Hva leter du etter?
Stavangers fribykunstner Hayat Al-Sharif, foto Redhwan Al-Sharif

Et nytt liv i Stavanger

Hvordan er det å starte et nytt liv i et nytt land? Et år er gått siden fribykunstner Hayat Al-Sharif og hennes familie landet på Sola. Vi har tatt en prat med Hayat om hennes første år i Stavanger.

Hayat Al-Sharif er en anerkjent og prisbelønt fotojournalist fra Sanaa i Jemen. 11. januar 2023 ble Al-Sharif Stavangers 13. fribykunstner.

Nå har du vært et år i Stavanger, hva er dine erfaringer fra det første året?

2023 har vært et vendepunkt for meg og min familie. Invitasjonen fra Stavanger friby har tillat meg å fortsette mitt arbeid i trygghet. Å møte staben på Sølvberget og i ICORN, var som å møte familie. Når savnet til familien i Jemen blir for stort, er det godt å vite at jeg har en ny familie her. Det er krevende å begynne et nytt liv i et nytt land. Det å lære seg norsk, å bli kjent med et nytt samfunn og en ny kultur, krever at en er strukturert og målbevisst. Været og kulden har også tatt litt tid å venne seg til.

Utover de profesjonelle milepælene, har denne reisen også vært en personlig odyssé, fylt med øyeblikk av vekst og kulturell utveksling. Jeg har hatt gleden av å komme i kontakt med mennesker som deler mine interesser, og mottatt varme og oppmuntring som har inspirert meg både personlig og profesjonelt.

Norge

Norge og Jemen er to vidt forskjellige land, ikke bare klimaet. Når jeg sitter på bussen opplever jeg et felleskap. Menneskene her vil det beste for samfunnet rundt seg, de er likestilte og respekterer hverandre. Kulturmangfoldet i Stavanger er overraskende stort og veldig inspirerende for meg som fotograf.

Moralen og kvaliteten i det norske arbeidslivet er høy. Folk tar ansvar og utfører sine oppgaver til rett tid, og tar hensyn til seg selv og andre. Det er en god balanse mellom jobb og privatliv.

Norge er et land for fredelige, sterke og lojale mennesker, og jeg er glad og stolt over å være her. Jeg er takknemlig for alle de flotte menneskene jeg har møtt og mulighetene jeg har fått i Stavanger. Her har jeg lært at drømmer går i oppfyllelse. Dette understreker viktigheten av aldri å miste håpet i vår søken etter fred. Det har jeg funnet i Stavanger.

Hvordan var ditt første år som fribykunstner?

Det første året mitt som fribykunstner har vært en berikende reise. Jeg har startet mitt eget firma i Stavanger og fått mange oppdrag. Jeg har gjennomført flere fotoutstillinger, presentasjoner, paneldebatter og workshoper. I løpet av året har jeg opparbeidet meg et stort nettverk og har samarbeidet med organisasjoner som Universitet i Stavanger, litteraturfestivalen Kapittel, Schitzofrenidagene, Petoro, Randaberg folkebibliotek og Stavanger kommune. Internasjonalt har jeg samarbeidet med Prins Claus Fund i Nederland og Tasweer Photo Festival i Qatar.

I mars holdt jeg tale på ordførerens 8. mars-frokost på Ledaal, i mai deltok jeg på WEXFO Youth på Utøya og i juni 2023 var jeg så heldig å motta kulturstipend fra Stavanger kommune.

Som fribykunstner har jeg blitt intervjuet i mange aviser som Aftenbladet, Utrop, Rogalands Avis, og NRK.no og av tidskriftet PlaySpace og The Quick & the Brave.

Fremover skal jeg jobbe med to spennede fotoprosjekter i forbindelse med Stavangers 900-årsjubileum i 2025, og ser frem til flere oppgaver og utfordringer i denne vakre byen som har blitt mitt nye hjem.

Foto: Redhwan Al-Sharif

Hvordan vil du forsette å jobbe for bedre forhold i Jemen?

Vi må bidra til å styrke ytringsfriheten og menneskerettigheter gjennom å løfte frem arbeidet til forfattere, kunstnere, journalister og fotografer som jobber i Jemen. Konflikten i Jemen må ikke bli glemt, det må jobbes for å bedre forholdene der. Det internasjonale samfunnet må stå opp for og beskytte de som ytrer seg, ikke bare i Jemen, men i hele verden.

Hva er dine ønsker for 2024?

Jeg ønsker at kvinner i Jemen skal få de bedre. At de skal respekteres og få tilgang til grunnleggende menneskerettigheter.

Jeg håper at fred vil herske i alle verdens land, og at ICORN fortsetter sitt viktige arbeid for å beskytte og støtte forfattere og kunstnere som blir tvunget i stillhet av deres myndigheter.

Beklager, nå stoppet det litt opp her på nettsiden. Last inn siden på nytt, er du grei 🗙