Hva leter du etter?
Brødrene Løvehjerte av Astrid Lindgren

Bøker om vold og ondskap

Vold og ondskap er sentrale tema for disse bøkene. Selv om bøkene er delt opp etter tema, er det ofte uklare grenser, slik at noen bøker kan passe i begge kategoriene. 

Alle titlene under er tilgjengelige til lån på Sølvberget. Klikk på dem for å reservere, så kan du plukke dem opp hos oss.

En del av titlene finnnes også i Allbok. For å komme i gang med Allbok trenger du e-postadresse, lånekort og pinkode. Da kan du lese bøkene på mobilen eller nettbrettet. Det er selvsagt gratis å bruke Allbok, som virker på enheter med Android eller iOS. For mer informasjon om hvordan du kommer i gang klikk her.

NB: Nederst i artikkelen finner du lenker til mer nyttig stoff om fordypningsoppgaven, og svar på spørsmål vi har fått fra elever som skal skrive oppgave om vold og ondskap.

Bøker om ondskap

Bolaño, Roberto: 2666

En kvinne og tre menn på den samme jakten etter den tilbaketrukne, mystiske forfatteren Benno von Archimboldi. En professor som forsøker å beskytte sin datter mot verdens ondskap. En journalist som istedenfor å rapportere fra en boksekamp selv ser døden i hvitøyet. En by i Mexico tynget av en voldsbølge der hundrevis av kvinner forsvinner. Og den eiendommelige prøyssiske gutten som gjennom krigen formes til den han skal bli. Omtalen er utarbeidet av forlaget. Omfang: 943 s. Utgitt i 2015.

2666 av Roberto Bolaño

Duiker, K. Sello: Jeg har sett mørkets indre

Azure er snart tretten og helt alene. For å overleve må han forstå seg selv og verden. Er det den eller han som er gal? Vi følger ham på en hvileløs og eksistensiell vandring i det postkortvakre Cape Town, inn bak murene til hvite, rike familier, i en byjungel befolket av gangstere og andre gatebarn. Jeg har sett mørkets indre er en varm og rystende beretning fra et Sør-Afrika der sårene etter apartheid fortsatt ikke har grodd. Omtalen er utarbeidet av forlaget. Omfang: 174 s. Utgitt i 2010.

Jeg har sett mørkets indre av K. Sello Duiker

Eco, Umberto: Gravlunden i Praha

I denne sjokkerende, humoristiske og elegante romanen setter Umberto Eco attenhundretallets Europa under lupen. Vi presenteres for en kvinnelig satanist som lider av hysteri, en abbed som blir drept to ganger, kaptein Dreyfus' memorandum til den tyske ambassaden, jesuitter som konspirerer mot frimurere, blodbadene under Pariskommunen, falske notarer, fabrikkerte testamenter, djevelske brorskap og Sions vises protokoller.

I sentrum står dokumentfalskneren og agenten Simonini, som er utvist fra Piemonte og har bosatt seg i Paris. Et langt liv i maktens tjeneste har gjort ham til en velhavende mann som frekventerer Paris’ beste restauranter. Men noe plager ham, og etter å ha møtt Freud (den avskyelige østerrikske legen og jøden Froïd), setter han seg ned for å skrive sitt liv. Og hvilket liv! Omtalen er utarbeidet av forlaget. Omfang: 527 s.

Gravlunden i Praha av Umberto Eco

Frobenius, Nikolaj: Mørke grener

Jo Uddermanns barndomskamerat Georg hadde en foruroligende fascinasjon for katastrofer og død. Men han var også en gutt som vakte mye oppmerksomhet og undring. Var han et offer? Eller et «barn uten sjel»? Som voksen får Jo vite at Georg døde under et fengselsopphold, og han skriver en dokumentarisk roman for å prøve å finne ut av hvem barndomskameraten egentlig var.

