Hva leter du etter?
Fribykoordinator Lotte Løkeland Hovda og fribykunstner Hayat Al-Sharif på Sølvberget med et jemenittisk flagg.

Forstå Jemen

4-10. mars retter Sølvberget søkelyset mot Jemen, landet som Stavangers fribyforfatter Hayat Al-Sharif kommer fra. Gjennom litteratur, mat og foredrag får vi kjennskap til det nest største landet på den arabiske halvøy.

Jemen har en rik historie, og ble av romerne i oldtiden omtalt som “Arabia Felix”, det lykkelige Arabia. I nyere tid har Jemen vært preget av indre strid, militærkupp og borgerkrig som går svært hardt ut over sivilbefolkningen og ikke minst barna. Nå preges landet av Israels krig mot Gaza, og Jemen dras igjen inn i en større regional konflikt.

Denne uken retter vi søkelyset mot landet Stavangers fribykunstner, fotograf Hayat Al-Sharif kommer fra. Hvordan ivaretas ytringsfrihet og menneskerettigheter i et land som lider under fattigdom og krig? Eksperter og fribyforfattere deler erfaringer og førstehåndskunnskap om situasjonen i landet. 

Ytringsfrihet i Jemen

Mange kunstnere, forfattere og journalister fra Jemen lever i eksil. Landet har vært preget av krig og langvarige indre konflikter og ytringsfriheten og menneskerettighetene innskrenkes mer og mer.

Gjennom dokumentaren Martine- Siste kapittel på TV2 ble det norske folk kjent med BBC-journalisten Nawal Al-Maghafi. Mandag 4. mars kommer hun til Stavanger for å holde Fribyforedraget, og gi oss innsikt i ytringsfrihetens kår i hjemlandet Jemen.

Portrettfoto av Nawal Al-Maghafi

Aktivismens pris

Mange forfattere, poeter og journalister sitter fengslet verden over. Aktivister og menneskerettighetsforkjempere engasjerer seg og klarer noen ganger å gjøre en forskjell. Hør om den internasjonale kampanjen som førte til løslatelse av Stavangers første gjesteforfatter Mansur Rajih og starten på det som ble Friby Stavanger. Og hvordan er situasjonen for aktivister og regimekritikere i dagens Jemen?

Tirsdag 5. mars møter vi Afrah Ghalion, Kirsti Blom, Eugine Shoulgin og Elisabeth Dyvik i samtale med Ingeborg Eliassen. 

Bestill billetter her.

Hvorfor skyter houthiene mot norske skip, egentlig?

Hva skjer med den glemte krigen i Jemen? Hvotdan pårvirker retningsskiftet i Saudi-Arabia, dialog med Iran og Israels Gaza-krig situasjonen i det sørligste landet i Arabia? Og hvorfor skyter houthiene mot norske skip? 6. marsGlobal morgen vil Cecilie Hellestveit gi et bilde av et Midtøsten og Arabia i endring og Jemen-konfliktens status og rolle.

Foto av et kart over Jemen og foredragsholder Cecilie Hellestveit.

Bli kjent med Stavangers fribykunstner

Hayat Al-Sharif er en prisbelønt fotojournalist fra Sanaa. For regimet i Jemen er kameraet en større trussel enn et våpen. Hayat satte sin egen og familiens sikkerhet i fare for å dokumentere situasjonen i hjemlandet og lever i dag i eksil i Stavanger. Møt henne på Bokprat 7. mars i samtale med Kadafi Zaman. Hun forteller hvordan hun endte opp som fotojournalist, og om forholdene for kvinnelige aktivister i Jemen og om livet i eksil. 

Foto av Hayat Al-Sharif og Kadafi Zaman.

Groovy Jemen, Midtøsten og Arabia

Guttorm Andreasen tar oss med inn i Jemens musikalske verden. Den arabiske musikken er mangfoldig, variert og veldig nært knyttet til folks hverdag, relasjoner, følelser og geografi. På grunn av sin posisjon ut mot havet har Jemen alltid vært en multikulturell mellomstasjon for folk på reise. Dette har satt sitt preg på musikken fra Jemen. Bestill billetter her og bli med på Musikkprat.

Kvinners situasjon i Jemen

På årets kvinnedag retter vi søkelys mot Jemen. Etter at krigen brøt ut i 2015 har kvinners rettigheter blitt stadig innskrenket. Det å stå opp mot regimet og opprørsgrupper har en høy pris. Møt Stavangers fribykunstner, fotojournalist Hayat Al-Sharif som forteller om kvinners kår i Jemen i dag. Dette er en endring i det opprinnelige programmet for Kvinnedagen. Hayat stepper inn for kunstneren LAZA som dessverre har blitt forhindret fra å komme til Stavanger. Møt henne i samtale med Kadafi Zaman. På engelsk. Fredag 8. mars klokken 16.00, kan du møte henne i samtale med Kadafi Zaman. Bestill billetter her.

Skriv til fengslede forfattere

Norsk PENs postkortaksjon kommer til Stavanger under Forstå Jemen uken 4-10. mars. Norsk PEN avdeling Vestlandet og Sølvberget inviterer da publikum til å skrive en hilsen til forfattere, journalister og andre som sitter fengslet eller er truet og forfulgte over hele verden. Kortene er gratis og laget av PEN-medlemmer og fribyforfattere i Norge.

Bygg Jemen i Lego

Visste du at Jemen har de eldste skyskraperne i verden? Lørdag og søndag fra 11.00-15.00 kan du bygge ditt eget høyhus i Lego, inspirert av den flotte arkitekturen fra Jemen. Dropin fra 3 år og oppover.

 Foto: En bygning i Jemen bygget av lego

Beklager, nå stoppet det litt opp her på nettsiden. Last inn siden på nytt, er du grei 🗙