Hva leter du etter?
Et dukkehjem av Henrik Ibsen forside

Sekundærlitteratur til oppgave om Karens jul og Et dukkehjem

SPØRSMÅL: "Jeg skal ha fordypningsoppgave i norsk om Karens jul av Amalie Skram og Et dukkehjem av Henrik Ibsen, av denne grunn lurte jeg på om dere kunne anbefale noen sekundærlitteratur og/eller kilder jeg kan bruke i oppgaven?

Jeg skal skrive fordypningsoppgave om kvinnens stilling i samfunnet skrevet på bakgrunn av bøkene Karens jul og Et dukkehjem."

SVAR: Hei, og takk for spørsmålet!

Her er noen sekundærkilder du kan se på:

  • Et sted å begynne er Frå Nora til Karl Ove: og 84 andre personar i norsk litteratur av Jan H. Landro. Der handler det blant annet om Nora fra Et dukkehjem.
  • Merete Morken Andersen skrev for få år siden en stor biografi om Amalie Skram, Blodet i årene: Amalie Skram og hennes tid. Der finner du mye om Skram.
  • Per Thomas Andersens bok Norsk litteraturhistorie gir en solid innføring i denne perioden i norsk litteratur, og knytter litteraturen sammen med samfunnsutviklingen ellers.

NB: Husk at oppgaven din bør handle mest om det som står i de litterære tekstene, altså hvilke virkemidler og temaer du finner i dem.

Når man skal skrive om et engasjerende emne, kan det ofte skje at oppgaven dreier seg mer over til å bli en historie-oppgave om samfunnet generelt på den tiden tekstene ble skrevet.

Jeg tror du vil score best hvis du "nærleser" tekstene mest mulig, og holder deg til det som står i dem. Det må selvsagt knyttes opp mot den litterære perioden det ble skrevet innenfor og tiden det ble skrevet i, men en litteraturoppgave bør handle mest om selve tekstene. Læreren din kan si mer om dette.

Lykke til med fordypningsoppgaven!

Beklager, nå stoppet det litt opp her på nettsiden. Last inn siden på nytt, er du grei 🗙