Romanen vekker oppsikt, men etter at Jo har snakket om den i et TV-intervju, begynner det å skje uforklarlige ting rundt ham. Bildører på vidt gap, en urovekkende mms fra anonym avsender, et innbrudd der ingenting er stjålet. Etter hvert blir det tydelig: Det er noen som følger med på alt Jo gjør, og som er i ferd med å invadere livet hans - ved hjelp av stadig mer drastiske virkemidler. Omtalen er utarbeidet av forlaget. Omfang: 275 s. Utgitt i 2013.

Mørke grener av Nikolaj Frobenius

Giolito, Malin Persson: Størst av alt

Maja elsker Sebastian, men likevel drepte hun ham. Hun drepte også bestevenninnen Amanda. Politi og rettsvesen mener at Maja, sammen med Sebastian, skjøt opp hele klassen sin, men hun nekter straffeskyld. Hun mener å ha handlet i selvforsvar og at det var kjæresten som egentlig sto bak alt. Er hun uskyldig? Og kan hun i så fall bevise sin uskyld? Hva kan dessuten drive en rik og populær gutt som Sebastian til å planlegge massemord? Boken hopper fram og tilbake mellom tiden før og etter drapene, mellom Maja som sitter i varetekt og Maja som fester og lever livet. Boken er en uhyggelig pageturner, og nærmest umulig å legge fra seg. Omtalen er utarbeidet av Sofie Birgitte Andersen. Omfang: 446 s. Utgitt i 2017.

Størst av alt av Malin Persson Giolito

Guillou, Jan: Ondskapen

Hovedpersonen, Erik, vokser opp i Stockholm hos sin mor og stefar. Stefaren skyr ingen midler for å ydmyke og plage gutten, som først svarer med å plage andre barn. I ungdomstiden glir han ut i kriminalitet. Han sendes på internatskole, der forholdene ligger perfekt til rette for at alt skal gå enda verre. Forfatteren har aldri lagt skjul på at denne romanen knytter seg tett til hans egne erfaringer, med en oppvekst hos mor og stefar, med juling og kjeft og etterhvert et smertefullt og kraftig opprør. Boken er filmatisert. Omtalen er utarbeidet av Biblioteksentralen. Omfang: 385 s. Utgitt i 2008.

Ondskapen av Jan Guillou

Günday, Hakan: Mer

Dette er historien om unge Gazâ og hans vei fra skolegutt til monster, en mørk og uforsonlig reise til nattens ende. Gazâ vokser opp ved Egeerhavet. Han er ni år da han første gang blir med faren på menneskesmuglingen. Faren, som en gang ofret en eldre flyktning for å redde sitt eget liv. En dag får også Gazâ et annet menneskes liv på samvittigheten, afghaneren Cuma, som kanskje er den eneste som har vist ham litt medmenneskelighet. Gazâ glemmer det aldri, men det hindrer ham ikke å gå videre i farens fotspor. Etter hvert blir han en spesialist på undertrykkelsens dynamikk og egne torturmetoder. Men en dag går alt galt og Gazâ må selv finne ut av hvordan han skal overleve. Omtalen er utarbeidet av forlaget. Omfang: 479 s. Utgitt i 2017.

Mer av Hakan Günday

Harris, Thomas: Nattsvermeren (også film)

En psykopat er løs. Han har drept fem kvinner på den mest bestialske måte. Det er ikke uten grunn at pressen kaller ham Buffalo Bill.
Agent Crowford gir FBI-aspirant Clarice Starling i oppdrag å finne ut hva som driver denne mannen - hvorfor han dreper bare kvinner, og hvorfor denne grusomme metoden. Hun blir sendt for å intervjue den glimrende psykiateren doktor Hannibal Lecter, som har den beste forutsetningen for å hjelpe henne. Han er nemlig selv blitt sperret inne for å ha begått flere groteske mord... Omtalen er et utdrag av forlagets omtale. Omfang: 294 s. Opprinnelig utgitt i 1988.

