Hva leter du etter?
Et dukkehjem av Henrik Ibsen forside

Problemstilling til Et dukkehjem av Henrik Ibsen

SPØRSMÅL: "Hei, jeg har valgt å skrive min fordypningsoppgave om Et dukkehjem av Henrik Ibsen og jeg sliter med problemstilling. Kan jeg får noe tips fra dere?"

SVAR: Hei, og takk for spørsmål! Det finnes mange muligheter hvis du vil bruke Et dukkehjem som utgangspunkt for en fordypningsoppgave.

Nå vet ikke vi hva læreren din har sagt, men ofte kreves det at man bruker to eller flere tekster i en fordypningsoppgave. Det vil vi forresten anbefale uansett. Hvis du bruker mer enn én tekst, blir det automatisk lettere å drøfte og sammenligne i besvarelsen din, og drøfting setter læreren din pris på. :-)

  • En oppgave du kan skrive, er å sammenligne Nora i Et dukkehjem og Noora i tv-serien Skam. Manuset til Skam kan du låne på biblioteket, de finnes som bok. En problemstilling kan være: Hva er forskjeller og likheter i hvordan kvinnerollen skildres gjennom Nora i Henrik Ibsens Et dukkehjem og Noora i tv-serien SkamFlere bøker om kvinnerollen finner du her.

  • Du kan også se Et dukkehjem opp mot den litterære perioden den er skrevet i. Et dukkehjem tilhører perioden vi kaller realismen, hvor litteraturen skulle sette problemer under debatt. Forslag til problemstilling kan være "Hvilke trekk som er typiske for realismen finnes i Henrik Ibsens drama Et dukkehjem"? Hvis du skal lese en tekst til i fordypningsoppgaven, kan du se denne også opp mot perioden den er skrevet innen.

  • Du kan velge å se Et dukkehjem opp mot sjangeren den er skrevet i, altså dramatikk. Du kan lese vår gjennomgang av hva som er typisk for dramasjangeren her. Ibsen er en moderne forfatter når det gjelder temaene han tar opp, men samtidig er stykkene hans på mange måter veldig tradisjonelle i formen. Et dukkehjem er for eksempel et stykke som følger Aristoteles sin beskrivelse av "enhet i sted, tid og handling", og det har en klar oppbygning og spenningskurve. Det kan være lurt å lese et annet drama også, og se hvordan det forholder seg til sjangeren. En problemstilling kan være: "På hvilken måte forholder Et dukkehjem av Henrik Ibsen og Nokon kjem til å kome av Jon Fosse seg til sjangeren dramatikk?".

Lykke til med fordypningsoppgaven!

Beklager, nå stoppet det litt opp her på nettsiden. Last inn siden på nytt, er du grei 🗙