deg selv om?

Nei, jeg vil helst ikke forstyrres.

En eller annen i Stavanger som du vil sender stafett pinnen videre til, sammen med en låt denne personen burde høre?

Jeg forsyner meg grådig av muligheten og sender stafettpinnen videre til eldste sønn, Michael Helvik også kjent som Dj Mørkredd. Han steller med både egen og andres musikk og jeg røper ikke noen navn på noen godbiter til ham for han har allerede gått langt forbi meg i evnen til å snuse seg frem til den slags.

Alle sangene:

Beklager, nå stoppet det litt opp her på nettsiden. Last inn siden på nytt, er du grei 🗙