Nattsvermeren av Thomas Harris

Tiller, Carl Frode: Skråninga

Ein ung mann sit på ein psykiatrisk institusjon, skuldig i kriminelle handlingar som han ikkje heilt forstår. Psykologen oppmodar han til å skrive om seg sjølv og etter kvart trenger vonde minne seg på. Med brutal realisme blir det fortalt om korleis ein barndom prega av kulde og einsemd formar eit menneske som omverda ser på som eit monster. I eit nesten uhyggeleg syngande og ekspressivt språk kretsar denne romanen framfor alt rundt sorgen over alt som kunne ha vore annleis. Omtalen er utarbeidet av forlaget. Omfang: 271 s. Opprinnelig utgitt i 2001.

Skråninga av Carl Frode Tiller

Bøker om vold

Carrasco, Jésus: Under åpen himmel

En gutt har rømt hjemmefra. Han ligger sammenkrøpet i en grøft og lytter til lyden av mennene fra landsbyen som leter etter ham. Hans videre flukt er gjennom et hardt og tørt landskap. En natt møter han en gammel gjeter.
Under åpen himmel er fortellingen om et barns flukt i et området preget av tørke og styrt med vold. Moralen har forsvunnet samme vei som vannet og gutten må velge: å selv være utøver av den volden han har vokst opp med - eller om det finnes en annen vei. Omtalen er utarbeidet av forlaget. Omfang: 158 s. Utgitt i 2014.

Under åpen himmel av Jesus Carrasco

Hoover, Colleen: Det ender med oss

Lily Bloom er i begynnelsen av 20-årene. Hun har ikke hatt det lett i oppveksten, faren var voldelig mot moren og hun fikk ikke lov til å ha venner på besøk. Lily er likevel full av vilje, pågangsmot og tro på framtiden. Etter å ha fullført college, flytter hun til Boston og åpner sin egen blomsterbutikk. Hun møter hjernekirurgen Ryle Kincaid. Han er påståelig, sta og arrogant, men også følsom, briljant og fullstendig bergtatt av Lily. Og til tross for at Ryle har en sterk aversjon mot forhold, blir de et par. Så møter Lily plutselig igjen sin første kjærlighet, Atlas Corrigan. Han var hennes sjelefrende og beskytter da hun var 15 år, men de har ikke sett hverandre siden. Og like plutselig blir alt Lily og Ryle har bygget sammen, utsatt for et ragnarok.

De tre er viklet inn i et komplekst trekantdrama, som ikke bare tester dem, men også lærer dem mye. Forfatteren håndterer det vanskelige temaet om vold i nære relasjoner med romantisk ømhet og emosjonell dybde. For Hoover er det en dypt personlig fortelling, noe som kommer fram i forfatterens etterord. Omtalen er utarbeidet av forlaget. Omfang: 392 s. Utgitt i 2018.

Det ender med oss av Colleen Hoover

Ibsen, Leonard: Jar

Leonard Ibsen står i familiehuset på Jar og minnes. Mormoren som brøt med den konforme borgerligheten, faren som døde så altfor tidlig, den hensynsløse og brutale stefaren, moren som sviktet ham da det gjaldt som mest. Og ikke minst: hans eget svik mot sin egen familie.

Hvordan ble denne skjebnen beseglet? Hvor langt tilbake må han gå? Og i hvilken grad kan han stilles ansvarlig for sine valg, når oppvekstens mørke ikke er mulig å riste av seg?
Jar er en roman om arvesynd, om kulturkonfilkter, om raseri og vold. Det er et rystende innblikk i en voldspreget barndom som resulterer i et voldelig voksenliv. Og sannsynligvis en av de mest selvutleverende debutromaner på lang tid. Omtalen er utarbeidet av forlaget. Omfang: 150 s. Utgitt i 2015.

Jar av Leonard Ibsen

Ingvaldsen, Bjørn: Lydighetsprøven

Du vet Alvis. Han de kaller Alvis Piss. Han de sier det lukter av. Han som er 12 år og alltid leker med de små ungene.
Han som er så lett å lure til å gjøre dumme ting. Han som alltid snakker om de som er døde.
Du vet han?
Han er borte nå.

