Hva leter du etter?
Fra Oktoberbarn av Linda Boström Knausgård

Miljøskildringer i Oktoberbarn av Linda Boström Knausgård og Professor Hieronimus av Amalie Skram

SPØRSMÅL: "Hei! Hei! Jeg har sett YouTube-videoen deres hvor dere tar utgangspunkt i Prosessor Hieronimus og Oktoberbarn.

Jeg hadde allerede tenkt til å sammenligne to bøker som tok for seg en slags framstilling av psykiatri, og jeg fikk lyst til å jobbe videre med problemstillingen deres: "Hvordan kritiseres samfunnets behandling av psykisk syke i de to bøkene". Jeg skal ha en muntlig framføring og vil finne ut av problemstillingen ved å fokusere på miljøskildringen.

For eksempel så blir jo miljøet på denne institusjonen skildret som veldig grotesk samtidig som vi i dette miljøet møter på en autoritær lege. Er dette riktig? Jeg er ikke helt sikker på hva jeg skal trekke inn i denne oppgaven for å besvare problemstillingen rett. Kunne dere hjulpet meg med noen tips til hva jeg kan ha med når jeg skal sammenligne disse to bøkene, og hvordan jeg skal gjøre dette.

Må man også alltid forklare hvilken epoke bøkene ble skrevet i, eller er dette noe man kan nevne for å støtte opp problemstillingen?"

SVAR: Hei, og takk for spørsmålet!

Det høres ut som du er på rett spor. Du skriver at miljøet er grotesk og at legen er autoritær. Har du eksempler på dette som du kan vise til? Vis dem i framføringen din. (Litt som i en rettssal, hvor bevisene for påstandene må legges fram.) Jo flere eksempler du har, desto mer troverdige blir konklusjonene dine!

Vi har en større artikkel om analyse av disse to bøkene, se lenke nederst. Der står det også en del om miljøskildring, og om det siste spørsmålet ditt om epoker: Du bør alltid si litt om tidsperioden en bok ble skrevet. Siden du skal ha muntlig framføring, trenger du ikke bruke lang tid på det, men du bør si noen ord om hvordan Amalie Skrams bok forholder seg til kjennetegnene for naturalismen.

Jeg håper dette hjelper deg videre. Lykke til med fordypningsoppgaven!

Åsmund, Sølvberget

Beklager, nå stoppet det litt opp her på nettsiden. Last inn siden på nytt, er du grei 🗙