Hva leter du etter?
Fra omslaget til Heroin chic av Maria Kjos Fonn

Fordypningsoppgave om rus

SPØRSMÅL: "Hei! Jeg skal skrive fordypningsoppgave i norsk, og har falt på at jeg synes temaet rus er det mest interessante.

Jeg har nylig lest en bok ved navn Heroin chic av Maria Kjos Fonn, og har tenkt at det kan være en fin bok å ta utgangspunkt i. Men det jeg lurer på da er om dere har noen gode forslag til bøker å eventuelt sammenligne den med, og ikke minst til hva problemstillingen kan være? Takk på forhånd for hjelp!"

SVAR: Hei, og takk for spørsmål!

Rus kan være et spennende litterært tema å fordype seg i. Du kan for eksempel sammenlikne Heroin chic med Tove Ditlevsens skjønnlitterære erindringsverk Gift (1971).

Kanskje du kan undersøke hva som forårsaker og motiverer til rus i bøkene, for eksempel: «Hva slags innvirkning har de ulike mellommenneskelige relasjonene på hovedkarakterene i Heroni chic og Gift sitt rusmisbruk?» (For eksempel relasjonen til mødrene, og til kjærestene/ektemennene.) Det kan også være interessant å kikke på hvilken samtid og kontekst rusmisbruket foregår i, og hva rusen har å si for hovedkarakterenes kreativitet og kunstneriske prosjekt.

Eller du kan sammenlikne med diktsamlingen Når jeg drikker (2019) av Martin Svedman. Her er det snakk om alkohol-, ikke narkotikamisbruk, og stemmen i diktene er et mannlig dikterjeg. Noe som skiller Når jeg drikker fra Heroin chic på viktige punkt, samtidig som kjernen i avhengigheten/sykdommen på mange måter er den samme.

Lykke til med oppgave!

Vennlig hilsen Hild

Beklager, nå stoppet det litt opp her på nettsiden. Last inn siden på nytt, er du grei 🗙