En skjærende vond historie kompromissløst fortalt gjennom hovedpersonen selv; Alvis som har et begrenset språk og som ser verden på sin egen måte. En roman for ungdom og voksne om et barn som ikke blir sett og som ikke får en plass. Omtalen er utarbeidet av forlaget. Omfang: 138 s. Utgitt i 2017.

Lydighetsprøven av Bjørn Ingvaldsen

Kepnes, Caroline: Du

Caroline Kepnes' knivskarpe debutroman, Du, er en skremmende beretning om hvor sårbare vi alle er når vi utsettes for en kynisk manipulerende «stalker» i en stadig mer digital og pålogget tilværelse.Da en sexy, lovende forfatter entrer bokhandelen der Joe Goldberg jobber, gjør han ikke annet enn det enhver mann ville gjort: han googler navnet på kredittkortet hennes..Det er bare én Guinevere Beck i New York City. Via hennes åpne Facebook-profil og hyppige oppdateringer på Twitter, får Joe all informasjonen han trenger: Guinevere, Beck blant venner, gikk på Brown University, bor i Bank Street og kommer til å være på en bar i Brooklyn samme kveld - det perfekte sted for et «tilfeldig» møte.Joe blir mer og mer besatt av Beck, og etter hvert har han full regi på livet hennes - uten hennes viten. Han forvandler seg sakte men sikkert til Becks drømmemann, og skyr ingen midler for å rydde eventuelle konkurrenter av veien - selv ikke drap. Omtalen er et utdrag av forlagets omtale. Omfang: 451 s. Utgitt i 2016.

Du av Caroline Kepnes

Khan, Mahmona: Skitten snø

Fire venner prøver å hevne en stor urett, og havner midt i en farlig gjengkonflikt. To av jentene har blitt misbrukt av samme gutt, og han bruker sterke virkemiddel for å holde dem fra å fortelle. Kan hevnen sette dem fri? Skitten snø er en actionpreget og handlingsdrevet roman om å leve mellom to kulturer, å kjempe mot urett og om vennskap. Boka er enormt spennende, og preges av en uhyggelig stemning. Omtalen er utarbeidet av Sofie Birgitte Andersen. Omfang: 191 s. Opprinnelig utgitt i 2011. 

Skitten snø av Mahmona Khan

Kjærstad, Jan: Rand

En avisartikkel forteller at en mann er funnet død på åpen gate bak Deichmanske bibliotek i Oslo. Dette er det første av en rekke uforklarlige dødsfall i byen. Mye tyder på at ofrene - samtlige med overraskende egenskaper og interesser - er drept av en og samme person. Men hva skjer når drapsmannen selv får ansvaret for etterforskningen? Med alvor og ironi tas leseren med på en annerledes morderjakt, og et streiftog inn i vår vestlige samtidskultur, med gløtt ned i sivilisasjonens avgrunner.

En drivende spennende og nihilistisk Oslo-roman, hundre år etter Knut Hamsuns Sult. Omtalen er utarbeidet av forlaget. Omfang: 259 s. Utgitt i 1990.

Rand av Jan Kjærstad

Leikvoll, Jan Roar: Bovara

Frrok er gartnar i klosteret ved landsbyen Bovara, men når hans venn Flori forlet hagearbeidet for å arbeide med ei bok i tårnet, blir Frrok aleine med innhaustinga og hagestellet. Og tilveret hans blir kasta heilt på hovudet når ei prostituert jente på flukt bankar på døra til klosteret. Frrok gøymer henne i kjellaren, og oppdagar med eitt at han har makt over liv og død. Bovara er ein eventyrleg roman om makt, svik og kjærleik. Nok ein gong foreinar Leikvoll det vakre og det grusame i sin særeigne skrivestil. Omtalen er utarbeidet av forlaget. Omfang: 200 s. Utgitt i 2012.

Bovara av Jan Roar Leikvoll

Lothe, Ingvild: Havfruehjerte

Først forsvant dinosaurene, så forsvant regnskogen og religionene, etterfulgt av regnbuen og reven og rosebuskene, og roen i hjertene. Til slutt forsvant ømheten mellom oss, og det ble en stor stillhet i huset.

Ei navnløs jente leiter etter kjærlighet eller noen å snakke med. Hun møter Nord, hun elsker ham med det samme, han forsvinner. Hun møter Faderen, hun elsker ham med det samme, hun forsvinner. Den navnløse jenta kan ikke elske.

Havfruehjerte er en poetisk punktroman om kjærlighet, vold og sorg, om et ufødt barn, om naturen, og om dyrenes eventuelle betydning for menneskene.

Havfruehjerte fremstår virkeligheten skeiv og skremmende, og relasjonene umulige. Språket veksler mellom lyrisk følsomhet og skarpt vidd, ømhet og et akutt nærvær. Samlet sett er Havfruehjerte en historie om å prøve å finne en måte å være i verden på, når verden er uutholdelig. Omtalen er utarbeidet av forlaget. Omfang: 111 s. Utgitt i 2019.

Havfruehjerte av Ingvild Lothe

Louis, Édouard: Voldens historie

Edouard er på vei hjem fra sine to nærmeste venner på julaften, når han blir antastet av en ung mann som søker kontakt. Edouard er sliten og vil hjem, men likevel fascinert og det ender opp med at han inviterer mannen opp i leiligheten sin. Et tilsynelatende spennende møte ender i voldtekt og mordforsøk.

Edouard Louis er 22-åringen som tok det litterære Frankrike med storm, og gjennom denne høyst selvbiografiske romanen illustrerer han hvordan samfunnets vold mot enkeltindivider igjen generer vold mot andre mennesker. Omtalen er utarbeidet av forlaget. Omfang: 187 s. Utgitt i 2016.

Voldens historie av Edouard Louis

Nor-Hansen, Henrik: Termin - en framstilling om vold i Norge

Sankthans 1998 blir en ung mann funnet bevisstløs på Hommersåk. Politiet mistenker blind vold. Det etterlyses vitner i lokalmiljøet. Offeret gjennomgår en vanskelig rekonvalesens, med kirurgisk og medisinsk behandling. Et halvt år senere blir politisaken henlagt. Den unge mannen forsøker gradvis å komme tilbake til samfunnet. Han opplever da en rekke nevropsykiatriske senskader. Foreldre og ektefelle mener han mister evnen til menneskelig nærhet, til intimitet. Våren 1999 skriver han seg inn på Psykiatrisk divisjon ved Stavanger universitetssykehus. Det behandles for dissosiative lidelser. Omtalen er utarbeidet av forlaget. Omfang: 84 s. Utgitt i 2016.

Termin av Henrik Nor-Hansen

Ombustvedt, Åse: Når er jeg gammel nok til å skyte faren min?

Årets viktigste og vondeste bok, er en diktsyklus for ungdom. En navnløs tenåring lever med en voldelig far. Gjennom hans tanker og observasjoner kommer vi tett på en ung gutt og en familie, som hele tiden lever i skyggen av en ulmende vulkan. Hvordan påvirker fysisk og psykisk mishandling et ungt sinn? Hva tar dette unge mennesket med seg videre, i livet og i møte med omverdenen?

Dette er en liten bok om et stort og vanskelig tema, som berører flere enn vi aner. Noen bøker kan endre liv. Kanskje til og med redde det. Dette er en slik bok. Omtalen er utarbeidet av forlaget. Omfang: 82 s. Utgitt i 2019.

Når er jeg gammel nok til å skyte faren min av Åse Ombudstvedt

Palahniuk, Chuck: Fight club (også film)

Han lever et suksessrikt liv i en amerikansk storby og jobber for bilindustrien. Han reiser USA rundt og har en flott designerleilighet og han lengter hele tiden etter noe annet.
Så treffer han Tyler Durden, en mystisk mann med kontroversielle meninger og teorier om det meste. De utvikler et vennskap og etablerer byens først Fight Club. Omtalen er utarbeidet av forlaget. Omfang: 206 s. Opprinnelig utgitt i 1996.

Fight club av Chuck Palahnuk

Svingen, Arne: Alt jeg skylder deg er juling

"Jeg knocker ikke ned gamle folk. Jeg slår ikke jenter, barn eller hunder. Ikke handikappede, kortvokste eller feiginger som aldri slår tilbake heller. Jeg kliner ikke til folk som ikke fortjener det. Ikke slår jeg fordi jeg er full eller har kjørt i meg dop. Jeg slår ikke bare for å slå. Jeg slår ikke engang alle som fortjener det. Og jeg sparker ikke folk i hodet når de allerede ligger på bakken og ynker seg.

Men jeg slåss."

Møt Herman. Han som har sårskorper på knokene. Og som nekter å si unnskyld.

Møt Silje. Hun som har laget en helt spesiell navneliste.

Er det ikke på tide at noen tar igjen? Omtalen er utarbeidet av forlaget. Omfang: 184 s. Utgitt i 2019.

Alt jeg skylder deg er juling av Arne Svingen

Toews, Miriam: Kvinnene snakker

Åtte kvinner sitter på et høyloft og diskuterer i all hemmelighet. Ingen av dem kan lese eller skrive, derfor er August Epp blitt bedt om å føre referat. Kvinnene er mennonitter. I kolonien der de lever er det begått fryktelige overgrep mot kvinnene: gamle, unge, barn. Nå har de åtte kvinnene førtiåtte timer på seg. Innen den tid må de ha tatt en avgjørelse: Hvordan skal de leve med den uretten som er begått mot dem. Toews lar oss ta del i samtalen mens de trøster, erter, kjefter, diskuterer og tenker høyt sammen. Gjennom samtalene går det langsomt opp for oss hva de har vært utsatt for, og hvordan livet arter seg for dem som er nederst på rangstigen i et strengt religiøst samfunn. Miriam Toews (f.1964) bor i Toronto. Hun har skrevet seks prisbelønte romaner, hvorav et par tidligere er utgitt på norsk. Toews har mottatt et tjuetalls priser for sine romaner. Om Kvinnene snakker har hun uttalt at romanen er en «reaksjon gjennom fiksjon» på de overgrepene som skjedde mot kvinner og barn i et mennonittsamfunn i Bolivia mellom 2005 og 2009. Omfang: 255 s. Utgitt i 2019.

Kvinnene snakker av Miriam Toews

Uri, Helene: Fordi jeg elsker deg

Snart var området rundt øyet som det alltid hadde vært. Den smale røde stripen på kinnet bleknet og forsvant til slutt helt. Huden på overarmene og håndleddene ble like hvit og glatt som før.

Fredrik har verdens største smil. Han er verdensvant, han vet alltid hva han skal si. Alle som treffer ham, blir betatt. Og nå er han blitt kjæresten til Elin. Tenk at det skulle skje! At hun skulle bli som hovedpersonen i en romantisk film. For det er virkelig slik det føles. Helt til tekstmeldingene fra Bjørn begynner å tikke inn. Og helt til det verst tenkelige skjer.

Fordi jeg elsker deg er Elins historie. En historie om kjærlighet og forelskelse, om manipulering, mishandling og svik. Omtalen er utarbeidet av forlaget. Omfang: 150 s. Utgitt i 2015.

Fordi jeg elsker deg av Helene Uri

Klassikere om vold og ondskap

Bjørneboe, Jens: Bestialitetens historie

Tre av de mest bemerkelsesverdige bøkene i norsk etterkrigslitteratur i ett bind. En nådeløs gjennomgang av menneskenes ondskap i romans form. Bestialitetens historie regnes av mange som hovedverket til Jens Bjørneboe. Gjennom tre frittstående, men tematisk beslektede romaner – Frihetens øyeblikkKruttårnet og Stillheten – gir Bjørneboe nærgående studier av menneskets ulvenatur. Omtalen er utarbeidet av forlaget. Omfang: 587 s. Opprinnelig utgitt i perioden 1966-1977.

Bestialitetens historie av Jens Bjørneboe

Borgen, Johan: Lillelord-trilogien

Borgen gir i første bok, Lillelord (1955), levende miljøskildringer og tidsbilder fra Oslo før første verdenskrig. Men først og fremst er dette en fascinerende fortelling om Wilfred, en rikt begavet, men spaltet og holdningsløs gutt. I andre bind, De mørke kilder (1956), dukker Wilfred opp i krigens siste år, like sjarmerende og like foruroligende uforløst som i forløperen. Siste bok, Vi har ham nå (1957), tar så et langt sprang i tid, fra de første mellomkrigsårene til siste halvår av okkupasjonen. Alt i alt gir Lillelord-trilogien en dyptloddende psykologisk studie av Wilfred Sagen, en romanskikkelse som har satt dype spor i norsk litteratur. Omtalen er utarbeidet av forlaget. Omfang (hele trilogien): 782 s. Originalt utgitt i 1955, 1956 og 1957.

Lillelord-trilogien av Johan Borgen

Burgess, Anthony: Den mekaniske appelsin (A clockwork orange)

Dette er en roman om vårt samfunn i dag. Hovedpersonen er psykopaten Alex, som også har sympatiske trekk. Han ledet en hensynsløs bande som begikk de avskyeligste voldshandlinger. Han forteller om hvordan samfunnet en dag satte en stopper for gatevoldens brutale framferd. Alex blir utsatt for en behandling som forvandler ham til en tom robot. Spørsmålet om hvor langt samfunnet skal gå for å stoppe voldsmentalitet og "uønskede individer", blir påtrengende vanskelig. Omtalen er utarbeidet av forlaget. Omfang: 159 s. Utgitt på norsk i 1993.

Den mekaniske appelsin av Anthony Burgess

Conrad, Joseph: Mørkets hjerte

En av verdens viktigste og mest omtalte bøker

Marlow seiler oppover Kongo-elven for å møte den fryktede og respekterte handelsmannen Kurtz. Møtet avslører marerittlignende tilstander i jungelens indre. Årene i jungelen har formørket Kurtz´ hjerte, hinnen mot den totale galskap er skrellet vekk.

Dette er en nyoversettelse av klassikeren Heart of darkness fra 1899. Denne oversettelsen er basert på The Norton Critical Edition, en nyutgave som er både fyldigere og mer gjennomarbeidet enn førsteutgaven.

Mørkets hjerte er en av verdens viktigste og mest omtalte bøker, både som et hovedverk i modernistisk litteratur, som en nøkkeltekst i postkoloniale studier, og som en roman som har inspirert utallige kunstnere i ulike sjangrer. Særlig kjent er romanen som hovedinspirasjon for Francis Ford Coppolas film Apokalypse  (1979). Omtalen er utarbeidet av forlaget. Omfang: 140 s. Denne utgaven er fra 2010.

Ellis, Bret Easton: American psycho

American Psycho er en satire, en dypt moralsk roman, over et korrput, innholdsløst samfunn der pengebegjæret regnes som den fremste dyd.

Patrick Bateman er utdannet ved Harvard, en intelligent og kjekk ung mann. Han arbeider på Wall Street der han er i ferd med å tjene seg en formue. Tilsynelatende er alt velstand og oppfyllelse av den amerikanske drømmen.
Men Bateman har en nattside. Han torturerer, mishandler og dreper kvinner på bestialsk vis. Bateman er en sadistisk seriemorder. Samtidig er han forfengelig inntil det absurde, og hans forhold til merkevarer og eget utseende er ekstremt. Omtalen er utarbeidet av forlaget. Omfang: 443 s. Første norske utgave er fra 1992.

American psycho av Bret Easton Ellis

Golding, William: Fluenes herre

Fluenes herre er fortellingen om skoleguttene som overlates til seg selv på en øde øy, og som selv må fastsette normer for atferd, og derved vise sin sanne natur og kultur. Det vokser spiselige frukter på øya, og den største utfordringen ligger ikke i å overleve fysisk, men i å utvikle et samfunn. Høyst forskjellige ledertyper peker seg ut og kjemper om makten over gutteflokken. Skoleuniformene erstattes av kroppsmaling, og uhyggelige instinkter vekkes til live, side om side med evne til logisk tankegang og ansvar for de svake og sårbare. Omtalen er utarbeidet av forlaget. Omfang 211 s. Opprinnelig utgitt i 1954. 

Fluenes herre av William Golding

Kertész, Imre: Uten skjebne

Romanen handler om den unge Köves, som blir tatt og ført til en konsentrasjonsleir, men som tilpasser seg og overlever. Köves betrakter hendelsene i leiren som et barn uten helt å forstå dem, og uten å finne dem unaturlige eller opprørende. Leseren konfronteres ikke bare med overgrepets grusomhet, men like mye med bredden av den tankeløshet som utmerket seg ved måten den ble gjennomført på. Forfatterens budskap er at liv er tilpasning. Dette er forfatterens debutroman. Omtalen er utarbeidet av forlaget. Omfang: 174 s. Opprinnelig utgitt i 1975.

Uten skjebne av Imre Kertesz

Lindgren, Astrid: Brødrene Løvehjerte

Brødrene Karl og Jonatan Løve blir gjenforent etter sitt korte liv på jorden i landet Nangijala. Nå skal de bare være lykkelige i Kirsebærdalen der det lille hvite huset deres ligger. Men det viser seg at det også er ondskap i dette paradiset. De tar opp striden mot den onde ridderen og dragen Katla og blir de modige Brødrene Løvehjerte. Omfang: 268 s. Opprinnelig utgitt i 1973.

Brødrene Løvehjerte av Astrid Lindgren

McCarthy, Cormac: Blodmeridianen

Blodmeridianen er en usedvanlig voldelig roman – og regnes som Cormac McCarthys mesterverk.

En tenåringsgutt rømmer hjemmefra og slår seg sammen med Glanton-gjengen, en morderisk bande som lever av å skalpere indianere og andre på den meksikansk-amerikanske grensen i årene 1849 og 1850.
Dette er rammen for denne usedvanlig voldelige romanen fra Cormac McCarthys hånd, som opprinnelig utkom i 1985. Skildringen av Glanton-gjengen og den demoniske John Joel Holden, Dommer Holden, er bygget på faktiske personer og hendelser. Holden er en kunnskapsrik djevel av en mann, en kaldblodig morder, enormt stor, blek, hårløs og fullstendig oppslukt av vold og konflikt.

Romanen er skrevet i et arkaisk språk, voldsskildringene er ubehagelige, og den er full av bibelske allusjoner samtidig som det ligger mye research bak hendelsene. Omtalen er utarbeidet av forlaget. Omfang: 334 s. Opprinnelig utgitt i 1985.

Blodmeridianen av Cormac McCarthy

Shakespeare, William: Macbeth

Da Macbeth blir spådd av tre hekser at han skal bli konge av Skottland, eggar Lady Macbeth han til å rydde av vegen alle som kan hindre han. Og Macbeth blir konge, men berre for å finne at angst og svart fortviling ventar han; Macbeth og kona hans går under i det kaoset dei sjølv har skapt med sine ugjerningar. Omtalen er utarbeidet av forlaget. Omfang: 247 s. Opprinnelig utgitt i 1623.

MacBeth av William Shakespeare

Du finner flere bøker om vold og ondskap her.

Beklager, nå stoppet det litt opp her på nettsiden. Last inn siden på nytt, er du grei 🗙